Articolul urmator

GUARDIOLA ȘI LUIS ENRIQUE: TRECUT, PREZENT, VIITOR

GUARDIOLA ȘI LUIS ENRIQUE: TRECUT, PREZENT, VIITOR

Luis Enique și Guardiola sînt doi antrenori destul de diferiți, cu toate că, la un moment dat, se vorbea de asemănările existente între ei. Primul duel între cei doi foști coechipieri, care au început meseria de antrenor practic în aceeași zi, la categorii diferite de vîrsta în La Masia, academia Barcelonei, primul duel așadar s-a terminat cu victoria celui mai mai puțin experimentat. Cel puțin așa spune CV-ul celor doi, căci dacă ne uităm pe vîrstă constatăm că Luis Enrique e ceva mai bătrîn, cu 6 luni, decît Pep. Oricum, ambii sînt încă tineri pentru meseria asta, ar trebui să aibă în față măcar 20, dacă nu 25 de ani de antrenorat. Luis Enrique l-a eliminat pe Guardiola beneficiind din plin de creația actualului bavarez.

Despre returul de la Munchen nu se poate vorbi prea mult. Calificarea a fost pierdută de Bayern, în special din punct de vedere psihologic, la golul de 3-0 marcat de Neymar pe ”Camp Nou”. Un 2-0 suna mai blînd, mai accesibil, 3-0 arăta rău, chit că nemții făceau apel la tradiția lor, la filozofia lor, la tot ce-i înconjoară pentru a scoate în evidență ideea că un 4-0 e destul de posibil. În realitate, n-a fost, Nici la 1-0, după golul lui Benatia, nici la 3-2, Barcelona n-a dat senzația că a pierdut din mînă meciul, că poate intra într-un vîrtej care s-o ducă spre dezastru. Mai degrabă, parcă repriza a doua a fost un serviciu pe care Barcelona i l-a făcut lui Pep. A cărui situație la Bayern era și este destul de confuză. Paradoxal, deși a cîștigat, nici situația lui Luis Enrique nu e mai clară. Ba, super-paradoxal, extrem de paradoxal sau cum vreți să-i spuneți, în momentul ăsta se spune că mai mult șanse de a-și părăsi postul actual le are Luis Enrique și nu Guardiola.

BILETE DE INTRARE LA MECIURILE DIN CHAMPIONS LEAGUE GĂSIȚI AICI:

Trecutul celor doi antrenori e deja cunoscut. Legăturile dintre ei, prietenia ce-i leagă. La Barcelona, Guardiola a primit o echipă intrată într-un soi de entropie fotbalistică pe care el a știut s-o gestioneze. Cît a funcționat relația cu starurile din vestiar, a funcționat și Barcelona lui Pep. Cu succesele știute, care plasează această echipă în rîndul reperelor fotbalistice, alături de Ajax-ul lui Rinus Michels și Milanul lui Sacchi. Apropo, nici Michels și nici Sacchi n-au reușit să mai cîștige Cupa Campionilor Europeni, cum se chema atunci, după ce și-au părăsit creațiile. O fi și ăsta un semn, cine știe! Luis Enrique a primit la Barcelona o echipă ce trăia foarte mult din amintirile epocii Pep. În special în ceea ce-i privește pe fani. La Bayern, Guardiola trăiește aceeași senzație, comparația cu Jupp Heynckes e inevitabilă, deși nedreaptă, căci Pep nu are nici o vină în plecarea lui Jupp.

Luis Enrique a schimbat destule la Barcelona. Pe vremea lui Pep, se vorbea de Barcelona mijlocașilor, era echipa lui Messi, Xavi și Iniesta, nu puțini erau cei care la vremea respectivă băteau cîmpii cu grație considerînd că Messi nu ar exista fără Iniesta și Xavi. Sînt curios ce mai spun acum, cînd Messi există și încă într-o formă parcă mai bună, căci acum e mai matur și se implică mai mult în jocul colectiv. Astăzi, și aici cred că vine schimbarea adusă de Luis Enrique, Barcelna e echipa celor trei atacanți, a celor trei tenori, a celor trei mușchetari din atac. Mingea zăbovește la mijlocași mai puțin decît pe vremea lui Pep, în schimb dacă ajunge la unul dintre cei trei panica pune stăpînire pe adversar. În momentul ăsta nu-mi dau seama ce intimidează mai mult. Știința celor trei de a crea faze sau capacitatea lor de a le rezolva. N-aș vrea să pătrund foarte mult în istorie, dar nu cred că am văzut prea des un argentinian, un brazilian și un uruguayan înțelegîndu-se atît de bine. Iar aici, meritul lui Suarez e colosal. Arhiva acestui blog stă mărturie, am scris despre rolul lui Suarez încă din toamnă, atunci cînd destui strîmbau din nas și se grăbeau să spună că Suarez nu se va acomoda. Suarez nu-i Messi, Suarez nu are tehnica lui Neymar, dar Suarez este complementul perfect pentru cei doi. Iar faptul că s-a introdus relativ repede în societatea pe care o formau argentinianul și brazilianul arată, dincolo de valoare, și un caracter aparte, pe care mulți îl aruncau în derizoriu după episoadele cu mușcături din trecut. Apropo, de ce oare Suarez de cînd a venit la Barcelona nu a generat nici cea mai mică problemă? E o întrebare pe care ar trebui să și-o pună mulți.

