Articolul urmator

BARAJ ÎN CALEA UITĂRII

BARAJ ÎN CALEA UITĂRII

Înainte, ne doream calificările. Acum, ne dorim un baraj. Înainte, și n-a trecut foarte mult timp de atunci, România n-avea emoții în a obține calificările la turneele finale și mergea la aceste reuniuni de clasă cu gîndul de a face o performanță, de a lăsa o bună impresie. Erau vremuri în care propuneam la export nume precum Hagi, Răducioiu, Ilie Dumitrescu, Gică Popescu, Dan Petrescu, Sabău, Gică Craioveanu, Viorel Moldovan, Dorinel Munteanu, Adi Ilie, chiar Mutu, Chivu, Pancu, Cernat sau Marius Niculae, un pic mai tîrziu. Identificați vă rog numele echipelor la care juca fiecare dintre ei, rolul lor în aceste echipe, și veți avea panorama completă a acelor vremuri! Identificați apoi numele pe care le propunem azi la export, echipele la care joacă fiecare dintre ei și rolul lor în aceste echipe. Și veți avea panorama completă a vremurilor de azi. Dintr-o eroare, iniția am scris ”panarama”, apoi am șters și am corectat, dar cred că poate fi lăsată și această varianta, ”panarama completă a vremurilor de azi”. Cînd ne dorim DOAR să ajungem la un turneu final, fără să mai conteze ce facem acolo.

N-o să mă refer foarte mult la meciurile de azi. Spre deosebire de alți specialiști, care tind pe zi ce trece să devină ”hateri” de meserie, eu cred că putem bate la scor Estonia. Cine compara meciul cu Andorra și rezultatul de acolo cu meciul contra Estoniei, pe principiul ”abia am dat 4 Andorrrei, ce speranțe să avem cu Estonia”, greșește, fie. Andorra nu e același lucru cu Estonia, pentru că, așa cum e ea, Estonia își propune să joace fotbal, să paseze, să facă pressing, să încerce un contraatac, în vreme ce Andorra rar ieșea din propriul careu. Nu mai insist pe tema asta, cine înțelege, nine, cine nu înțelege, iar bine.

Din păcate ne bazăm mai mult pe Olanda decît pe noi înșine. Iar asta e prost. Olanda e calificată, joacă în Turcia contra unui public ostil și a unor adversari mobilizați la maxim, plini de adrenalină. Plus că Sneijder și Kuyt se află într-o postură tare ingrată. Eu însă refuz să cred, așa cum crede Ilie Dumitrescu de exemplu, că Olanda o vă lăsa mai moale și Turcia va bate. Olanda nu luptă pentru nimic, dar prestigiul său fotbalistic e uriaș, al lui Van Gaal la fel, și nu cred că vor dori olandezii să intre într-un vîrtej mediatic în care să fie acuzați de non-combat. Plus că trebuie să-și asigure statutul de cap de serie la tragerea la sorți, care le asigură ușoare avantaje inclusiv logistice, dincolo de ideea de a scăpa în grupă de adversari precum Spania, Brazilia, Argentina, Italia, Germania. Nici ideea că Van Gaal va schimba ceva din echipa de start nu mă sperie foarte tare, căci e un prilej excelent pentru fotbaliștii olandezi ce vor intra pe eren să-i arate lui Van Gaa că merită să fie incluși în lotul pentru Mondial. Mă sperie mai tare capacitatea Turciei de a învinge cu propriile forțe, capacitatea lui Fatih Terim de a-și mibiliza echipa, valoarea în sine a turcilor, care nu reprezintă totuși o echipă de lepădat. Faceți vă rog același exerciuțiu pe care vi l-am propus mai sus! Căutați lotul Turciei (vă ajut eu, îl găsiți AICI) și vedeți de unde provin acei jucători, ce rol au la echipele lor de club și încercați să înțelegeți că Turcia poate bate Olanda la Istanbul chiar fără ca Olanda s-o lase mai moale. Eu am comentat meciul tur dintre ele și mi-amintesc că Turcia a jucat foarte bine, doar că a avut mult ghinion.

