Articolul precedent

DI MARIA ȘI MAGIA BANILOR

DI MARIA ȘI MAGIA BANILOR

Se spune că atunci cînd Real Madrid vrea un jucător, iar acel jucător vrea și el să ajungă la Real Madrid, mai devreme sau mai tîrziu lucrurile se rezolvă în direcția dorită. De regulă, de la Real Madrid puțini vor să mai plece, iar dacă o fac, vezi cazul lui Diego Lopez, o fac doar dacă sînt obligați. Însă, revenind la prima frază, dacă un jucător vrea să plece de la Real Madrid, mai devreme sau mai tîrziu lucrurile se rezolvă în direcția dorită. Ultimul pe listă, Angel Di Maria.

BILETE LA TOATE MECIURILE DIN PRIMERA DIVISION ÎN ACEST SEZON GĂSIȚI AICI:

>

Pînă să vedem motivele care l-ar face pe Di Maria să plece de la Real Madrid, merită să vedem felul în care e organizat clubul Real Madrid. În acest moment, Real Madrid e clubul care facturează cei mai mulți bani în fotbalul mondial. Ceva mai mult de 500 de milioane de euro e bugetul Realului pentru acest sezon, o jumătate de miliard deci, o sumă colosală, pe care acum vreo 15 ani nimeni nu o credea posibilă. Real Madrid funcționează astăzi după regulile unui club de fotbal în care partea de business e extrem de importantă, dacă nu cumva cea mai importantă. Doi oameni au în acest moment putere de decizie la Real Madrid. Președintele Florentino Perez și directorul general executiv Jose Angel Sanchez. Pe Florentino îl vedem aproape la fiecare meci. Îi cunoaștem traiectoria din ultimii ani, știm cum s-a transformat dintr-un om de afaceri puternic, la începutul anului 2000, într-un om de afaceri extrem de puternic și influent acum, după aproape 15 ani petrecuți în fotbal. Faptul că în această perioadă, Florentino a reușit să adauge cel puțin un zero, dacă nu cumva două, la cifra banilor pe care-i deține se datorează excepționalei sale capacități de a folosi fotbalul în interesul afacerilor și afacerile în interesul fotbalului. Asta nu înseamnă neapărat că, din punct de vedere sportiv, palmaresul său e formidabil, mai degrabă nu e, căci dacă ne uităm la trofeele cucerite în această perioadă și le punem în balanță cu sumele de bani cheltuite parcă era loc și de mai bine. Însă din punct de vedere al afacerii, această perioadă e clar un succes.

Pe cel de-al doilea personaj amintit mai sus, Jose Angel Sanchez, puțină lume îl cunoaște. Acesta e , de fapt, și rolul său. De a sta în umbră și a gîndi. E omul de maximă încredere al lui Florentino Perez. În 2000, atunci cînd Florentino a cîștigat primul său mandat ca președinte, în urma acelei afaceri Figo, de care puțini își mai amintesc acum, Jose Angel Sanchez avea 32 de ani și era cel mai tînăr membru al consiliului de conducere. Absolvent de filologie, nu știa prea multe despre fotbal, dar deprinsese cunoștințe temeinice despre Marketing, căci lucrase la celebra firmă de jocuri pe calculator SEGA. Lui Jose Angel Sanchez, a cărui urcare în ierarhia madrilenă a surpins pe toată lumea, i se datorează, se zice, uluitoarea creștere a brandului Real Madrid din punct de vedere economic. Grație acestei creșteri, el a devenit cel mai important colaborator al lui Florentino Perez. Multe au fost deciziile luate de Florentino ca urmare a sfaturilor lui Jose Angel Sanchez. Ultima pare a fi vînzarea lui Angel Di Maria.

