Articolul precedent

NOI NE DORIM MAI MULT VICTORIA!

NOI NE DORIM MAI MULT VICTORIA!

A trecut primul week-end fără fotbal și va trebui să ne obișnuim, căci vor mai fi. Câte, nu știe nimeni în momentul ăsta. Am experimentat și vom experimenta cu toții situații noi și poate că nu-i rău, poate că dacă există o componentă bună a acestui virus mizerabil și parșiv tocmai aceasta este, faptul că vom face lucruri pe care până acum n-aveam timp să le facem. Sau, cel puțin așa credeam. 

Fotbalul însă va reveni. Nu ne dăm noi bătuți așa ușor, nu se va prăbuși omenirea din pricina unui virus. Se va clătina, ne va durea, dar va trece. Probabil că toți cei care iubesc fotbalul se întreabă ce se va întâmpla. Cum se vor termina campionatele, cum se vor termina cupele europene, ce va fi cu Europeanul. E greu de dat un răspuns acum, căci abia suntem la începutul bătăliei pe continentul nostru, dar ceva presupuneri se pot face.

Există tot felul de variante, unele fanteziste, altele de-a dreptul imposibile. Înaintate în general de mass-media, căci oficialii se feresc, din cauza incertitudinii, să ofere piste. Lucrurile nu sunt simple, în principal pentru că la mijloc e vorba de foarte mulți bani. Cei veniți din drepturile de televiziune, în primul rând, dar și din alte contracte de natură financiară. Dacă se vor întrerupe campionatele, se va opri sau se va rediscuta finanțarea venită din partea televiziunilor. Care au plătit pentru un număr de meciuri, nu pentru jumătate sau două treimi. Plus că atunci când vine vorba de Champions League sau Europa League ar trebui să urmeze partea cea mai interesantă, cea eliminatorie.

De fapt, zvonurile care vin dinspre UEFA spun că marea preocupare acolo nu e neapărat Euro 2020, ci găsirea unei soluții pentru Champions League, astfel încât competiția să se poată derula normal, chiar dacă mai târziu decât datele inițiale. Asta înseamnă ”sferturi”, semifinale și finală jucate normal, varianta de ”Final Four” fiind efectiv una de maximă avarie. În siajul Champions League stă și Europa League, căci ele sunt legate una de alta.

Dar Euro 2020 poate fi baza de plecare. Mai exact transformarea lui în Euro 2021. Varianta unui turneu final în decembrie nu mi se pare extrem de plauzibilă, căci implică detalii meteorologice destul de incerte. Să joci în decembrie la St Petersburg, Baku, Glasgow, chiar București și Budapesta nu sună prea plăcut. Mutarea Europeanului în 2021 ar rezolva în mare parte problemele, ar permite ca toate contractele să rămână valabile și n-ar da peste cap campionatele naționale.

Care sunt și ele importante. În fiecare țară există drepturi tv, colosale în Anglia, foarte mari în alte părți, suficient de mari pentru ce oferă în România. Astfel că ideea de a îngheța totul la momentul actual și a porni la drum din nou în septembrie nu mi se pare prea fericită. De fapt, nici nu cred că există, mai degrabă sunt doar speculații plecate din lipsa de subiecte. Dacă Euro 2020 se va transforma în Euro 2021, calendarul se va relaxa. Dacă nu s-ar fi întâmplat nimic, ar mai fi rămas de jucat jumătate din martie, plus aprilie și mai, plus în unele locuri un pic din iunie. Dacă luăm 1 mai ca potențială dată de repornire la drum, ar fi mai, iunie, eventual și iulie ca luni disponibile. Cu un calendar mai încărcat, poate fără spectatori la început, sigur cu mai puțină vacanță pentru fotbaliști, clar cu o vară regândită din punct de vedere al pregătirii. Dar disponibile.

Tot ceea ce am scris mai sus se bazează pe ideea că vom câștiga meciul cu virusul. Și-o vom face în 90 de minute, fără să avem nevoie de prelungiri ori lovituri de departajare. Fotbalul ne oferă inspirație suficientă, solidaritate, întrajutorare, încrâncenare, dăruire, reguli, atenție la detalii, eroism în unele situații. Sunt cuvinte pe care le-am folosit deseori atunci când am comentat sau analizat un meci de fotbal. Simulările nu-și au rostul acum, căci ne păcălim doar pe noi sau pe cei mai expuși dintre noi. Niciun efort nu e prea mic, nicio provocare nu e prea grea. Nu ni se cere mare lucru, în fond, trebuie doar să respectăm niște reguli și să ne respectăm pe noi. Astfel încât la fluierul de final, atunci când Covid-19 se va recunoaște învins, să putem spune că omenirea și-a dorit mai mult victoria.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Toți ceilalți îți spun ce se întîmplă, eu îți spun și de ce se întîmplă
Recomand
Givenchy Sephora
blouseroumaine-shop.com
Vola.ro
Articole recente
Comentarii recente
Twitter
Arhivă