BILETE DE INTRARE LA MECIUL FC BARCELONA – REAL MADRID GĂSIȚI AICI:

Ideea e că tare bine ne-ar prinde o calificare la baraj. Dacă ne uităm pe lista posibililor adversari, chiar cred că avem șanse. Franța nu e cap de serie, ceea ce ne scapă de un rival în fața căruia avem un complex. Portugalia e cel mai tare nume, dar mai degrabă prin prisma lui Cristiano Ronaldo decît a unui fotbal consistent la nivel de echipă națională. Și a unei percepții de marketing, pe care ”am admirat-o”, ghilimelele se impun, la precedentele partide de baraj ale Portugaliei (unii ar extinde și la Franța percepția) conform căreia un turneu final fără Cristiano Ronaldo, mai ales unul disputat într-o țară ce vorbește limba acestuia, e o posibilă problemă la nivel de impact mediatic. Grecia e bună, dar n-o văd mare favorită cu noi, Croația e favorită cu noi, dar putem emite speranțe, în vreme ce eu unul mi-aș dori Suedia, poate se întoarce roata acelui ghinion teribil din 1994.

Am ajuns, iată, să ne dorim un meci de baraj. Paradoxal, chiar dacă știm că plecăm cu șansa a doua și e foarte posibil să-l pierdem în cele din urmă. Am vrea să retrăim măcar acele momente de colosală tristeţe, de după Suedia, Slovenia ori Copenhaga. Am vrea să plîngem, dar să avem după ce plînge. Am vrea să fim furioşi, dar nu pe neputinţa noastră, aşa cum e acum. Am vrea să putem să dăm vina pe ghinion, pe arbitru, pe teren, pe vreme, am vrea să credem că ele sînt responsabile de eşecul nostru. Am vrea să trimitem din nou zeci de mii de mailuri unui arbitru, aşa cum am făcut cu Urs Meier, am vrea să plîngem alături de Contra, ca după Slovenia, să ne rugăm alături de Iordănescu, ca la Copenhaga, să fim alături de Hagi la primul său eşec ca antrenor. Apropo, noi ziariştii am vrea să fim certaţi de Hagi, aşa cum s-a întîmplat în 1998, în loc să fim certaţi de Raț. Am vrea să ajungem măcar să ratăm calificările în ultima rundă, în ultimele secunde. Dar măcar să contăm. Asta am vrea, să contăm.

Relaţia noastră cu “naţionala” a evoluat în cel mai prost sens posibil. Ne-am îndrăgostit în anii 90, am petrecut momente fericite împreună, am plîns cînd ne-am despărţit, după Slovenia sau Copenhaga. Acum ne e indiferentă. Ea ar vrea să revină în viaţa noastră, noi am fi dispuşi s-o reprimim, dar ni se amestecă în cap amintirile, cele frumoase cu cele urîte, care sînt şi proaspete, fiind ultimele. Dacă nu va reuşi să ne convingă, vom intra în ultima fază a relaţiei. Cea fatală. Atunci cînd nu vom mai dori să auzim de ea.

În concluzie, am vrea inclusiv să suferim. Am vrea ca echipa asta națională să nu ne ucidă şi dreptul la suferinţă. De aia barajul ăsta ar fi important. Ar fi un baraj în calea uitării.

5 Comentarii
  • Andrei spune:

    Ai mare dreptate in ce spui. Ca roman, as vrea sa ne calificam la baraj. Ca pasionat de fotbal, nu as vrea. Si asta pentru a vedea si cei care conduc fotbalul cum a ajuns echipa nationala a Romaniei in Europa. As incerca o comparatie cu Anglia, unde s-a ajuns ca in echipele de top sa fie 3, maxim 4 jucatori nativi, restul straini. La fel si noi, iar cei din strainatate nu joaca. Nu pentru ca nu au valoare, dar pentru ca sunt prost pregatit fizic (aviz Rusescu, care sezonul trecut a jucat la Steaua, echipa care se lauda ca au potenta fizica peste tot campinatul nostru).
    Sincer, daca ne calificam la baraj, si sper sa o facem, imi doresc sa nu picam cu Suedia. Ibra, oricati portari am baga in poarta, tot da un gol.
    Am o intrebare pentru tine Andrei, ce parere ai despre situatia lui Maxim la Stuttgart si de ce nu joaca la nivel maxim si la nationala. Poate e un prilej sa faci un articol si despre el … dupa mine e cel mai in forma jucator roman la ora actuala.

