LEWANDOWSKI, GOLURI ȘI DILEME

LEWANDOWSKI, GOLURI ȘI DILEME

Habar nu am cum se spune ”gol” în limba polonă. Mă refer la termenul fotbalistic, nu la altceva. Ținând cont de cum se vorbește la ei acolo ar trebui să fie o alăturare de vreo 4-5 consoane, ținând totuși cont de limbajul universal al fotbalului, probabil că se spune la fel ca la noi. Cred însă că polonezii ar trebui să înceapă unele demersuri astfel încât în limba lor la gol să zici direct Lewandowski. ”Un Lewandowski spectaculos”, ”un euro-Lewandowski” sau, pe fondul unui comentariu mai plin de energie, ”ce Lewandowski a marcat cutare jucător”. Dacă tot nu a primit Balonul e Aur, măcar cu atât să se aleagă atacantul lui Bayern.

L-am văzut și marți seară doborând încă un record. Cel mai rapid ”hat-trick” din istoria Champions League. Cu două goluri din penalty, ar putea zice unii mai malițioși, corect, dar două penalty-uri scoase tot de el, cu fantasticul său joc cu spatele la poarta adversă, cu capacitatea de a stăpâni absolut toate pasele ce i se adresează și cu teama pe care o sădește în fiecare fundaș advers. N-au fost cele mai frumoase goluri din cariera lui, căci și cel de-al treilea a fost unul cât se poate de norocos, dar au fost golurile care au rezolvat o calificare ce nu era chiar atât de sigură în debutul partidei. Se făcuse deja 3-0 în minutul 25, dar Bayern nu avusese o prestație colosală până atunci, dimpotrivă, oferise aceleași dubii pe plan defensiv cu care ne-a obișnuit în acest sezon. După 3-0 totul a fost simplu, căci trupa de copii din Salzburg s-a prăbușit din punct de vedere mental. Veniseră cu multe iluzii austriecii la Munchen, iluzii alimentate și de prestația din tur, dar deziluzia poate fi la fel de mare în astfel de situații și se instalează imediat.

A fost încă o zi normală de muncă pentru Lewandowski. La el munca se traduce în primul rând prin goluri, mai apoi prin tot ceea ce face în teren și felul în care contribuie la realizările echipei. Chiar și când nu marchează e important, căci simpla lui prezență intimidează, niciun apărător nu poate sta liniștit atunci cînd e el prin preajmă. Astăzi, să te gândești la un Bayern fără Lewandowski pare mai mult decât ciudat, pare imposibil. Bayern e văzută astăzi una din favoritele la câștigarea Champions League, deși ecuația defensivă pare a fi un pic mai complicată pentru Nagelsmann decât probabil se aștepta, însă fără Lewandowski nimic nu ar mai fi la fel. Un City-Bayern, de exemplu, un Liverpool-Bayern, chiar și un PSG-Bayern (scriu înainte de returul cu Real Madrid, așa că în loc de PSG putem pune lesne Real Madrid) ar arăta într-un fel cu Lewandowski, în alt fel fără el.

OARE VÂRSTA E DOAR UN NUMĂR?

Paradoxal, situația atacantului polonez e destul de delicată în această perioadă. Un fotbalist, un atacant mai ales, nu se hrănește doar din pasele colegilor, ci depinde foarte mult de ceea ce e în jurul lui. Lewandowski termină contractul cu Bayern în 2023. S-ar putea spune deci că totul e în regulă, că nu-i nicio problemă. N-aș zice însă că e chiar așa. La 33 de ani (va face 34 în august), Lewandowski și-ar mai dori un ultim contract important. În fotbalul european mă refer, căci prin alte părți n-ar avea o problemă să-l obțină, dar nu știu cât îl aranjează asta. Ceea ce vrea el acum de la Bayern e un gest de curtoazie, ținând cont de toți anii ăștia. O prelungire pe încă doi ani cu opțiune pentru al treilea. Până în 2025 deci, eventual 2026. În vara lui 2025 se va pregăti să sărbătorească 37 de ani, ceea ce le ridică bavarezilor destule semne de întrebare. În fotbal nu prea mai e loc de sentimentalisme, mai ales în cel de azi ce tocmai a ieșit din criza generată de Covid și se pregătește să intre într-o altă criză, generată de maniacul de la Moscova. Politica lui Bayern e simplă din acest punct de vedere și e aplicată și-n alte părți, vezi Real Madrid și povestea cu Ramos: jucătorii peste 30 de ani ce termină contractul nu primesc oferte de prelungire decât pe un sezon, apoi pe altul, dacă e cazul, și tot așa. Unii acceptă, de exemplu Modric, alții nu. Iar Lewandowski pare în a doua categorie.

Are și motive. Evoluțiile sale fac ca vârsta chiar să fie un număr. Felul în care arată din punct de vedere fizic, felul în care se pregătește, felul în care se îngrijește de alimentație (soția lui, Anna, e un nutriționist de mare succes în Polonia și are grijă de dieta lui, câteodată chiar cu metode inedite, spre exemplu mesele lui principale încep mereu cu desertul), felul în care joacă, toate astea nu te-ar face să te gândești că n-ar mai face față. Dar garanții din punctul ăsta de vedere, să fim sinceri, nu există, iar Bayern a arătat de-a lungul anilor că nu se prea abate de la regulile pe care le-a impus în politica sa internă. Iar aici cazul Kroos, lăsat să plece la Real Madrid pentru a nu strica un echilibru financiar în vestiar, e elocvent.

Mai e și problema salariului. Lewandowski câștigă acum în jur de 12 milioane net pe sezon. Ar putea primi banii ăștia și-n alte părți, ba chiar mai mult, eventual ar putea primi și contractul pe care și-l dorește, până în 2025. Dar ar însemna să plece dintr-un loc unde se simte ca acasă, unde totul îi este familiar. În orice transfer există o doză de incertitudine. La fel de posibil este ca el chiar să-și dorească asta, să încerce și altceva, să vadă dacă e a fel de bun și-n alt campionat, nu doar într-o Bundesliga pe care o domină.

Mai apoi, are și Bayern, ca și club, dilemele sale. Cu siguranță vor exista oferte pentru Lewandowski în vară. Să câștigi câteva zeci de milioane pentru un fotbalist de 34 de ani, pe care l-ai exploatat la maximum, sună a afacere excelentă. A experimentat-o și Real Madrid cu Cristiano Ronaldo. Dar dacă-l dai pe Lewandowski, pe cine pui în loc? Și asta a experimentat Real Madrid la plecarea lui Cristiano. Cine oferă rapid garanția golurilor pe care o oferă azi polonezul? Ce să alegi, golurile de azi sau banii pe care să-i investești în ceva de viitor? Pesemne că la Munchen se fac aceste calcule. Deocamdată, Bayern tace, gândind poate și cinic, totuși contractul jucătorului expiră în vara viitoare, dar e o tăcere care nu are cum să-l mulțumească pe Lewandowski.

Cum ar arăta Bayern fără Lewandowski? Dar cum ar arăta Lewandowski într-un alt tricou decât al lui Bayern? Unde s-ar integra el mai repede? Ce-ar trebui el să facă, să plece sau să accepte condițiile bavarezilor? Ce-ar trebui Bayern să facă, să-și mențină politica sau să facă o concesie?

Ehe, fotbalul ăsta nu-i atât de simplu precum pare!

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Toți ceilalți îți spun ce se întîmplă, eu îți spun și de ce se întîmplă
Recomand
Givenchy Sephora
blouseroumaine-shop.com
Vola.ro
Articole recente
Comentarii recente
Twitter
Arhivă