Articolul urmator

UN AN FĂRĂ BALON

UN AN FĂRĂ BALON

Suntem pe finalul sezonului 2019-2020 și multe lucruri nu se mai pot întâmpla, multe necunoscute nu prea mai sunt. Mă refer la fotbalul care contează, nu la al nostru, unde se pare că nu există reguli, există doar excepții, ca să citez un refren la mare modă acum mai bine de 15 ani. Astfel că informația săptămânii trecute a fost cea legată de Balonul de Aur. Mai exact de decizia celor de la ”France Football” de a sări peste acordarea trofeului în acest an 2020 atât de ciudat, în orice caz atipic.

E o premieră pentru acest premiu personal ce în ultimii ani a devenit aproape sinonim cu un trofeu mondial. Mediatizarea excesivă a Balonului e Aur este clar rodul acestui duel formidabil între Messi și Cristiano Ronaldo, un duel cum nu a existat până acum în sport și nici nu cred că va mai exista. Balonul de Aur a devenit atât de important încât imediat după luarea deciziei de către cei de la ”France Football” reacțiile n-au întârziat să apară și au fost suficient de vehemente. Că tot e la modă, nu doar la noi, nu vă impacientați, nu suntem noi ”L Ombelico del Mondo”, apropo de refrenul de mai sus, s-a vorbit inclusiv de conspirații, menite să-i defavorizeze pe cei care puteau, în opinia adepților acestor teorii, să-l dea la o parte pe Messi și să se aleagă cu trofeul.

Acum, păreri pot avea mulți. E liber și e gratis să ai opinii în ziua de azi. De exemplu eu cred că e o eroare a francezilor. Cuvântul de ordine în fotbal a fost în această perioadă: ”Nu ne predăm în fața virusului”. Revenirea fotbalului în majoritatea țărilor a fost privită ca o mare victorie a omenirii în general, o primă bătălie câștigată în războiul cu acest virus perfid, război ce, aici n-am nicio îndoială, va fi câștigat și el mai devreme sau mai târziu. Fotbalul s-a jucat, în condiții speciale e adevărat, dar s-a jucat. Unii au câștigat trofee, alții au pierdut, iar povestea va continua în august în Champions League și Europa League. Și-atunci, de ce Balonul de Aur nu putea fi primit de cineva în aceste condiții speciale?

Decizia celor de la ”France Football” îmi sună mai degrabă a snobism. Cu alte cuvinte, acest Balon e prea valoros și nu poate avea semne de întrebare în jurul lui. Deși chiar această decizie aruncă semne de întrebare peste toate competițiile ce au avut sau vor avea un câștigător. E însă decizia lor, a francezilor, și trebuie luată ca atare.  Comentată, da, respectată, de asemenea. A pedala pe varianta conspirației mi se pare comic, de-a dreptul penibil.

Se spune că Lewandowski și Benzema sunt cei nedreptățiți. Pe ultimul, inclusiv cotidianul frate al lui ”France Football”, mă refer la ”L Equipe”, îl poziționa ca favorit. Mai apărea și Sergio Ramos pe listă, destul de puțini se gândeau însă la Cristiano, campion ca și ceilalți, plus un număr important de goluri. Și aproape nimeni la Messi. Cei care găsesc conspirații peste tot au uitat însă un aspect: Champions League. Era totuși competiția care cântărea mult în balanța voturilor. Iar Messi încă poate câștiga Champions League. La fel și Cristiano. Chiar așa, în condițiile fotbalului neconvingător prestat de Barcelona și Juventus, nu cred că putem exclude aceste echipe, cu cele două bestii competitive în fruntea vestiarului, din calculele hârtiei. Din acest punct de vedere, cei de la ”France Football” au fost inspirați luând decizia cu pricina acum și nu la finalul lunii august.

Până la urmă, așa cum ne-am obișnuit cu fotbalul fără spectatori, vom accepta și un an fără Balon de Aur.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Toți ceilalți îți spun ce se întîmplă, eu îți spun și de ce se întîmplă
Recomand
Givenchy Sephora
blouseroumaine-shop.com
Vola.ro
Articole recente
Comentarii recente
Twitter
Arhivă