Articolul precedent

DIN 2010 IDEEA DE ”AMICAL” A DISPĂRUT ÎNTRE OLANDA ȘI SPANIA

DIN 2010 IDEEA DE ”AMICAL” A DISPĂRUT ÎNTRE OLANDA ȘI SPANIA

Între Olanda și Spania n-a fost mereu acest sentiment de rivalitate instaurat în ultimii 10 ani. Olanda a avut în Germania marele său adversar fotbalistic, în timp ce pentru Spania tradiționale rivale erau Portugalia, Franța sau Italia. Dimpotrivă, de-a lungul timpului legăturile dintre ”Portocala Mecanică” și ”La Roja” au fost chiar strânse, în special urmare a importantului desant de jucători și antrenori dinspre regatul olandez către cel spaniol. Școala olandeză a fost mereu un model, stilul de joc, așezarea, conceptul tactic fiind rapid adoptate de iberici.

Din 2010 însă lucrurile s-au mai schimbat. Mai exact de la acea finală a Mondialului ce a adus cele două reprezentative față-n față, la Johanesburg. Spania a frânt atunci încă un vis al olandezilor, care vedeau cum altă oportunitate, a treia, este irosită, după cele din 1974 și 1978. Acel gol al lui Iniesta din prelungiri, pe care spaniolii și-l amintesc și astăzi de parcă a fost ieri, acea intervenție a lui Casillas în fața lui Robben și acele momente de dezamăgire adunate fac ca, acum, pentru Olanda niciun meci cu Spania să nu mai fie banal.

După 4 ani, o mică răzbunare a venit în Brazilia. Olanda a câștigat cu 5-1 în faza grupelor, într-o halucinantă derulare a ostilităților pentru campioana mondială en-titre atunci, ce a condus cu 1-0. Acel meci a avut un rol uriaș în prematura plecare acasă a Spaniei de la acel turneu final, selecționata pregătită de Vicente Del Bosque nereușind să depășească faza grupelor. De altfel, de-atunci Spania n-a mai avut aceleași succese la nivelul primei reprezentative, rămânând mai degrabă datoare și la Mondialul din 2018, dar și la Europeanul din 2016.

FRANK DE BOER ÎN CĂUTAREA PRIMULUI SUCCES

Partida se va juca la Amsterdam, pe ”Johan Cruyff Arena”, ambele echipe pregătind importantele dueluri din Liga Națiunilor, Olanda cu Bosnia și Polonia, Spania cu Elveția și Germania. Aspect care va cântări mult în alcătuirea formulelor de start, fiind de așteptat ca ambii selecționeri, foștii colegi de la Barcelona, Frank de Boer și Luis Enrique, să folosească mulți jucători pe parcursul celor 90 de minute.

Venit în locul lui Ronald Koeman, la prima experiență ca selecționer, Frank de Boer nu prea se poate lăuda cu cine știe ce rezultate. Două victorii și două eșecuri nu reprezintă un motiv de laudă pentru tehnicianul de 50 de ani, ce înainte de revenirea acasă încercase o experiență în Statele Unite, în MLS, la Atlanta United. Astfel că un pic de presiune pentru el tot există, chiar dacă partida cu Spania e doar un ”amical”.

Frank de Boer știa de la momentul structurării lotului că nu se va putea baza pe Van Dijk și pe De Ligt. O problemă pentru el, mai ales că încă nu are foarte clar dacă trebuie să joace cu 3 fundași centrali (a făcut-o cu Italia, scor 1-1) sau, tradițional, cu doi fundași centrali (a făcut-o în Bosnia, scor 0-0). Ulterior, l-a pierdut pe portarul Cillessen, accidentat vineri la un antrenament cu Valencia, dar și pe foarte tânărul mijlocaș de la PSV Eindhoven, Mohamed Ihattaren. În vârstă de doar 18 ani, una dintre revelațiile sezonului trecut în Eredivisie, Ihattaren așteaptă de un an să fie convocat, după ce, în noiembrie 2019 a acceptat să joace pentru Olanda și nu pentru Maroc. Nu lipsesc însă din lotul lui De Boer nume consacrate precum Depay, Van de Bek, Wijnaldum, Blind sau De Vrij (autor al unui gol în acea victorie cu 5-1 din 2014) ori precum cei doi ”spanioli” De Jong, Frenkie și Luuk.

SPANIA PREGĂTEȘTE DUELUL CU GERMANIA

Spania se luptă pentru supremația din grupa de Liga Națiunilor cu Germania, pe care o va întâlni în meci decisiv pe 17 noiembrie la Sevilla, când spaniolii speră să poată avea câteva mii de spectatori în tribune. Vine însă trupa iberică după un surprinzător eșec în Ucraina, pe care dorește să-l facă uitat cu o prestație bună la Amsterdam.

Luis Enrique l-a pierdut sâmbătă pe Ansu Fati, accidentat grav în meciul Barcelonei cu Betis. De altfel, tânărul atacant va lipsi următoarele 4 luni, fiind operat la menisc luni dimineață. În locul lui a fost chemat Asensio, de la Real Madrid, chiar dacă acesta n-a avut o prestație prea convingătoare duminică, împotriva Valenciei. Jesus Navas s-a accidentat și el, ca înlocuitor fiind adus Bellerin, jucătorul lui Arsenal revenind la ”națională” pentru prima dată din 2016 încoace.

MERITĂ ȘTIUT

  • Ultima confruntare dintre cele două echipe a fost tot un meci amical, în 2015. Olanda a câștigat cu 2-0
  • Spania n-a reușit să câștige de 37 de ani în fața Olandei în 90 de minute regulamentare
  • Pe teren propriu, Olanda n-a mai pierdut în fața Spaniei din 1920

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Toți ceilalți îți spun ce se întîmplă, eu îți spun și de ce se întîmplă
Recomand
Givenchy Sephora
blouseroumaine-shop.com
Vola.ro
Articole recente
Comentarii recente
Twitter
Arhivă