    • Mihnea spune:

      Nu pregatirea fizica e problema principala. Daca se face transferul inainte de perioada de pregatire a echipei, un jucator poate sa ajunga la nivelul cerut si in 4-5 etape, treptat, poate sa joace titular. In ceea ce il priveste pe Rusescu, alta e problema: turcul nu il vroia la echipa, si oricum, daca il vroia, e a 3-a varianta. La ai nostri problema e pregatirea tactica: trebuie sa stii si fotbal nu doar sa dai cu piciorul in minge. Si, in situatia fotbalistilor, despre care se stie, au o inteligenta precara, doar o pregatire tactica continua, de mici, ii poate aduce la nivelul cerut in campionatele serioase. Exceptie fac jucatorii mai ageri, mai isteti, precum Maxim, Marica. O sa-mi spui ca Marica nu a jucat titular, dar a fost jucator de baza la echipele pe la care a trecut (prima rezerva inseamna jucator de baza) , si asta pentru ca Shalke este un club de top, cel putin din punct de vedere al lotului. Se vede si la nationala calitatea lui Marica, chiar si cand nu avea echipa, era indispensabil. Parerea mea, si este doar o opinie de suporter, Maxim nu se potriveste in conceptia lui Piturca, exceptand executarea fazelor fixe. Pe Maxim trebuie sa il joci atunci cand echipa face posesie si cand poate sa aiba libertate in linia din spatele varfului.

      • Andrei spune:

        De acord cu tine in privinta lui Marica. Si mie imi place extraordinar si cred ca cele 2 goluri de aseara, impreuna cu golul cu Ungaria vin ca o palma data contestatarilor. Intrebarea mea e, tu, ca antrenor la echipa nationala, folosesti jucatorii pe tactica pe care o vrei tu, sau folosesti tactica potrivita jucatorilor pe care-i ai? Adica, mai degraba as juca cu Maxim decat cu Stancu. E mai abil, mai rapid, are mai multa creativitate si poate inscrie si goluri. Loviturile libere sunt batute excelent de el, iar la nationala, loviturile libere ar trebui sa fie un atuu, tinand cont ca avem un Goian, un Marica.

  • Mihnea spune:

    Sunt fan al ceea ce faci tu, Andrei, am mai vorbit si pe FB, dar dramatismul tau, ce-i drept, specific unei parti a jurnalistilor, incetoseaza realitatea (cealalta este de tipul lui Decebal Radulescu: cautator critic si rautacios al nodului din papura, cand nu este cazul – prefer aerul nostalgic). Toata lumea stie ce jucatori avem si ce contributie are fiecare la echipa de club. Insa, indiferent din ce cauza ne aflam aici, eu as spune ca nu talentul noii generatii este de vina in primul rand, ci mai degraba infrastuctura si in general atentia acordata si investitiile in formarea jucatorilor, un lucru este cert: nu avem de la cine sa asteptam mai mult. Acest loc doi inseamna chiar obiectiv depasit, si, o calificare chiar ar fi echivalenta cu performantele din 94, indiferent daca scoatem Ucraina sau Portugalia. Nu uitati discrepanta dintre noi si alte tari, in continua crestere de 20 de ani. Nu uitati cine este Ucraina sau Grecia, nu va ganditi la faptul ca Ucraina este o tara neatractiva turistic sau ca Grecia este in faliment economic. Aceste echipe stau pe investitii financiare, de capital uman si pe realizari ale echipelor de club cum noi nu vom atinge in viitorul apropiat (Ucraina), respectiv pe un fond de experienta solid, dar si echipe de club puternice care joaca in UCL de ani buni(Grecia). Asa ca, normal ca visam sa ajungem in Brazilia, nu mai conteaza, cel putin acum, ce facem acolo, ar fi deja o realizare peste posibilitati. Ce-i drept, minuni mai apar. Dar nu tin mult. Si o minune ar fi sa jucam 3 meciuri in Brazilia. Si, gandind pozitiv, asa ca de final de comentariu, poate ar fi un punct de relansare pentru jucatorii astia, sau de plecare pentru cei care se uita la TV si maine se apuca de fotbal.

  • Sportulregefotbalul spune:

    http://www.sportulregefotbalul.blogspot.ro/

    Romania a jucat groaznic. Sper sa o faca mai bine in baraj.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Toți ceilalți îți spun ce se întîmplă, eu îți spun și de ce se întîmplă
Recomand
Givenchy Sephora
blouseroumaine-shop.com
Vola.ro
Articole recente
Comentarii recente
Twitter
Arhivă