ȘI ALȚII AU LUAT BALONUL DE AUR. EPISODUL 1: RONALDINHO, ZIDANE, VAN BASTEN, RUMENIGGE, CRUYFF, BECKENBAUER

ȘI ALȚII AU LUAT BALONUL DE AUR. EPISODUL 1: RONALDINHO, ZIDANE, VAN BASTEN, RUMENIGGE, CRUYFF, BECKENBAUER

Atît de mult se vorbește în aceste zile despre Balonul Aur de ai senzația că e cel mai important trofeu la care s-ar gîndi un fotbalist. Dacă ar fi să ne luăm după discuțiile din media sau de pe rețelele de socializare, cîștigarea Campionatului Mondial ori a Champions League nu se compară cu performanța de a obține Balonul de Aur. În esență, FIFA și-a atins scopul. În publicitate se spune că nivelul de discuții e cheia oricărei campanii reușite. Ba chiar există și teoria discuțiilor negative. La cît se comentează despre Balonul de Aur, campania e o mare reușită la nivel mediatic și propagandistic și mă gîndesc că festivitatea de decernare va fi la fel de urmărită ca finala Champions League.

Pentru că de vreo cîțiva ani, Balonul de Aur s-a transformat în ”Balonul Messi vs Cristiano”, m-a gîndit că n-ar fi rău să cunoaștem și alți posesori ai acestui trofeu. De pe vremea cînd el era doar un premiu oferit de France Football și redactorii săi din toată lumea, pe criterii subiective ori nu, pe care nu le comenta însă nimeni. Despre bătălia de anul acesta pentru Balonul de Aur am scris pe acest blog, despre dezbaterea Messi vs Cristiano Ronaldo de asemenea. Așa că, hai să vedem și alte exemple!

Am ales astăzi trei dueluri. Din trei epoci diferite. Ronaldinho vs Zidane, Van Basten vs Rumenigge și Cruyff vs Beckenbauer. O să încerc în zilele următoare să completez acest tablou de onoare al premianților cu alte nume. Sînt filme ceva mai vechi, e de fapt o serie produsă de France Football despre trofeul pe care prestigioasa revistă l-a inventat. Filmele sînt în limba franceză, dar imaginile nu au nevoie de traducere.

BILETE DE INTRARE LA MECIURILE DIN CHAMPIONS LEAGUE GĂSIȚI AICI:

Mai întîi RONALDINHO vs ZIDANE. Despre fiecare dintre ei am postat pe acest blog diverse filme. Despre Zidane, AICI. Iar despre Ronaldinho, AICI. Cei doi au fost de multe ori față în față. În aceeași echipă, niciodată. Ar fi fost, să admitem, genial.

În continuare, VAN BASTEN vs RUMENIGGE. Doi mari atacanți din istoria fotbalului. Van Basten a fost și e prezent pe acest blog, AICI. Rumenigge însă nu. E un prilej să-l descoperiți, sau redescoperiți după caz, pe ”Kalle”, un uriaș golgeter.

Și, în sfîrșit, CRUYFF vs BECKENBAUER. Două legende alte fotbalului, două nume imense. Fiecare creator de legende în felul său, fiecare un reper în felul său. Puțini i-am văzut jucînd pe viu. Dacă aș putea, m-aș întoarce în timp ca să trăiesc pe viu finala Mondialului din 1974, dintre Germania Federală și Olanda. Merită însă efortul de a-i revedea pe ambii.

5 Comentarii
 • adina spune:

  Cel mai neindreptatit a fost Zidane caer in 2000 merita tot el balonul de aur dupa ce a reusit dubla WC-EC , dar un cartonas rosu primit intr-un meci cu Reggina sau Torino l-au facut sa-l piarda in favoarea lui Figo.

  Atunci nu prea era la „moda” ca un jucator sa primeasca de mai multe ori balonul dar nedreptatea a fost mare.

  Daca in 98 Franta l-a facut sa-l castige (trebuia si in 2000). In 2002 Franta l-a facut sa piarda… prestatia jalnica a cocoslior din grupe si eliminarea acestora l-au facut pe zidane sa piarda balonul. O clasare cu Franta in top4 la acel Turneu Final ii garanta castigarea balonului. Exceptand Campionatul Mondia, anul 2002 a fost al lui Zidane , dar accidentarea care l-a tinut departe in primele 2 meciuri l-a costa decisiv.

  Oricum daca ii punem titulrile FIFA PRO (actualul balon de aur) zidane are 4. Un balon de aur + 3 titulri FIFA PRO.

 • George spune:

  Pentru tine Andrei, Ronaldinho sau Zidane?

 • eu spune:

  Pentru tine Andrei,Pele sau Maradona? Si de ce?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Toți ceilalți îți spun ce se întîmplă, eu îți spun și de ce se întîmplă
Recomand
Givenchy Sephora
blouseroumaine-shop.com
Vola.ro
Articole recente
Comentarii recente
Twitter
Arhivă