Articolul precedent

AȘTEPTÎNDU-L PE POGBA

AȘTEPTÎNDU-L PE POGBA

Două goluri marcate contra lui Udinese sîmbătă seară, goluri cu care a ajutat evident pe Juventus să cîștige acest meci, căci pînă la deschiderea scorului fotbalul practicat de campioana Italiei nu fusese prea grozav, două goluri, așadar, plus o evoluție bună l-au scos în atenția tuturor pe Paul Pogba. L-au scos din nou în atenție ar fi o exprimare mai potrivită, căci nu-i prima dată cînd lumea își pune întrebări în legătură cu acest francez de 19 ani.

Mai bine zis își pune o întrebare: cum de l-a lăsat Mancheter United să plece? Cum a putut Sir Alex Ferguson să piardă un asemenea talent? Sînt două întrebări, de fapt, dar miza e aceeași: Paul Pogba.

     United l-a luat în 2009 de la Le Havre. În condiții destul de dubioase, căci președintele grupării franceze, Jean-Pierre Louvel, a acuzat clubul Manchester United că ar fi apelat la mijloace un pic interzise, mai clar că i-ar fi uns pe părinții tînărului, care avea atunci 16 ani, fiind și căpitanul echipei naționale sub 16 ani a Franței, cu o sumă de bani suficient de mare ca să-și determine copilul să traverseze Canalul Mînecii și să se înroleze la Manchester United. Le Havre a făcut și un protest la FIFA, deși utilizase cam aceleași practici cînd îl racolase pe Pogba de la Torcy, doi ani mai devreme, dar forul mondial a dat dreptate gigantului englez, astfel că transferul a fost pus în aplicare imediat.

La United, Pogba a intrat mai întîi în programul echipei a doua, cu care a cîștigat Cupa Angliei în 2011, așa numita ”FA Youth Cup”. Aparițiile în primul ”11” al lui United nu se încadrau însă la nivelul așteptărilor tînărului și neliniștitului Paul, care ar fi vrut să joace mai mult, bazîndu-se probabil și retragerea, la vremea respectivă, a lui Paul Scholes, cu care presa îl compara deseori și al cărui înlocuitor era văzut. A apărut apoi și o accidentare la ligamente, în luna martie a anului trecut, care l-a scos complet din calcule.

Și apoi a plecat la Juventus. Principiul roții care se întoarce întotdeauna a funcționat și în cazul lui Manchester United. Așa cum funcționase și-n cazul lui Le Havre. Ori poate varianta engleză a proverbului ”ce ție nu-ți place, altuia nu-i face”. Sir Alex Ferguson a fost foarte supărat pe fotbalist, declarîndu-se ”dezamăgit” de decizia sa de a semna cu Juventus.

Însă, ca în multe alte situații de acest gen, în spatele deciziei a stat o altă persoană. Iar motivația n-a fost una sportivă, ci una financiară.

Acea persoană este impresarul jucătorului. La sfîrșitul lui 2011, Pogba a semnat un contract de colaborare cu Mino Raiola. E un personaj pe cît de cunoscut, pe atît de controversat în lumea fotbalului. Un impresar care are sub contract, printre alții, doi dintre cei mai greu controlabili de către cluburile de care aparțin fotbaliști: Ibrahimovici și Balotelli.

Cum face Raiola de adună numai astfel de jucători în jurul lui e un mister? Dar cred că un mister numai bun pentru el, căci orice transfer e aducător de comisioane, nu-i așa? Un jucător greu contralabil de către club e predispus unor transferuri repetate, vezi cazul Ibrahimovici.