BILETE DE INTRARE LA MECIURILE DIN CHAMPIONS LEAGUE GĂSIȚI AICI:

Guardiola a schimbat și el destule la Bayern. Nici n-avea cum să facă altceva. Avea în spate o serie de performanțe care-l recomandau. Fac parte dintre cei care-l simpatizează pe Guardiola. Mi-a plăcut încă de pe vremea cînd era jucător, i-am urmărit apoi cu destulă atenție traiectoria la FC Barcelona, am citit tot ce au scris despre el, despre metodele lui, despre ideile lui, oameni care au fost aproape de tot ceea ce a reușit el la FC Barcelona. Există o categorie, cu care sincer n-aș vrea să interacționez pentru că simt că mi-ar insulta inteligența și mi-ar pune la grea încercare neuronii, care consideră că Guardiola e de-a dreptul un antrenor prost, că jocul pe care l-a propus el la Barcelona e plictisitor și că toate performanțele au fost realizate cu ajutorul șansei, arbitrilor și din cînd în cînd al lui Messi. Guardiola a fost adus cu un scop la Bayern. Un scop pe care l-a atins. De a se menține în fruntea Bundesligii pentru al doilea sezon consecutiv, ceea ce Bayern a reușit. Acum a reușit pentru a treia oară consecutiv. Faptul că Guardiola a reușit să cîștige campionatul în Bundesliga așa cum a făcut-o e o realizare foarte mare, pe care mulți o văd, eronat însă, banală. Paradoxal, tocmai cei care pretind că Bundesliga e un campionat foarte puternic spun că nu e mare brînză ce-a făcut Pep, să cîștige de două ori la rînd titlul. Știți de cîte ori a repetat Bayern cîștigarea campionatului din 2000 încoace? O singură dată, în 2005 și 2006, cu Magath antrenor. În paranteză fie spus, din 2000 încoace, Bayern a avut, pînă la Guardiola, 9 ocupanți ai postului de antrenor.

Comparația cu Jupp Heynckes mi se pare ușor deplasată. În primul rînd pentru că Heynckes n-a fost dat afară pentru a i se face loc lui Guardiola. Inițial și eu am crezut asta, dar s-a dovedit a nu fi așa. Bayern a discutat prima dată cu Guardiola în mai 2012, imediat după finala Champions League. Atunci, se pare, într-un moment de frustrare, de dezamăgire după un sezon complet ratat, Heynckes ar fi vrut să renunțe. Iar Bayern, ca orice club mare, trebuia să-și ia măsuri. Uli Hoeness, bun prieten cu Heynckes, a reușit să-l convingă să mai stea măcar un sezon. Pe undeva, poate că Hoeness spera să-l convingă și pe mai departe. Cînd a înțeles că lucrul ăsta nu se va întîmpla și că, de-a dreptul obosit după atîția ani și dornic de a petrece mai mult timp alături de soția sa (zice-se cu ceva probleme de sănătate și care în toți acești ani a rămas să locuiască la Monchengladbach), Heynckes va pleca, a reactivat opțiunea Guardiola. Și la sugestia lui Jupp, care stătuse o zi întreagă de vorbă cu Guardiola la Munchen, în vara lui 2011, la Audi Cup și rămăsese captivat de felul în care înțelege fotbalul. Li s-a părut ambilor ce-a mai bună soluție.

Un lucru extrem de important: la ora cînd Guardiola a semnat cu Bayern, iar conducătorii lui Bayern și-au asumat o schimbare de stil fotbalistic, Bayern nu cîștigase absolut nimic și nimic nu garanta că tripla va fi și obținută. Să faci o echipă să cîștige trofee e un demers complicat și necesită timp. Să faci o echipă să repete performanțele e infinit mai greu, iar faptul că în Champions League nimeni n-a izbutit e cea mai bună dovadă.