Aș face o scurtă comparație între Florentino Perez și Massimo Moratti. Spre deosebire de Moratti, care era un tip extrem de sufletist, dominat fiind de multe ori de sentimente față de jucători, pe care-i plătea regește, vezi cazul Recoba, doar pentru că avea o slăbiciune pentru ei, Perez e foarte rece și calculat. Judecă jucătorul fix ca pe un utilaj al firmei sale de construcții ACS, calculează ce cîștig îi poate aduce și ce beneficii ar apărea în urma unei cumpărări sau vînzări. Nu doar din punct de vedere sportiv, mă văd nevoit să repet acest amănunt, extrem de important și-n situația lui Di Maria. Se spune că Florentino are o singură slăbiciune, și anume Benzema, pe care el l-a vrut neapărat, din motive care multora scapă, și pentru care a insistat și insistă la nesfîrșit. Moratti nu l-ar fi vîndut niciodată pe Di Maria, mai ales la cîteva săptămîni de la acea finală de Champions League cîștigată și datorită argentinianului. La fel cum, poate, Moratti nu l-ar fi vîndut niciodată pe Ozil, care plăcea mult suporterilor. La fel cum Figo, Beckham, Ronaldo ori Zidane ar fi îmbătrînit în lotul Realului, eventual s-ar fi retras de acolo, dacă Moratti era în locul lui Florentino.

BILETE LA TOATE MECIURILE REALULUI DIN ACEST SEZON GĂSIȚI AICI:

Să revenim la Di Maria. De ce e vîndut Di Maria s-ar putea întreba mulți? Pentru că e o excelentă oportunitate de business. Așa cum au fost Ozil și Higuain în vara trecută. Fotbaliști care, din punct de vedere sportiv, al rolului pe care-l aveau la Real, n-ar fi trebuit, în mod normal, vînduți. Florentino n-a judecat însă din acest punct de vedere, cel sportiv, ci s-a pus exact în rolul omului de afaceri fără scrupule, care în fotbal nu prea există. Am o mașină bună, să-i zicem Di Maria, sînt mulțumit de ea, dar o am de 4 ani și începe să ceară mai mulți bani. Dincolo de asta, am cumpărători pentru ea, care-mi oferă bani frumoși, aproape dublu față de cît am dat pe ea, deși 4 ani am folosit-o din plin. Iar pe piață a apărut un model nou, James Rodriguez, care s-ar putea să-mi folosească mai mult. Plus că am avut norocul să cumpăr și o mașină de colecție, Kroos, la un preț excelent, pe care nu spream să-l obțin, dar l-am obținut pentru că vînzătorul era presat. E o paralelă cam grosieră, dar poate explica într-un fel această decizie.

Di Maria a venit în 2010 la Real, la braț cu Jose Mourinho, avînd același impresar cu el, și anume Jorge Mendes. Rețineți acest nume, vom mai discuta despre el la final. Salariul a fost de două milioane de euro. După doi ani, la insistențele lui Mourinho, el a fost dublat, ajungînd deci la 4 milioane. Acum Di Maria ar vrea 8 milioane, deși în iarnă Realul îi oferise 6 milioane și o prelungire de contract pînă în 2018. În momentul în care Di Maria, sfătuit sau nu de anturaj, a refuzat cele 6 milioane a fost clar pentru toată lumea că va pleca.

Un punct important al discuției esta dacă Di Maria ar fi meritat ca Realul să facă un efort și să urce salariul la 8 milioane. Poate că da. Felul în care a jucat în acest sezon e un argument în favoarea lui. Să nu uităm că Di Maria s-a văzut dat la o parte în vara trecută de pe extrema dreaptă pentru a i se face loc lui Gareth Bale. Cu ajutorul lui Ancelotti, care i-a găsit o poziție excelentă, Di Maria a trecut peste afront și făcut un sezon excelent, într-o zonă a terenului extrem de delicată. Poate că ar fi meritat deci încă o dublare a salariului. Asta într-un club normal, dar nu la Real Madrid.

Anul trecut pe vremea asta, Ozil era vîndut de Real Madrid către Arsenal, într-o altă operațiune extrem de profitabilă pentru madrileni. Cînd FC Porto vinde pe bandă rulantă pe sume considerabile ni se pare un lucru normal, căci așa e gestionat clubul portughez, cînd Real Madrid vinde pe astfel de sume e un mare semn de mirare, căci Real Madrid e în esență un club cumpărător, nu vînzător. În ultimul timp însă a devenit și cumpărător și vînzător. Toată lumea reclama anul trecut greșeala pe care o făcea Florentino Perez. După doar un sezon la Arsenal, Ozil e cam la jumătate din ceea ce reprezenta la Real Madrid. Deși a devenit campion mondial cu Germania și în ciuda unui început de sezon excelent. Oarecum la fel e și situația lui Higuain. Nu spun neapărat că asta se va întîmpla cu Di Maria, e bine să nu facem predicții de genul ăsta în fotbal. Dar e un aspect de luat în seamă. Deocamdată, pentru Real Madrid afacerea Di Maria e una profitabilă. Pentru Manchester United e o necunoscută, una extrem de scumpă și nu știu cît de necesară, la un asemenea preț.

