Articolul precedent
Articolul urmator

NEYMAR ȘI VILLA, ”TATA” ȘI ”CHOLO”, MESSI ȘI CEILALȚI

NEYMAR ȘI VILLA, ”TATA” ȘI ”CHOLO”, MESSI ȘI CEILALȚI

Urcată în nori după un 6-0 la pauză cu o echipă mai mult decît modestă, chit că Levante a fost în sezonul trecut în Europa League și n-a lăsat o impresie proastă, dar în campionatul ăsta mă tem că va fi clară candidată la retrogradare, urcată în nori așadar, Barcelona s-a văzut nevoită să coboare un pic spre zone mai apropiate de cele pamîntene, să respire același aer cu alții. Niciodată nu-i bine să ți-o iei în cap, niciodată nu-i tîrziu să revi cu picioarele pe pămînt. Asta e valabil oriunde, nu doar în fotbal, vezi cazul Stelei cu Legia, vezi, la o adică, și situația personală a unora. Inclusiv a mea, dacă vreți și vă mulțumește chestia asta în vreun fel.



Să revenim la Barcelona! Dar pînă să ajungem în Catalunya să ne oprim totuși la Madrid. Nu pe ”Castellana”, ci undeva mai spre margine, pe malul rîului Manzanares. Aici găsim un Atletico Madrid care începe din ce în ce mai tare să-și creeze propria identitate. După chipul și asemănarea lui ”Cholo” Simeone. Am spus miercuri noapte, în timpul comentariului, în prima repriză a meciului de pe ”Calderon”, că Atletico începe să devină cea mai bună echipă fără minge din Spania. Anii trecuți, acesta părea locul Realului, căci Jose Mourinho avea, oarecum, aceeași filozofie reactivă ca și Simeone. Beneficia însă și de un lot mult mai competitiv, ofensiv vorbind, astfel că-și permitea să facă, în destule meciuri, abstracție de această filozofie.

Nu știu ce va face Atletico în viitor, căci lumea a început să-i învețe. Inclusiv Mourinho, în finala Cupei de anul trecut, a încercat să-l atragă pe Simeone în capcană și să invite pe Atletico să atace. Pentru a-și putea pune în aplicare planul său de reacție. A fost aproape să-i iasă lui Mourinho și am fi avut ocazia să vedem un dublu Clasico în aceste zile. A fost aproape, dar nu i-a ieșit, ba dimpotrivă, lucrurile s-au întors împotriva portughezului.

Nu cred că-și poate cineva imagina în momentul ăsta un Atletico Madrid jucînd în stilul Borussiei Dortmund, să zicem. Dacă am încerca asemănări jucător per jucător poate că ne-ar ieși ceva. Simeone însă nu-i Klopp. Lui nu-i place să atace, ăsta e el, pe stil italian, mai degrabă, poate și pentru că s-a format oarecum la școala asta. Ajuns la 43 de ani, Simeone pare obsedat de cifra 4. Cele două linii de 4 pe care le formează în fața careului propriu se văd atît de bine, la televizor sau pe stadion, încît sînt convins că antrenamentele se bazează mult pe asta.

Cele două linii de 4, foarte apropiate una de alta, cu jucători parcă prinși într-un cordon, au făcut ca Barcelona să arate, miercuri noapte, ca un tenisman care dă la perete. Semicercul paselor catalane a fost prezent, dar spațiul de verticalizare foarte greu a fost găsit. Am fost așadar exteem de multe pase lungi, de la Pique și Mascherano, într-o diagonală desprinsă din epoca lui Ronald Koeman, cu Stoicikov destinatar. Intenția era clară, desfacerea zidului, crăparea lui, însă și intențiile băieților lui Simeone erau la fel de clare. Nici o gaură.

Cît timp energia a existat, breșele n-au apărut. Sîntem totuși în august, iar o echipă nu se poate apăra așa 90 de minute. Efortul e uriaș. De cele mai multe ori jucătorul Barcelonei cu mingea era pus într-o situație de inferioritate numerică flagrantă. 3 contra 2 sau chiar contra unu, asta nu e ușor de obținut, din punct de vedere fizic.