BILETE DE INTRARE LA MECIURILE DIN CHAMPIONS LEAGUE GĂSIȚI AICI:

Felul în care Guardiola se manifesta marți seară nu-mi arată un antrenor care se gîndește la plecare. Mereu implicat, mereu aproape de jucătorii lui. În fotbal e posibil orice, dar cred că Pep e mai degrabă tentat să rămînă decît să plece. Are și el orgoliul lui, iar acest obiectiv numit Champions League încă rămîne pentru el foarte tentant. Depinde foarte mult de discuțiile ce vor urma la club. N-ar trebui să ne mire dacă vom auzi că i-a fost prelungit contractul. N-ar trebui să ne mire însă nici dacă va pleca. În fotbal, ceea ce azi e roșu, mîine poate fi negru.

Aceeași situație și pentru Luis Enrique. Spre diferență de Guardiola, e foarte distant cu jucătorii. În special cu cei trei atacanți, cu care interacționează foarte puțin. În Spania, lumea vorbește despre un pact existent între el și președintele Bartomeu și despre o iminentă plecare. Numai că, la momentul presupusului pact, la începutul lui ianuarie, cînd cu eșecul de pe ”Anoeta”, puțini se gîndeau că Barcelona se va transforma într-o asemenea măsură. E aproape campioană, e favorită la cîștigarea Cupei Spaniei, e în finala Champions League. Are și antrenorul meritele lui totuși. Se spune, mai nou, că Manchester City ar fi destinația lui Luis Enrique, după refuzul lui Guardiola. Nimic nu e clar însă, așa cum am spus mai sus, ceea ce azi e alb, mîine poate fi negru.

BILETE DE INTRARE LA MECIURILE DIN CHAMPIONS LEAGUE GĂSIȚI AICI:


 

 

12 Comentarii
 • Matei spune:

  Barcelona joaca astazi un fotbal extraordinar. Au avut mult bun simt ca nu i-au umilit pe nemti si s-au oprit in repriza a doua.

  • chr1ss spune:

   @ Matei : Barcelona si pe vremea lui Pep avea bunul simt de care au dat dovada aseara si de multe ori au regretat acel bun simt. Bayern-ul lui Jupp din 2013 n-a avut bun simt, le-au dat atat cat au putut (cu mici exceptii la unele faze). Nu mi-a placut niciodata acest lucru la Barcelona. De ce sa te opresti din a marca daca adversarul iti permite sa faci acest lucru? Chiar si in meciurile cu Real, ex. returul de pe Nou Camp, puteau lovi pe contraatac, sa le mai dea 1-2 goluri, dar au preferat posesia si sa traiasca periculos cu o echipa precum Real care se stie cat este de periculoasa mai ales la fazele fixe.

   • razvan74 spune:

    Barcelona a avut si meciuri in care nu s-a putut opri.. manita lui Pep contra lui Real, 4-0 cu Milan ca o razbunare dupa 20 de ani sau acel 6-2 de la Madrid cu Dinho in standing ovation.

 • Razvan Iancu spune:

  Sunt situatii si situatii, discutii si discutii, dar e cert ca pentru anumite echipe: nu conteaza antrenorul, sau mai exact: prea putin conteaza antrenorul. Ce realizari a avut Luis Enrique la Roma? Daca nu ma insel, nici n-a apucat sa joace un sezon intreg, c-a si fost demis. Acum la Barca unde are un super-lot, multi jucatori care se stiu excelent, se simt in teren si au valoare, face un sezon f. bun. Asa e usor, tata.
  Si-n cazul nostru(Juventus), imi mentin parerea ca Scudetto il luam indiferent de antrenor. Cum de-altfel e clar ca Bayern lua titlul in Germania sa fi fost antrenor acolo unul ce-abia si-a luat licenta pro. Insa mai departe, iata cum conteaza si antrenorul. In cazul nostru ramane de vazut daca ne-am depasit conditia (eu cred ca nu) sau acesta este intradevar realul potential al echipei (mai degraba inclin spre aceasta varianta)// Si–n ce priveste Bayern, iata cum cu marele trambitat Guardiola, efectiv din una dintre cele mai tari echipe EVER: s-au facut si se fac de cacao. Sigur, expertii iar gasesc scuze, motive, pretexte, texte *Bayern nu s-a resemnat, a jucat pana la capat. Vai de capu vostru! Cum, necum bavarezii aveau o sansa dupa golul de 1-0 marcat oarecum norocos. Dupa nici 15 minute Barca avea nu doar 1-1 ci chiar 2-1. Cu 5-1 la general ce-asteptati? Nu-i destula umilinta si nu se dovedeste nepriceperea Guardianului. Spaniolii au facut intentionat pasul in spate, renuntand si la a lovi pe contre, doar s-a vazut de la o posta cum au jucat de relaxat. La pauza a iesit Suarez. Cate indicii mai trebuie? PENTRU TONTII ASTIA, toate dovezile din lume si tot degeaba.

