Articolul urmator

DE ZIUA LUI HAGI

DE ZIUA LUI HAGI

Azi e ziua lui Hagi. Televiziunile s-au repezit să-i spună la mulți ani, cu cît mai de dimineață cu atît mai bine. Ziarele s-au întrecut în imagini cu el, adunate de-a lungul carierei de jucător. În general lumea și-a adus aminte, dar asta nu va dura mult. De mîine se vor relua ironiile la adresa lui, de mîine vor fi din nou prezente caterincile, miștourile, glumele proaste pe care le fac unii avîndu-l pe el drept subiect. Pînă anul viitor, pe 5 februarie, cînd îi vom spune iar la mulți ani și ne vom uita iar la poze, la imagini și ne vor reveni iar în memorie momentele cînd aveam și noi un fotbalist capabil să se ia la trîntă cu marile valori ale lumii.

Sîntem o nație tare ciudată. Uităm repede și n-avem respect față de nimeni. Uităm repede că Hagi a ținut în spate un fotbal ce nu a mai avut și nici nu cred că va mai avea vreodată asemenea performanțe. Un fotbal corupt pînă în măduva oaselor, un fotbal mocirlos și putred, o vomă ce nu se mai oprește și care împute tot ce se află în preajmă. Un fotbal în care fiecare își permite orice.

Hagi și-a permis doar să-l joace. Acolo, pe teren, unde e greu, unde genunchii se ciocnesc, unde crampoanele atacă tibiile și unde gleznele fine fac diferența. Și-a permis să conducă o generație cum nu va mai fi, o generație care-l respectă, pentru că i-a simțit valoarea, l-a văzut cît e de bun, o generație de fotbaliști, nu de jucători de fotbal cum sînt azi, care au știut că se pot baza oricînd pe cel mai bun dintre ei.

Am vorbit de multe ori cu Ilie Dumitrescu despre Hagi. Ilie Dumitrescu, un alt exemplu de mare fotbalist pe care oamenii populați de certitudini și pentru care dubiile nu merită să existe își permit să-l ia la mișto. Ilie vorbește cu un respect vecin cu evlavia despre Hagi. Pentru el nu există al fotbalist mai mare decît Hagi. Spune mereu, ”e Hagi și apoi venim noi toți ceilalți”. L-am întrebat o dată cum de nu s-a supărat pe Hagi atunci, la acea semifinală de Cupa Campionilor cu Galata de la Istanbul, cînd, din cauza lui a luat un cartonaș galben stupid și n-a putut juca finala cu Milan de la Barcelona. Nu că asta ar fi schimbat cu ceva istoria acelei finale, dar un asemenea moment rămîne unic în viața oricărui fotbalist, să te afli pe teren la finala celei mai importante competiții din lume. Ilie s-a uitat la mine ca la un zmintit cînd i-am spus că eu, în locul lui, n-aș mai fi vorbit niciodată cu Hagi de supărare și mi-a zis: ”Bă, tu nu ești sănătos?! Cum să mă supăr eu pe Hagi!! Păi eu fără Hagi poate nue existam în fotbal”.

Adevărul e că noi, în general, fără Hagi poate nu existam în fotbal. Așa că avem toate motivele să-l ironizăm, să-l luăm la mișto și să-i căutăm greșelile și acolo unde nu sînt. Mergeți în Argentina și spuneți ceva rău de Maradona! Și o să vedeți reacțiile. Iar Maradona a făcut, după ce s-a lăsat de fotbal, infinit mai multe greșeli și nu mă refer aici la greșeli de exprimare. Mergeți în Portugalia să vedeți dacă găsiți pe cineva care să-l ia la mișto pe Eusebio. Credeți-mă, n-a debordat de inteligență, însă a fost un monument și toată lumea l-a tratat cu respect. Mergeți în Polonia să vedeți dacă rîde cineva de Boniek. Și exemple tot sînt. Aș îndrăzni să mă refer și la Stoicikov, deși aici s-ar putea să greșesc, căci bulgarii nu-s departe de noi ca mentalitate.

Așadar, să continuăm să-l luăm la mișto pe Hagi. Dar să nu uităm în același timp să sperăm, să ne rugăm eventual, ca băiatul lui să fie la fel de talentat și de serios ca el și să ne poată da o mînă de ajutor să scoatem fotbalul ăsta din canalul în care a căzut. Eventual să ne rugăm ca tot el, cel căruia îi spunem azi la mulți ani, iar mîine îl vom lua la mișto, să scoată și ceva de la Academia sa, făcută din banii lui, cîștigați pe teren, nu din terenuri, marcînd goluri și nu dînd goluri în economie, șutînd ca din tun și nu dînd tunuri în industrie. Să ne rugăm să scoată el, din banii lui, un al doilea Popescu, Dumitrescu, Petrescu, Munteanu, Răducioiu, Lupescu, Belodedici că să stea alături de cel de-al doilea Hagi, pentru că singur, chiar dacă te cheamă Hagi, nu poți face nimic.

Iar în timpul ăsta, să-l luăm la mișto.

