FAVORITELE DAU LUPTĂ FINALĂ PENTRU LOCUL 1

FAVORITELE DAU LUPTĂ FINALĂ PENTRU LOCUL 1

Când s-a tras la sorți calendarul pentru a doua ediție din Liga Națiunilor, iar Spania și Germania au nimerit în aceeași grupă, a 4-a, a fost clar pentru toată lumea că între ele se va da bătălia pentru locul câștigător, cel ce duce în Final 4. Elveția și Ucraina, celelalte două participante, nu păreau să poată concura cu mai puternicele rivale, campioane mondiale în 2010 și 2014. Și-așa s-a întâmplat, pronosticurile au fost confirmate, Spania și Germania au ajuns la ora ultimului meci să joace cu calificarea pe masă.

Ceea ce nu s-a intuit însă a fost numărul destul de mare de puncte pierdute și de iberici, dar și de nemți. Spania a cedat surprinzător la Kiev, după ce remizase în Germania și învinsese Ucraina (net, 4-0) și Elveția (greu, 1-0). Nemții, la rândul lor, n-au nici un eșec, dar cele trei egaluri, două cu Elveția și cel amintit, cu Spania, au deschis drumul unei adevărate finale în ultima partidă.

GHINION ȘI NOROC PENTRU SPANIA ÎN ELVEȚIA

Sâmbătă, Spania a jucat la Basel, cu Elveția. A terminat la egalitate, 1-1, dar rezultatul poate lesne balansa între unul norocos și unul ghinionist. Se cheamă că ai avut noroc, oricum ai privi lucrurile, atunci când ai egalat în ultimul minut, prin Gerard Moreno, atacantul lui Villarreal fiind introdus de selecționerul Luis Enrique abia în minutul 80, când ”La Roja” căuta cu disperare să evite eșecul, după ce Elveția deschisese scorul încă de la jumătatea primei reprize, prin Freuler. Se cheamă însă că ai avut și ghinion atunci când ”căpitanul” și specialistul de la 11 metri, Sergio Ramos, ratează nu unu, ci două penalty-uri, în mai puțin de 20 de minute, în partea secundă. Ramos avea o serie de 25 de lovituri de pedeapsă transformate, dar asta nu l-a impresionat prea tare pe Yann Sommer, portarul Borussiei Monchengladbach, cu care Ramos se va vedea cât de curând în Champions League, apărându-i ambele execuții. ”Dacă mai primeam unul, tot Ramos ar fi executat”, avea să sară Luis Enrique în apărarea fundașului de la Real Madrid. Remiza obținută în extremis n-avea să schimbe însă prea mult datele problemei, căci și fără golul din final, Spania tot de victorie ar fi avut nevoie la Sevilla, contra Germaniei.

GERMANIA ȘI-A FĂCUT TEMELE CU UCRAINA

Care Germania a rezolvat în cele din urmă un meci cu Ucraina ce părea complicat în minutul 12, când Yaremciuk deschidea scorul pentru oaspeți. Calculele nemților înaintea partidei erau cât se poate de simple: mai întâi victoria, apoi așteptarea unui ajutor din partea Elveției, care de altfel a și venit. Misiunea foștilor campioni mondiali nici nu se anunța peste măsură de grea, de vreme ce Ucraina avea 5 absențe importante, urmare a Covid-ului. Fotbalul fostei campioane mondiale n-a fost însă peste măsură de generos, cum de altfel nu fusese nici în ultimele partide. Fără Kroos, suspendat, Germania a avut nevoie din nou nevoie de prezența lui Goretzka, mijlocașul lui Bayern oferind două pase decisive ideale pentru Sane și Werner, care au întors rezultatul în doar 10 minute, încă din prima repriză. Goretzka, a cărui formă e excelentă și la ”națională”, nu doar la club, are acum 5 goluri și două pase decisive în ultimele 6 partide ale ”Mannschaft”-ului.

REVINE KROOS, POSIBIL ȘI MORATA

Astfel că, după meciurile de la Basel și Leipzig, și înaintea partidei de la Sevilla, calculele sunt simple. Spania are nevoie de victorie, în vreme ce pentru Germania funcționează și varianta egalului. Cele două echipe se cunosc foarte bine, iar bilanțul confruntărilor dintre ele e suficient de echilibrat: sunt 7 succese ale Spaniei, 9 ale Germaniei și 8 remize. Ultima victorie a Germaniei e într-un meci amical, în noiembrie 2014, în vreme ce Spania își amintește cu un zâmbet larg de cele două succese, transformate în borne importante în epoca de aur a ”Furiei Roja”, în semifinala Mondialului din 2010 și în finala Europeanului din 2008.

Dacă ne referim la calculele celor doi selecționeri, e foarte posibil să apară schimbări față de formulele de sâmbătă. Chiar dacă a irosit cele două penalty-uri sâmbătă, Sergio Ramos n-are cum să lipsească din primul ”11”, acolo unde e posibil să-l regăsim pe Morata, a cărui prezență, în partea a doua a partidei cu Elveția, a dinamizat vizibil jocul ibericilor. Mai ales că selecționerul Luis Enrique a fost destul de aspru criticat de presa spaniolă pentru lipsa dintre titulari a unui atacant de careu. Alături de atacantul lui Juventus e posibil să apară Asensio, care i-ar lua locul astfel lui Dani Olmo. Va lipsi însă Sergio Busquets, a cărui accidentare la genunchi a fost confirmată luni dimineață, fiind însă mai puțin gravă decât se anticipa. Nici Gaya nu are mari șanse de a se reface până la ora partidei, astfel că Reguillon va fi folosit în stânga.

Joachim Low îl va reprimi cu brațele deschise pe Toni Kroos, dar l-a pierdut pe Rudiger, suspendat. În locul lui, fundaș central ar trebui să joace Robin Koch, proaspăt transferat de Leeds United de la Freiburg. Zona ofensivă va fi acoperită, ca și cu Ucraina, de trei oameni în mare formă, Sane, Gnabry și Timo Werner.

POSIBILE FORMULE DE START

Spania: De Gea – S. Roberto, S. Ramos, P. Torres, Gaya – Rodri, Merino- Canales, F. Torres, Asensio – Morata

Germania: Neuer  – Ginter, Süle, Koch, Max – Gündogan, Kroos, Goretzka – Gnabry, Sane – Werner

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Toți ceilalți îți spun ce se întîmplă, eu îți spun și de ce se întîmplă
Recomand
Givenchy Sephora
blouseroumaine-shop.com
Vola.ro
Articole recente
Comentarii recente
Twitter
Arhivă