Nici Barcelona nu e la capacitate maximă din acest punct de vedere. Iniesta, spre exemplu, a făcut cel mai prost meci pe care eu mi-l amintesc. Nici un dribling, preluările nu-i ieșeau, sărea mingea dubios din el. Cum fotbalul n-aveam cum să-l uite, pun asta pe seama problemelor fizice, mai ales că a și fost foarte cald, 34 de grade la ora 11 noaptea, plus umiditate, nu e deloc o atmosferă plăcută. Paradoxal, cei mai buni oameni ai Barcelonei mi se par, în momentul ăsta, cei mai slabi de la finalul sezonului trecut, Fabregas și Alexis. Plus Mascherano, perfect aproape în orice duel unde e nevoie de anticipație, trecutul său ca mijlocaș la acoperire fiind din acest punct de vedere foarte important. Cu siguranță că meciul i-a folosit lui Tata Martino. A trăit pe pielea lui un scenariu pe care, poate, l-a văzut la televizor de multe ori în sezonul trecut și pe care, în mod sigur, îl va mai trăi. Vezi meciul cu Milan, din deplasare, în Ligă, de exemplu. Din nou mi se pare că Xavi face din ce în ce mai greu față unor astfel de meciuri, astfel că pierderea lui Thiago rezultă a fi importantă. Din nou Messi a acuzat probleme fizice și în curînd se fac 6 luni de cînd a jucat ultima dată 90 deminute. E bizar ce se întîmplă cu el, căci ceva se întîmplă, astfel că golul lui Neymar mi se pare cea mai bună veste posibilă pentru Barcelona după această primă mansă a Supercupei.

Cineva mi-a trimis un mesaj, imediat după meci: ”Neymar, două meciuri, nici un driblig și doar pase simple, înapoi. Va fi țeapa secolului”. Nu-l cunosc personal pe expeditor, dar am senzația că e fan al Barcelonei. Paradoxal. Mi se pare ilogic să faci o caracterizare a unui fotbalist după două meciuri în care n-a fost niciodată titular și a adunat ceva mai mult de 45 de minute. E ceea ce fac mulți urechiști din presa de la noi, punînd ștampila pe un fotbalist după jumătate de ceas, uitînd că fotbalul e totuși ceva mai complicat. Renta lui Neymar, în perioada asta, e totuși de un gol, și încă unul foarte important.

De ce spuneam că e cea mai bună veste? Pentru că Barcelona are nevoie de cineva care să apară atunci cînd dispare Messi. Și să dea un gol chiar cînd nu face mare lucru. Neymar n-a făcut mare lucru nici cu Atletico, deși mie mi s-a părut în progres față de meciul cu Levante. Dar e totuși un jucător nou, venit într-un continent nou, într-o țară nouă, într-un fotbal nou. Totul e nou pentru el, iar comparația cu Ronaldinho, care avea deja omogenizarea cu Europa făcută la PSG mi se pare stupidă. Despre Neymar vom vorbi ca despre o țeapă sau o reușită peste doi ani pe vremea asta. Cine se repede să dea verdicte acum, pozitive sau negative, e departe de ideea de fotbal și foarte aproape de ideea de bîrfă.

Nu vreau să termin fără a-l menționa pe David Villa. A făcut ceea ce mă așteptam să facă. A jucat cum putea el mai bine și a marcat. Nu discut acum dacă plecarea lui de la Barcelona se justifică ori nu. Poate că da, poate că nu. A plecat pe considerente mai degrabă extrafotbalistice. Multă lume pune în spatele lui Messi plecarea lui David Villa. Nu-i chiar așa sută la sută, pentru că el a plecat în primul rînd fiindcă n-a vrut să prelungească înțelegerea ce expira în vara viitoare. Sau a vrut, dar în condiții financiare un pic departe de statutul său actual, căci nu poți pretinde un salariu mai mare ca Iniesta sau Neymar, de exemplu, atunci cînd nu mai ești cel din 2010. Dar chiar și dacă a plecat pentru că s-a certat cu Messi, să presupunem că e așa și că ei nu mai puteau continua împreună. Deși e și asta o teorie falsă, căci vestiarul unei echipe nu e format din 20 și ceva de prieteni, ci din 20 și ceva de caractere, de rechini cum ar zice Gică Craioveanu, care-și văd în primul rînd interesul propriu. Dacă Messi nu mai putea continua cu Villa, urmarea e una singură și în nici un caz ea nu poate fi îndepărtarea lui Messi. În momentul ăsta, Messi e mai important pentru FC Barcelona decît oricine, chiar decît stadionul Camp Nou sau contractul cu Qatar Airways. Cine spune altceva, mă întorc la ce-am scris mai sus, e departe de ideea de fotbal și foarte aproape de ideea de bîrfă.



11 Comentarii
  • Alex spune:

    Doua comentarii daca mi se permite:

    1. Sunt fan Barca de destul de multa vreme si nu prea ratez meciurile lor. Mi se pare ca genul de joc practicat de Atletico e cea mai mare enigma a Barcelonei de la venirea lui Pep si pana azi. Nu vreau sa par atotcunoscator dar dupa primele 5 minute de joc as fi fost dispus sa pariez mult ca nu vor castiga aseara. De fiecare data cand dau de o echipa agresiva (uneori la limita de jos a regulamentului) care ii bruscheaza fizic sau joaca putin mai rugbystic, jucatorii Barcei parca se blocheaza. E atat de greu pt ei sa conceapa alt fel de joc decat cel elegant semi balet pe care il practica incat brusc devin mediocrii. Vad asta o din ce in ce mai mare problema. Le trebuie putin mai mult din spiritul lui Oleguer Silvinho Eto’o Marquez Pujol sau Edmilson care erau mai ososi.

