TEORIA MERITULUI ÎN FOTBAL

TEORIA MERITULUI ÎN FOTBAL

S-au jucat deja 4 meciuri între Barcelona și Atletico Madrid în acest sezon și toate s-au terminat cu același rezultat de egalitate. Au fost 360 de minute disputate de manieră aproape identică, la capătul cărora s-au marcat doar 4 goluri. Barcelona n-a izbutit nici de data asta să descopere drumul spre victorie, mai are o șansă săptămîna viitoare, cînd trebuie neapărat să dea gol pentru a putea spera la calificare. Văzînd precedentele 4 dueluri, demersul pare mai dificil ca niciodată.

BILETE DE INTRARE LA MECIURILE DIN CHAMPIONS LEAGUE GĂSIȚI AICI:

Am tot citit, în timpul și imediat după meciul de pe ”Camp Nou” tot felul de păreri, de opinii ori de analize ce vizau jocul lui Atletico Madrid. Sau, mai exact, tactica pe care Diego Simeone o utilizează pentru a scoate rezultatele dorite. Nu puțini sînt cei care cred că un astfel de stil nu poate fi pus în dreptul unei echipe mari, cu pretenții la semifinalele Champions League, sau în dreptul unei potențiale campioane a Spaniei, căci să nu uităm că Atletico e lider în Primera și nu știu dacă există cineva care să fie sigur că-n ultima etapă Barcelona va cîștiga meciul direct. E vechea teorie a meritului în fotbal. Și vechea dilemă, cine merită să cîștige un meci și, mergînd pe firul logicii, un trofeu? Există suficiente partide în care echipa mai bună cîştigă, la capătul unui joc strălucitor, cu un fotbal modern, estetic, plin de ocazii şi, consecinţă logică, goluri. Există însă şi partide cînd o echipă atacă aproape non-stop, dar termină prin a pierde în faţa celei care, în marea majoritate a timpului, se apără. Sau face egal, cazul Barcelonei, ceea ce, oricum am lua-o, tot un soi de rezultat negativ este, mai ales pe teren propriu, mai ales într-o dublă eliminatorie.

Ce înseamnă totuşi a juca bine? Fotbalul se compune din două faze, cea de atac şi cea de apărare. Unii, în special adepţii şcolii italiene, le inversează şi încep cu faza de apărare. Pentru ei, apărarea e esenţială, de la asigurarea propriului teritoriu porneşte cucerirea teritoriilor adverse. Pare o teorie militară, dar se aplică perfect şi în fotbal. Echipa care face perfect ambele faze e perfectă, din punctul de vedere al rezultatului final. Din acest punct de vedere, nici Atletico și, cu atît mai puțin Barcelona n-au fost perfecte.

BILETE DE INTRARE LA TOATE MECIURILE BARCELONEI DIN ACEST SEZON GĂSIȚI AICI:

Tata Martino și Simeone au desenat două stiluri de joc diferite. Barcelona cu mingea, Atletico fără minge. Ambii au fost nevoiți pe parcurs să redeseneze. Simeone după ce s-a accidentat Diego Costa, a cărui prezență (sau absență) la meciul retur devine un element extrem de important, Barcelona după ce a primit gol. Barcelona a arătat mai bine cu Neymar în stînga, iar Atletico și-a coborît spre zona propriului careu fortificațiile de apărare, căci fără Diego Costa presiunea nu se mai putea exercita la centrul terenului. Din punctul meu de vedere, ambii antrenori au avut oarecare lipsă de inspirație. Tata Martino, care parcă e pe pilot automat, căci ne-a obișnuit cu aceste schimbări parcă dictate de un computer de bord, ar fi trebuit cred să apeleze la Pedro și nu la Alexis, căruia nu-i convin spațiile mici, iar Simeone ar fi trebuit să-și dea seama că Mario Suarez putea închide mai bine în fața lui Iniesta, în mod clar cel mai bun jucător de pe teren. Jucător de câmp, căci altfel Curtois e premiantul meu

Apropo de Iniesta. E o poezie a fotbalului și tind să cred că nimeni, suporteri sau nu ai Barcelonei, nu poate spune vreodată ceva rău despre el. Într-un fotbal dominat de ego-uri, ceea ce face Iniesta pe teren e un omagiu adus privitorului. E din ce în ce mai mult Zidane și poate că într-o zi Balonul de Aur va poposi și-n piciorul său, fără obligația de a-l pasa decisiv unui coleg mult mai mediatizat. De multe ori Messi, în cazul de față Neymar, care, dacă tot sîntem la paranteze, a făcut un joc remarcabil, mai ales că Messi a fost mai degrabă absent.

