FĂRĂ ANTRENOR, VALENCIA FORȚEAZĂ IMPOSIBILUL CU BARCELONA

FĂRĂ ANTRENOR, VALENCIA FORȚEAZĂ IMPOSIBILUL CU BARCELONA

Anul trecut pe vremea asta, Valencia pierdea în fața Barcelonei cu un gol încasat în ultimele secunde, dar făcea un joc consistent și de multe ori superior catalanilor (care, apropo de cîte se pot schimba într-un an, nu ofereau deloc senzații pozitive). Toată lumea se întreba atunci dacă Valencia lui Nuno Espirito Santo ar putea urma traseul asumat de Atletico Madrid cu Diego Simeone la cîrmă. Perspectivele existau, iar fanii Valenciei, despre a căror exigență am vorbit deseori, aveau certe motive de optimism. 

PARIAZĂ LIVE PE TOATE EVENIMENTELE ZILEI LA CASA PARIURILOR AICI

Casa Pariurilor

Astăzi, Valencia o așteaptă pe FC Barcelona în pline schimbări. După 13 etape, Valencia se găsește la mijlocul clasamentului, cu 19 puncte, iar antrenorul Nuno Espirito Santo a plecat după precedentul meci, 0-1 în deplasare cu FC Sevilla. Nu are un atac nemaipomenit, 17 reușite, dar mizează pe  a doua cea mai solidă defensivă, cu 10 goluri luate, după Atletico (6). În ultimele două etape a strîns doar un punct, iar pe teren propriu încă nu a pierdut: trei victorii și trei remize. Runda trecută a fost prima fără gol dat după 7 partide, dar nici măcar nu a tras la poarta adversă.

Situația s-a degradat însă treptat, pînă cînd atmosfera a devenit irespirabilă, iar Nuno a fost cel ce a tras ponoasele. În mod evident însă finanțatorul poartă o mare parte din vina situației de față. Peter Lim Eng Hock, pe numele său întreg, e un om de afaceri din Singapore, cu vreo două miliarde de dolari prin conturi, care neavînd prea mult timp de stat prin Europa a căutat să-și pună la conducerea clubului oameni de încredere. Problema e că i-a și pus, dar scoțîndu-i pe cei vechi, pe Amadeo Salvo și, mai ales, pe Rufete, președinte și director sportiv la acea dată. Oameni apropiați de lot, de public, dar și de situația din fotbalul spaniol. La conducere a fost numită o femeie, Lay Hoon Chan, o chinezoaică de 51 de ani, cu un CV impresionant în spate, dar care nu vorbește o boabă de spaniolă și nu prea are habar de fotbal, chit că face parte din fundația olimpică a statului Singapore. În locul lui Rufete n-a mai fost pus nimeni, dar toată lumea știe că funcția e deținută, din umbră, de Jorge Mendes, atotputernicul impresar al zilelor noastre (mai nou îl reprezintă și pe Carlo Ancelotti), partener de bussines cu Peter Lim. Cel care a umplut lotul de jucători de-ai săi, l-a dat pe Otamendi la City pe o sumă impresionantă pentru un fundaș, 45 de milioane, dar a și destabilizat vizibil atmosfera din lot. Aspect la care a contribuit din plin și Nuno, al cărui conflict cu Alvaro Negredo (care nu e impresariat de Mendes) a fost din plin mediatizat și a dinamitat și mai tare vestiarul. Astfel că, pînă la urmă, Nuno a trebuit să fie sacrificat.