Și acum ajungem la motivație. United l-a acuzat pe Raiola că a cerut 45.000 de pounds pe săptămînă pentru jucătorul său. Calculat lunar și în euro, ar duce spre 2,5 milioane de euro pe an. Nimic extraordinar, chiar dacă era un salariu mare pentru u tînăr de 19 ani, care încă era la stadiul de promisiune, dar în nici un caz un salariu pe care un club de nivelul lui United să nu și-l poată asuma. Alta a fost mai degrabă problema. Comisionul lui Mino Raiola. Care a cerut 2 milioane de euro partea lui, ceea ce pe Sir Alex Ferguson l-a cam enervat. ”Un club ca Manchester United n-are nevoie să arunce banii” explica Sir Alex, fără să spună clar motivul, pentru că a beneficiat și el de-a lungul timpului de asemenea practici ale agenților de jucători, dar aluzia a fost mai mult decît evidentă.

Juventus i-a dat, conform presei italiene, acești bani lui Mino Raiola. Asta după ce el bătuse pe la toate ușile cluburilor importante, inclusiv Manchester City, inclusiv PSG, oferindu-și jucătorul. Juve nu i-a dat salariul pe care-l ceruse lui United, asta pentru că și scara salarială la Juve e alta. I-a oferit jumătate, dar un contract pe 4 ani cu posibilități de renegociere. Cît timp Raiola și-a luat comisionul totul e în regulă, dar nu știu de ce am senzația că în curînd, dacă nu în vara asta sigur în cealaltă, vom fi martorii unui alt scandal marca Mino Raiola, dar cu Pogba în rol principal.

Întrebarea e dacă Sir Alex Ferguson are acum vreun motiv să regrete că a pierdut un jucător cu potențial?

5 Comentarii
  • BroascaBlajina spune:

    Nu, nu cred ca regreta ca nu l’a ‘pastrat’ pe Mino Raiola, caci in cazu’ mai sus mentionat, Paul Pogba e in rol secundar. Man United nu are voie sa aiba regrete. Lotu’ actual al celor de la United are jucatori similari pe postu’ unde ar fi putut evolua Paul Pogba…

  • ovidiu spune:

    aceeasi obsesie pt doi oameni: mino raiola si jorge mendes…daca ar ateriza un extraterestru acum pe pamant ar spune ca esti un jurnalist care le face lobby celor 2 cu un anume interes. Este ABSOLUT INEXPLICABILA, frecventa articolelor in care sunt amintiti acesti doi oameni.

  • Adi spune:

    Poate ca e un jucator care sa dea batai de cap (buna comparatia cu Balotelli si Ibrahimovici), insa cred ca e un jucator de care United ar fi avut nevoie, iar daca ar fi confirmat (in sensul sa aiba constanta si evolutii spectaculoase doar cand si cand) ar fi fost o solutie chiar foarte buna. Si cand spun asta ma refer la faptul ca Scholes ar fi trebuit sa se retraga, Fletcher are probleme medicale ce ii pot urgenta retragerea din activitate, Anderson nu convinge, raman Carrick (care a trecut si el de 30 de ani si nu este atat de exponential, deci prea mult la United n-o sa mai tina) si Cleverley, care la fel ca Pogba, e inca ft tanar si are inconstanta. Neavand destule detalii pe care Ferguson le-a avut, in umila mea parere Pogba era un jucator de tinut.

  • Rebegea Cosmin spune:

    eu nu as zice ca ferguson nu l-a simtit mare jucator; de fapt eu nu am vazut la ferguson abilitati d-astea de a descoperi calitati in tineri jucatori;wenger se ocupa cu treburile astea; cat despre jucatorul Pogba,bravo lui, a avut ambitie si a reusit sa-si faca un loc in echipa noastra .. la juve are ocazia sa joace mai des si sa devina un superfotbalist(asta daca-si vede de treaba in continuare). Cat despre eventuale conflicte..este foarte posibil. Deja a atras atentia cluburilor dispuse sa ofere salarii de la 4-5 milioane in sus si cu un asemenea agent..cearta nu este exclusa

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Toți ceilalți îți spun ce se întîmplă, eu îți spun și de ce se întîmplă
Recomand
Givenchy Sephora
blouseroumaine-shop.com
Vola.ro
Articole recente
Comentarii recente
Twitter
Arhivă