În final, ma întorc la numele pe care vi l-am propus cîteva rînduri mai sus. Jorge Mendes. E cel mai important impresar al momentului, asta e limpede. Îi reprezintă pe James Rodriguez și Di Maria. Întotdeauna un agent cîștigă mai mult din transferurile jucătorilor decît din măririle de contract. Care o fi fost rolul său în convingerea lui Florentino Perez și Jose Angel Sanchez putem doar să ne imaginăm.

 

P.S. Despre rolul lui Di Maria la Manchester United, cu altă ocazie. Deocamdată nu mi-e clar unde va juca el în modulul pe care-l gîndește Van Gaal, căci un sistem cu 3 fundași centrali e ceva inedit pentru argentinian. În acest sistem, jucătorul de bandă deține un rol extrem de important și logic ar fi ca acolo să-l folosească Van Gaal pe Di Maria. Dar cum în ultimul sezon, argentinianul și-a arătat valorea și-n zona centrală, e posibil să-l vedem acolo.

BILETE LA TOATE MECIURILE DIN CHAMPIONS LEAGUE DIN ACEST SEZON GĂSIȚI AICI:

11 Comentarii
  • adrian spune:

    andrei inteleg ca esti fan real madrid,dar mai scrie si despre alte echipe,balotelli la liverpool,un posibil falcao la juve,torres la milan.
    nu exista doar real ci si alte echipe
    van gaal ce poate face la united?

  • Ovidiu Chereches spune:

    Dk este un exemplu de super afacere atunci privim si in directia opusa! C.Ronaldo si David B. sunt doi din primii cinci cei mai scumpi jucatori care i-a cumparat Real M. OARE MU I-A VANDUT FIINCA A APARUT O ALTA MASINA, MAI BUNA, Ca de bani nu duceau lipsa, 100%! Pe Di Maria nu au vrut Real sa-l vanda, el a dorit sa plece ptr ca nu i se oferea ce merita pe deplin! Dar asa e, dk nu te „umfla” presa doar ptr ca esti mai modest, ca om nu ca fotbalist, nu vin nici banii! Nu e suficient sa fi fotbalist trebuie sa fi vedeta!

  • mitenka spune:

    Si totusi…daca este sa uzam de matematica…un contract pe 5 ani in valoare de 8 milioane =40 de milioane;atat cheltuia Real daca ii prelungea contractul argentinianului
    In schimb,acum avem 80 de milioane dati pe James+ vreo 30 salariul columbianului pe 5 ani=110.-75 cat se pare ca s-a primit pe DiMaria=35…daca mai punem la socoteala toate taxele si comisioanele care s-au platit pt cele 2 tranzactii,ii cam da cu minus Perezului,chiar si dpdv financiar.
    Pt ca altfel,dpdv sportiv,”schimbul” acesta este catastrofal.
    Cel mai bun jucator al sezonului trecut,dat pentru cineva care indrasnesc sa pariez ca nu va prinde echipa mai mult decat a facut-o Isco sezonul trecut.

    Si in tot acest timp nu exista rezerva pt Benzema!!!(sunt foarte curios de parerea ta despre lipsa oricarei tatonari pt aducerea unui atacant-in zvonurile vechi deja de 2 ani cu Falcao,nu mai cred)

  • x spune:

    Presa din Spania e ridicola! Dupa ce au anuntat sume ce pot ajunge la 90 mil de euro zilele trecute pt a justifica in fata fanilor vanzarea lui DI Maria, chiar si azi dupa UN COMUNICAT CLAR DAT DE UNITED ca pretul e de 59.7 sterline ( 75m euro) , nimic specificat de alte variabile marca si as trateaza din joben inca 15 ,variabile’ si catalanii se i au dupa ei. PT toata lumea DI Maria a costat 75 m euro ( sky,bbc,mail,toti din anglia,le quipe,gazzetta kiker etc) iar ei si dupa ce UNITED face cunoscut pretul pt a inlatura discutiile(gen cum a fost la neymar de ex.) ei o tin pe a lor :))) penibil, nu crezi? si al doilea punct..daca nici cu rooney , mata, rvp, di maria ,ander(care e super fotbalist) nu faci treaba si nu intrii in champions anul asta e nasoala treaba si cred ca tine de psihicul jucatorilor dupa dezastrul de anul trecut si va dura cativa ani pt LVG sa redreseze situatia. si legat de situatia financiara eu stiam ca tot united e nr 1. vezi contractul COLOSAL semnat de adidas de 750 mil sterline!!! (75 pe an) cand celelalte (madrid barca chelsea bayern etc sunt undeva la 30)..asta spune multe dsp cat de puternic esti brandul m united in lume! ferguson a fost urias.. ce a reusit sa construiasca,,monarhie..cum ziceai tu.

  • Ionut spune:

    Salut Andrei , legat de MU si de faptul ca nu are rezultate sau ca rezultatele sunt dezastroase in ciuda investiilor mie mi se pare ca ar mai trebui adus inca fundas central , chiar daca a venit Rojo , Evans mi se pare limitat si nu cred ca acest cuplu de fundasi centrali Rojo-Evans va fi solid , sistemul 5-3-2 mi se mare gresit pentru ca MU are jucatori de 4-2-3-1 sau chiar 4-3-3 , si la mijloc mi se pare o problema aseamanatoare cu cea a Madridului , la Madrid era de asteptat 2 din 3 jucatori sunt nou veniti , dar aici ai Carrick,Fellaini,Mata,Herrera,Di Maria si altii jucatori de calitate. Cum crezi tu ca ar trebui sa arate MU si ca sistem si ca jucatorii din componenta lui

  • pop cosmin mihai spune:

    buna,Andrei.te urmaresc de multa vreme.cam de cand tv sport transmitea premier league.iti admir viata si modul in care ai escaladat.te pricepi la fotbal,poate ai fi bun si de antrenor:)).ma bucur ca am ocazia sa mi exprim parerea despre tine.in legatura cu Di Maria,eu cred totusi ca i a cam lipsit carisma.la Real se cauta si asta.daca James nu avea trasaturi de idol nu l cumparau.la Real se vrea doar ce e special.

    • Andrei Niculescu spune:

      Cred totusi ca era Telesport :)))) Antrenor nu cred ca as fi bun, cred ca m-ar lucra jucatorii :))) In privinta lui Di Maria, ai oarecare dreptate, in sensul ca nu era un produs de marketing prea reusit. James pare sa fie

      • pop cosmin mihai spune:

        iti multumesc pentru raspuns.da era Telesport.imi aduc aminte ca am trecut special,de la o companie la alta doar pentru postul ala,si in special pentru Cristiano Ronaldo,care era proaspat transferat la Manutd,sunt fanul lui inca de atunci din 2003.urmaresc fotbalul in detaliu,aproape la fel de mult ca tine.imi permit sa spun asta pentru ca am fost mereu de acord cu ceea ce ai spus,si am observat ca nu ti scapa nimic,fie ca e vorba de actualitate sau de istorie.sunt onorat ca am reusit sa am un minidialog cu tine,nu m as fi asteptat.iti doresc succes si sanatate,sa poti sa te bucuri de fotbal si de munca pe care o ai si o meriti.p.s sunt convins ca daca erai in locul lui Galca ,acum m as fi zbatut sa mi fac rost de bilet la meciul cu Real Madrid.

  • adrian spune:

    real vinde cine a dus greul,xabi alonso la bayern munche,di maria la manchester united
    asemenea lui raul real madrid iti trateaza oamenii de baza ca pe o afacere,perez incepe sa strice realul,ca fotbal

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Toți ceilalți îți spun ce se întîmplă, eu îți spun și de ce se întîmplă
Recomand
Givenchy Sephora
blouseroumaine-shop.com
Vola.ro
Articole recente
Comentarii recente
Twitter
Arhivă