Articolul precedent
Articolul urmator

UN ”OLIMPICO” FĂRĂ VOCE AȘTEAPTĂ UN DERBY CU SPECTACOL

Se spune că pentru pasionații de fotbal adevărat, ”Derby della Capitale” reprezintă o experiență ce merită trăită pe viu măcar o dată-n viață. Confruntările dintre Roma și Lazio (sau invers) se detașează în fotbalul italian prin atmosfera creată pe ”Olimpico”, ceva mai fierbinte decât duelurile din nord, din Torino sau Milano, căci în sud temperatura e mai ridicată nu doar la nivel meteorologic. Din păcate, la fel cum tot aici scriam înainte de ”El Gran Derby” din Sevilla, Covid-ul ne-a răpit, să sperăm că doar temporar, această plăcere. Va fi prima dată când la Roma nu vor fi spectatori la meciul direct dintre cele două rivale. Va fi un ”Olimpico” fără voce, dar se speră cu multă culoare, căci ambele grupuri de fani speră să primească aprobare pentru a realiza scenografii în cele două peluze, care să le reamintească jucătorilor din teren la ce meci participă. 

Căci da, și într-o parte și-n alta vorbim despre confruntarea jumătății de sezon. Nicio partidă nu-i mai importantă decât această, unii spun că nici măcar clasamentul final al stagiunii nu-i mai important decât un succes în derby. Va fi duelul cu numărul 153 în Serie A, dar datele statistice, care ne indică 38 de victorii ale lui Lazio, 58 ale Romei și 60 de remize, merită doar consemnate ca atare. Trendul ultimilor ani e ușor înclinat spre Roma, care a pierdut doar două din ultimele 15 dueluri cu Lazio din campionat, izbutind în schimb 7 victorii (și 6 egaluri), dar de foarte multe ori statistica n-a contat, la fel cum n-a contat nici locul în clasament, cel care oferă așa numitul calcul al hârtiei. Mult mai importantă a fost ceea ce italienii numesc ”grinta”, acea dorință de a învinge și de a oferi fanilor motive pentru a se bucura. Și chiar dacă stadionul va fi gol, motivație va fi din plin..

ROMA, FĂRĂ SUCCES CONTRA ADVERSARILOR IMPORTANȚI

Ambele grupări se prezintă la luptă cât de cât odihnite, atât cât se poate cu acest calendar infernal, căci rândul lor în Cupa Italiei e săptămâna viitoare. Dar și cu stări de spirit bune. Lazio are un egal și două victorii de la acel eșec cu Milan, 2-3 în decembrie. Roma are 3 victorii și un egal de la înfrângerea cu Atalanta, 1-4 la Bergamo, iar remiza cu Inter din etapa trecută, chiar dacă a fost obținută pe teren propriu, are un ușor iz de rezultat pozitiv, căci golul egalizator, marcat de Mancini, a venit în minutul 86.

În dreptul echipei lui Fonseca rămâne însă acel detaliu despre care scriam tot aici înainte de amintita partidă cu Inter: încă nu are un succes în acest sezon împotriva unei echipe importante din Serie A. Ceea ce pentru o echipă de pe podium, care are gândurile sale îndreptate către ”scudetto”, dar în principal vizează un loc de Champions League, nu e deloc un aspect onorant. De altfel, calificarea în Champions League pare să fie și cheia prelungirii automate a contractului lui Paulo Fonseca. Tehnicianul portughez a primit, în perspectiva derby-ului, o veste bună: Pedro și-a revenit, s-a antrenat alături de coechipieri și e apt de joc. E greu de crezut că va prinde un tricou de titular, căci în principiu Fonseca nu are niciun motiv să schimbe ”11”-le trimis în teren contra Inter-ului. Absențele Romei sunt cunoscute de mai multe săptămâni: Zaniolo, Santon, Mirante.

PREOCUPARE LA LAZIO PENTRU LOCUL DIN CLASAMENT

Dacă rămânerea lui Fonseca la Roma depinde de Champions League, cea a lui Simone Inzaghi la Lazio depinde de președintele Lotito. Și contractul său expiră în vară, dar conform presei italiene nu există motive care să conducă la o despărțire. Spre deosebire de Roma, Lazio are totuși un succes contra unei echipe de prim-plan, acel 2-0 cu Napoli obținut pe ”Olimpico”, la finalul lui decembrie. Locul 8 ocupat însă în clasament înaintea partide preocupă și nu puțin, căci competiția pentru locurile de Champions League a devenit feroce. Iar partidele de pe teren propriu, așa cum este acest derby, au o importanță deosebită.

Victoria de la Parma a adus, dincolo de cele 3 puncte, și unele mici probleme fizice pentru doi oameni importanți: Immobile și Luis Alberto. Ambii au fost menajați la antrenamentul de miercuri, dar de joi s-au reintegrat în programul normal. A revenit în schimb Joaquin Correa, vestea cea bună fiind reîntoarcerea la antrenamente, după aproape un an, a lui Senad Lulic, însă după o pauză atât de lungă șansele lui de a prinde fie și câteva minute sunt microscopice. În continuare lipsește Strakosha, astfel că veteranul Pepe Reina va fi din nou în poartă.

Indiferent dacă va fi titular sau va intra pe parcurs, meciul e unul important pentru comptraiotul nostru Radu Ștefan: va fi derby-ul cu numărul 20 pentru el, recordul absolut fiind deținut de Favalli, cu 21 de dueluri.

MERITĂ ȘTIUT

  • Ultimul succes al Romei, în Serie A, în calitate de echipă oaspete în derby s-a înregistrat în decembrie 2016. De-atunci au fost două remize și un succes al gazdelor de la Lazio
  • Roma n-a mai pierdut din 2012 un derby cu Lazio disputat în turul campionatului
  • Va fi un duel al echipelor care în acest sezon au marcat cele mai multe goluri în primul sfert de oră al partidelor: 8 – Roma, 6 – Lazio

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Toți ceilalți îți spun ce se întîmplă, eu îți spun și de ce se întîmplă
Recomand
Givenchy Sephora
blouseroumaine-shop.com
Vola.ro
Articole recente
Comentarii recente
Twitter
Arhivă