    2. Comentariul despre Neymar e cel putin hilar. As vrea sa amintesc aici 2 aspecte ambele legate de Ronaldinho…ca tot facem comparatia asta. Primul: sezonul lui de debut in Europa a fost semidezastru. A debutat in August, primul gol l-a dat in Octombrie si urmatorul in Ianuarie. Al doilea: debutul la Barca n-a fost mai fericit. Au fost multe voci care au spus si atunci ca e esec. Laporta a mutat insa inteligent (nu singur banuiesc) si l-a adus in iarna pe Davids care i-a acoperit carentele defensive si l-a facut sa explodeze.

    Gresesc cumva prea tare?

  • ovidiu spune:

    nu stiu cine ti-a dat sms dupa meci, dar cred ca are dreptate. dupa 15-16 ani de vazut meciuri la tv si tot atatia de vazut meciuri pe stadionele bucurestene…sunt convins ca acest Neymar Jr este o teapa uriasa…trag concluzia asta! Sper sa ma insel! acest jucator nu are forta fizica sa treaca peste nici un fundas decent din europa. eu nu imi explic cum s-au pacalit cu el asa..evolutiile din camp brazilian nu sunt concludente.Te-as ruga Andrei sa il compari cu Marco Reus, care si el e firav, dar se descurca. te rog insistent sa imi raspunzi la aceasta comparatie,fara sa faci un articol in sine.

  • Mihai Bogdan spune:

    Edmilson era motorul Barcelonei de atunci. Era jucatorul care ducea greul la mijloc. Un jucator complet, puternic, elegant dar si cu resurse ofensive. El facea legatura dintre prima si a doua linie… Busquets pare lipsit de personalitatea lui Edmilson si de calitatile lui…drept dovada xavi sau inieata trebuie sa coboare mai mult ca sa aibe mingea.
    Pe atunci Barca arata aproape perfect o echipa ce imbina fotbalul total cu jocul in forta, iar jucatorii erau capabili sa se angreneze in duelurile fizice iar peste toate aveau elementul surpriza, adevaratul magician Ronaldinho. Acum cu tiki taka si media de inaltime de 1. 70 si cu Neymar pe deasupra… aduce mai mult a echipa de fotbal in sala.
    Nu ca Neymar nu ar avea o tehnica exceptionala… dar pare mai potrivit de street football datorita tehnicii si fizicului. Ramane de vazut cum se va descurca in UCL in fata unor aparatori englezi, italieni sau germani, care o sa bage frica putin in el…

  • Matei spune:

    Vom avea de tras cu Barca sezonul asta. Dar ma bucur ca ai mentionat de Barca lui Koeman. Imi amintesc meciurile de pe DSF, cand prindeam Barca era sarbatoare. Asta fata de situatia de acum, cand avem tot, mai putin Liga 1 din Khazakstan .

  • Marius Lepad spune:

    Liga 1 din Kazakstan? Dar de cel mai tare campionat din lume ce zici? Unde se vede el pe tv in Romania?

  • euronike spune:

    Andrei, am si eu o curiozitate? Digi Sport transmite Primera Division, sau a luat doar un pachet cum se intampla in urma cu cativa ani cu Serie A? Spun asta deoarece astazi, 23 august, sunt programate 2 meciuri in Spania, Getafe – Almeria si Bilbao – Osasuna. Pe digi sport 3 era loc liber de transmis pentru ca nu este niciun eveniment, doar stiri. Totusi, de ce transmiteti Sageata-Viitorul? Daca vroiam un asemenea meci, poate chiar mai ridicat, ma duceam in curtea scolii.

    • costin spune:

      pot sa iti raspund eu la partea cu sageata-viitorul.liga 1 are prioritate in fata altor meciuri din campionatul extern,cel putin cam asta e concluzia pe care am tras-o de cand transmite digi liga 1 +alte campionate.

      • euronike spune:

        Ma bucur ca imi raspunzi tu. Andrei nu e impartial si raspunde doar la intrebarile care-i convin. Partea cu liga 1 ma interesa cel mai putin, eu sunt contrariat de faptul ca nu se transmite Spania si vedem stiri din 30 in 30 de minute pe ds3.

  • Matei spune:

    Nu inteleg ce aveti cu Liga 1, mai ales ca urmeaza 3 meciuri tari etapa viitoare:
    Poli Timisoara – Rapid
    FC Arges – Craiova
    Sportul – UTA

    Dar asta nu e nimic pe langa ce ne pregateste FRF:
    Le Cirque du Soleil – Turcia
    Le Cirque du Soleil – Ungaria

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Toți ceilalți îți spun ce se întîmplă, eu îți spun și de ce se întîmplă
Recomand
Givenchy Sephora
blouseroumaine-shop.com
Vola.ro
Articole recente
Comentarii recente
Twitter
Arhivă