  FORZA JUVE!! ANDIAMO A BERLINO

  • rostick spune:

   antrenorul si antrenamentele sunt cele mai subestimate lucruri in sport. daca tu crezi ca Juventus cu alde Flavius Stoican prindea Top 3 in Italia, te inseli.

 • ciprian jurma spune:

  daca Barcelona castiga cele 3 trofee ar fi imoral si ilogic ca Enrique sa fie dat afara. daca va fi sa plece o va face din proprie initiativa si asta mai ales daca zvonurile privind raceala dintre el si MSN ( mai ales M) se confirma. sezonul Barcelonei e oricum magnific si e si meritul antrenorului

 • Cristian spune:

  Intr-adevar, n-as fi crezut ca Barca va ajunge atat de departe sezonul asta, dupa ce le-am urmarit putin, in cateva meciuri, noul stil de joc. Mi-au parut fragili la mijlocul terenului, pierdeau foarte usor mingi, de multe ori erau nevoiti sa se replieze in aparare prelungit, ceea ce pe vremea lui Pep era de neconceput, de multe ori am avut senzatia ca vad Realul lui Mourinho, o echipa mult mai degraba reactiva, de contraatac, decat de tiki-taka… Chiar asa, unde a disparut totusi acea tiki-taka, acea senzatie de „subordonare” a adversarului, vorba lui Ilie Dumitrescu, indiferent de numele sau, ca juca cu Elche, cu Real sau cu Bayern, senzatia era aceeasi. Era de neconceput atunci ca de exemplu pe Camp Nou fiind, echipa sa stea in propria jumatate de teren si sa nu aiba posesia, cum s-a intamplat in repriza a 2-a cu bavarezii saptamana trecuta. De multe ori am remarcat spatii mari intre linii, echipa parca era rasfirata pe tot terenul, practic cred ca a ramas doar extrem de putin din elementele care defineau stilul lor de joc, din cauza asta nici nu i-am mai urmarit, aveam senzatia ca-si pierdusera identitatea, am considerat ca nu mai ofereau genul de fotbal care m-a atras inainte la ei.
  De asta mi-au parut fragili si nu le-as fi dat prea mari sanse sa ajunga pana unde au ajuns. Daca vor castiga Champions, foarte bine, insa mie tot mi-e dor de tiki taka…

 • cule spune:

  Foarte bun articolul ca de fiecare data

 • nu_te_suport spune:

  Nu se poate ca Guardiola sa fie marele creator, iar luis enrique sa fie trecut la si altii precum rafinha sau bartra. Dar asa e cand singurele personaje care conteaza pentru tine sunt cr7, messi, pep si mou. pentru tine nu exista van gaal, kloop, hazard, reus etc, etc…doar astia patru. Asta doveste cat de limitat esti tu si agramatii pe care ii ai mereu in platou

 • razvan74 spune:

  sa plece Luis Enrique de la Barcelona acum ar fi o mare greseala. Barca de azi are atacul asezat, are mijlocul aproape construit, doi fundasi ar mai fi cazul daca pleaca Dani Alves, unul sa-l dubleze pe Montoya si unul ce sa preia conducerea defensivei, pentru ca eu nu cred ca Pique are stofa de Puyol..e nevoie de un adevarat lider care sa reaseze defensiva, cel mai bun nume ar fi Hummels.. daca au voie la transferuri.

 • NicU spune:

  ” Li s-a p?rut ambilor ce-a mai bun? solu?ie.” (Andrei Niculescu)

  o mica greseala gramaticala..-> „ce-a”

 • NicU spune:

  ” Li s-a p?rut ambilor ce-a mai bun? solu?ie.” (Andrei Niculescu)

  o mica greseala gramaticala..-> „ce-a”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Toți ceilalți îți spun ce se întîmplă, eu îți spun și de ce se întîmplă
Recomand
Givenchy Sephora
blouseroumaine-shop.com
Vola.ro
Articole recente
Comentarii recente
Twitter
Arhivă