Dacă Atletico merită sau nu să se califice o să vedem miercurea viitoare. Dacă se va califica, atunci sigur va merita asta. Stilul nu și-l va schimba, căci Simeone nu are cum să facă asta. Întrebare pentru toată lumea: ce e mai important? Să domini sau să cîştigi? În meciurile decisive. Aici e chestiune de opţiuni, de calcul, de cunoaştere a realităţii. De conştientizare a priorităţilor. Învingătorul rămîne în istorie, învinsul rămîne cu regretele.

BILETE DE INTRARE LA TOATE MECIURILE LUI ATLETICO MADRID DIN ACEST SEZON GĂSIȚI AICI:

7 Comentarii
  • Mihai Bogdan spune:

    E incredibil cum a cazut Atletico in ultima parte…o alta cadere in joc pe parcursul returului, cred ca va fi gestionata decisiv de Barca. Sunt sigur ca cei de la Madrid incep in forta, acasa, meciul de peste o saptamana… daca raman conectati 90 de minute , au sanse mari de a ajunge in semifinale. Andrei, faci o prefata la PSG cu Chelsea? Pare cel mai echilibrat sfert din multe puncte de vedere….

  • Florin spune:

    Eu merg pe faptul ca barcelona nu cred ca e in stare sa ii dea 2 goluri lui atletico pe calderon in situatia data si sunt de parere ca mai ales acum si dupa pierderea lui Pique , dar si prin revenirea( asa se pare din cate am auzit ) a lui Diego Costa , Atletico ar cam trebui sa marcheze . Deci eu unu sincer ca favorita la calificare in proportie de 60 , 65% este Atletico chiar daca Barcelona e echipa mai valoroasa . E o simpla parere ..

  • George spune:

    Iniesta e la 50% din ce era Zidane.Nu ai cum sa-l compari cu Zidane, este un jucator foarte bun dar Zidane a fost unul dintre cei mai buni ai tuturor timpurilor daca nu cel mai bun. Atletico e sub Dortmundul de anul trecut deci foarte greu sa ajunga mai departe de semifinale.

    • Gigi spune:

      Zidane daca nu mergea la RM nu castiga niciodata CL. Si poate nu castiga nici CM daca nu organiza Franta turneul. N-am uitat de Ronaldo si de „misterul” care a inconjurat acea finala.

      In 2002 a jucat meciul decisiv la mondiale impotriva Danemarcei (fara fratii Laudrup) si n-a reusit s-o califice din grupe. Ca o paranteza, Messi a intrat accidentat cu PSG-ul lui Ibrahimovic, Lavezzi si Thiago Silva si a decis meciul.

      Plus ca Zidane avea un caracter indoielnic. Vezi rosul din 98 impotriva Arabiei Saudite, capul in gura alauia de la Hamburg de pe vremea cand juca la Juventus, bataia din Spania cu Luis Enrique, Materazzi etc.

      Zidane e overrated. Pirlo, Xavi, Iniesta au fost si sunt peste el.

      • Mihai Bogdan spune:

        Ce spui tu aici este blasfemie prietene… ZIDANE a fost cel mai mare din istoria jocului…jucatorul perfect.

      • juve spune:

        felicitari.tocami ai scos cea mai inepta parere despre fotbal din istoria internetului:)))))) tu te auzi? cred ca daca te aud xavi pirlo sau iniesta isi fac o mie de cruci. pele eventual e overrated…nici nu trebuie sa vin cu argumenete sa-mi sustin parerea. ar fi chiar culmea

  • Mitenka spune:

    Magistral jocul lui Iniesta,cu atat mai nedreapta decizia arbitrului de a nu-i acorda al doilea galben pentru o simulare evidenta si de pe luna.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Toți ceilalți îți spun ce se întîmplă, eu îți spun și de ce se întîmplă
Recomand
Givenchy Sephora
blouseroumaine-shop.com
Vola.ro
Articole recente
Comentarii recente
Twitter
Arhivă