De echipă urmează să se ocupe de-acum înainte Garry Neville. Fost mare jucător la Manchester United (peste 400 de meciuri) și al ”naționalei” Angliei (aproape 100 de selecții), Garry Neville va antrena Valencia pentru, cel puțin, următoarele 6 luni, căci are un contract provizoriu pînă în iunie 2016. Va lucra alături de fratele său, Phil Neville, și el fost mare jucător la Everton, Manchester United și ”naționala” Angliei, care inițial fusese ”secundul” lui Nuno. Numirea e surprinzătoare. Deși este asistentul lui Roy Hodgson la ”naționala” Angliei, funcție pe care n-a părăsit-o, urmînd să o facă în paralel cu cea de ”principal” la Valencia, Garry provine mai degrabă din zona media, unde a avut mult mai multă expunere. Ca analist la SKY și editorialist la ”Daily Telegraph” a avut mereu păreri pertinente și apreciate. Ar putea fi un nou Jurgen Klopp, care în 2006 s-a remarcat, pe timpul Mondialului german, ca analist la ARD și ZDF mai mult decît o făcuse ca antrenor la Mainz, dar are nevoie de rezultate. Dar mai degrabă pare un capriciu al lui Peter Lim sau un ajutor dat de Garry, care i-a întors omului afaceri un serviciu făcut acum ceva vreme. Cei doi frați Neville, Paul Scholes, Nicky Butt și  Giggs au cumpărat clubul FC Salford, din zona Manchester, dar lucrurile n-au mers prea bine la început, astfel că Garry Neville l-a rugat pe Peter Lim să-l ajute din punct de vedere financiar, oferindu-i 50 la sută din acțiuni.

AICI GĂSIȚI COTELE LA VALENCIA – FC BARCELONA

Casa Pariurilor

Garry Neville nu va sta pe bancă astăzi împotriva Barcelonei. Fratele său Phil va fi cel care se va ocupa de echipă la această partidă. Misiunea sa va fi foarte grea, mai ales că se confruntă cu o sumedenie de probleme: Diego Alves, Mustafi, Negredo, Feghouli, Orban, Andre Gomes și Rodrigo sînt accidentați, în vreme ce Javi Fuego și Joao Cancelo sînt suspendați.

Luis Enrique nu are decît absența lui Mathieu, lăsat acasă cu o ușoară problemă musculară, plus accidentarea mai veche a lui Rafinha. Unica formație fără remiză, Barcelona este lider, cu 33 de puncte. Beneficiază de cel mai bun atac, cu 33 de goluri, 30 semnate de tripleta Messi (4)-Luis Suarez (12)-Neymar (14), și a început să stea mai bine și în apărare, învinsă de 12 ori. Catalanii au 6 victorii la rînd, în precedentele patru fără gol luat, inclusiv un 4-0 pe ”Bernabeu” în fața Realului. Au înscris în fiecare joc, iar în deplasare au suferit singurele eșecuri stagionale (două), plus patru succese. Trei sferturi din totalul reușitelor au fost în repriza secundă.

Doar unul din precedentele 16 dueluri directe a cîștigat Valencia cu Barcelona (4 egaluri, 11 eșecuri). Acasă nu a mai bătut-o de 8 meciuri (4 remize, 4 înfrîngeri), doar într-unul reușind să nu ia gol. Sezonul trecut a pierdut de două ori, 0-1 pe ”Mestalla”, 0-2 ”afară”. Ultimul triumf contra catalanilor a fost pe ”Camp Nou”, 3-2 în februarie 2014, iar acasă: 2-1 în februarie 2007.

Alcacer (5 goluri, două pase decisive) și Parejo (3 goluri, două pase) au participat la 10 din ultimele 11 reușite ale Valenciei. Dincolo, Neymar este cel mai eficient jucător din Primera, în medie cu un gol la fiecare 76 de minute. Brazilianul a înscris constant de patru partide.

AICI GĂSIȚI COTELE LA TOATE MECIURILE ETAPEI DIN PRIMERA DIVISION

Casa Pariurilor

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Toți ceilalți îți spun ce se întîmplă, eu îți spun și de ce se întîmplă
Recomand
Givenchy Sephora
blouseroumaine-shop.com
Vola.ro
Articole recente
Comentarii recente
Twitter
Arhivă