Uitînd că atunci cînd s-a retras, a plîns și el, dar și noi, cei care ne bucurasem alături de el. De atunci, s-au mai retras căpitani ai ”naționalei”, dar de plîns n-a mai plîns nimeni. Nici ei, dar nici noi. Poate doar de mila fotbalului românesc.

LA MULȚI ANI, GICĂ HAGI!

Hagi a marcat multe goluri în cariera sa. La ”națională” sau la echipele de club. Eu vreau să vă propun o pasă. Dată lui Ilie Dumitrescu, într-un meci România-Cipru, jucat pe ”Ghencea”. Vă rog să priviți cu atenție pasa de la golul de 2-1 și să-mi spuneți după aceea dacă nu cumva găsiți mari asemănări cu pasele pe care le dau azi Xavi sau Iniesta. Doar că Hagi dădea astfel de pase acum 20 de ani

Dacă nu v-am convins, găsiți aici tot ce vă trebuie ca să vă reamintiți cine a fost fotbalistul Gică Hagi. Eu am rămas țintuit, de la început pînă la final, în fața monitorului. Sînt imagini pe care le-am mai văzut, dar le revăd mereu cu plăcere. Și cu aceași emoție.

P.S.

 

E posibil să fiu un pic subiectiv. Cu Hagi mi-am început practic cariera de jurnalist. Cu transferul său la FC Barcelona, în vara lui 1994. Eram în Spania atunci și am scris aproape două săptămîni, zi de zi, despre acest lucru. Au fost primele mele articole de primă pagină.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

11 Comentarii
 • ovidiu spune:

  Hagi este ironizat pt greselile gramaticale pe care le face. personal nu as avea tupeul sa il ironizez pt asta! totusi aseara in emisiune l-ai ironizat pe Danut Perja..probabil nu dai doi bani pe clubul Rapid si pe Danut Perja! Dar oare te-ai gandit ca ai jignit indirect suporterii rapidisti si in mod direct pe Danut Perja? Iti pun aceasta intrebare pt ca in acest articol pomeneai de mentalitatea romaneasca.

 • bondoc mihai spune:

  FABULOS,PACAT CA TOT CE AI SCRIS E ADEVARAT,MARE PACAT
  AM CITIT UNDEVA CA ROMANIA A LUAT 3 GOLURI IN 30 DE MIN DE LA POLONIA,PE COMENTARIUL LUI C.TOPESCU SE AUDE ALTCEVA: CEL MAI PUN PORTAR DIN ANGLIA A LUAT 3 GOLURI IN 30 MIN PARCA E O MICA MARE DIFERENTA

  CHIAR DACA HAGI VREA SA FACA O GENERATIE MAI BUNA CA ALUI AM UN SENTIMENT CA N-O SA REUSEASCA PT CA N-0 SA-L LASAM NOI

 • Agape Stefan spune:

  La multi ani REGELUI!

 • nicu spune:

  Nu sunt eu in masura sa iti dau indicatii, dar parca ar fi fost mai bine sa scrii doar partea frumoasa a articolului. Ai scris un articol din care rezulta ca esti de acord cu ceilalti ca Hagi e „prost” in exprimare, dar ca nu e bine sa o spunem. Tu tocmai ai spus-o. Spre deosebire de tine si multi altii, eu si mai multi altii nu credem ca Hagi e proast. Dar se intampla sa mai facem fortuit si greseli de exprimare.

 • Razvan Veselin spune:

  La Multi Ani Gica Hagi !
  Un adevarat ambasador al Romaniei, un om care a facut din fotbal o arta, un sportiv care a scris file din istoria fotbalului modern, alaturi de alti maestri contemporani ai fotbalului international, un talent nativ deosebit care a tras Romania dupa el in fotbalul mare. Sa-i uram multa sanatate pentru a putea sa contribuie cu talentul si cu experienta lui la descoperirea si formarea unor noi talente in fotbalul romanesc. Felicitari pentru intreaga cariera fotbalistica de exceptie.

 • Mihai N. spune:

  Excelent articolul! Felicitari Andrei!

 • cristiano spune:

  Cand o sa creasca copilul sau o sa il atacam si o sa il terminam doar pentru ca poarta numele de Hagi si avem asteptari prea mari de la el.

 • Matei spune:

  Imi amintesc de meciul cu Cipru, a doua zi titlul a fost „Ilie Dumitrescu – Cipru: 2-1”.
  Imi pare rau ca generatia nu are norocul pe care l-am avut noi.

 • rominho spune:

  Fotbalul romanesc aflat in „moarte clinica” este tinut inca in viata de amintirile unui fotbal adevara jucat de Hagi, Popescu, Dumitrescu sau Lacatus. Incet, incet aceste aminitiri se ineaca in mocirla prezenta acum in fotbalul mioritic. Respect Hagi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Toți ceilalți îți spun ce se întîmplă, eu îți spun și de ce se întîmplă
Recomand
Givenchy Sephora
blouseroumaine-shop.com
Vola.ro
Articole recente
Comentarii recente
Twitter
Arhivă