Articolul precedent

ANGLIA ȘI PROBLEMELE DIN PREMIER LEAGUE

ANGLIA ȘI PROBLEMELE DIN PREMIER LEAGUE

A fost o perioadă dedicată echipelor naționale, cu comentariile și analizele de rigoare. Există însă un subiect pe care am promis că-l voi aborda și o fac acum, tocmai pentru că sînt zile ceva mai calme din punct de vedere strict al actualității fotbalistice. E vorba de situația echipelor din Premier League în cupele europene. O legătură cu echipele naționale totuși există, pentru că, paradoxal, în vreme ce la nivel de club fotbalul englez suferă în confruntările cu rivalele din Europa, la nivel de primă reprezentativă lucrurile stau bine, chiar neașteptat de bine aș putea zice dacă e să facem o comparație cu aceleași tări europene. Anglia e singura echipă națională mare, de calibru, care are un parcurs normal în aceste preliminarii, maximum de puncte și calificare la Euro 2016 aproape obținută. ”Amicalul” disputat de Anglia la Torino cu Italia a confirmat această dinamică.

BILETE DE INTRARE LA MECIURILE DIN PREMIER LEAGUE GĂSIȚI AICI:

Dar nu ”naționala” Angliei e subiectul acestui text. Ar putea fi și ea, la un anumit moment, dar nu acum. Vreau să reiau tema pe care am tot discutat-o la momentul respectiv, anume absența Premier League din Champions League și Europa League. Momentul e delicat, asta trebuie recunoscut din start, iar englezii l-au tratat cu seriozitate, așa cum e și firesc într-o astfel de țară și la nivelul de civilizație și educație la care se află. Am citit în această perioadă tot felul de explicații ale acestei situații, căci englezii chiar se preocupă, dincolo de aberații de genul ”Premier League e mai important decît orice, atît timp cît ești bine în Premier League restul nu mai contează”, care există, dar nu le bagă prea mulți în seamă.

Am tot auzit despre Premier League că e cel mai tare campionat din lume. Și nu vorbesc de cei care au un singur argument, de genul :”Premier League e cel mai tare pentru că-mi place mie și așa zic eu!”. Asta merge în parc, nu la o dezbatere serioasă. Nu știu sincer cum se pot judeca și departaja campionatele. În funcție de trofee, ar zice unii. În funcție de numele implicate, ar zice alții. În funcție de interesul stîrnit, s-ar mai găsi destui să spună. Sau în funcție de banii ce se învîrt în drepturile de televizare, ar comenta un fan necondiționat al fotbalului englez, căci e singurul aspect din cele de mai sus la care Premier League cîștigă net. A fi fan e una, a recunoaște o realitate e cu totul altceva.

Eu cred că Premier League e cel mai spectaculos campionat din lume. A nu se confunda spectaculos cu puternic. E spectaculos pentru cei care se uită ori pentru cei care-l comentează. Asta deși au mai apărut și-n Premier League meciuri plictisitoare, tacticizate, pe care acum vreo 7-8 ani nu le vedeai. Gen Chelsea-City, exemplul care-mi vine în minte acum. E spectaculos, e frumos de privit, dar nu prea e competitiv. E totuși un mare paradox. Pentru că în Anglia se învîrt cei mai mulți bani, drepturile tv ajung la cifre absolut amețitoare, stadioanele sînt pline mereu, suporterii sînt dedicați fără a pune condiția rezultatului, marketingul funcționează ireproșabil, merchandising-ul de asemenea. Și atunci, care să fie explicația?

E posibil ca banii să fie o explicație. Banii prea mulți, vreau să zic.  Prețurile foarte mari plătite pentru fotbaliști și salariile colosale pe care le încasează, indiferent de situații. În Anglia se cheltuie enorm pentru transferuri, de multe ori nejustificat, iar cota unor fotbaliști crește artificial. Ei par buni, pentru că au fost foarte scumpi, dar în realitate nu-s așa de buni. Am mai dat exemplul acesta pe la emisiuni. Dacă eu am foarte mulți bani și-mi permit să cumpăr un Opel la preț de Mercedes, e foarte bine. Dar dacă mă aștept ca pe o autostradă Opelul meu să se comporte fix ca un Mercedes, ba chiar să-l și întreacă, e posibil să am o problemă. Sînt mulți fotbaliști buni în Anglia, dar mult mai mulți care au doar preț de fotbaliști buni sau salariu de fotbaliști buni, fără justificare însă.

BILETE DE INTRARE LA MECIURILE DIN PREMIER LEAGUE GĂSIȚI AICI:

Dacă ne uităm pe statistici, Premier League a pierdut teren în competiție cu alte campionate, în special cu Primera Division, cam din momentul în care banii au început să devină amețitor de mulți în Anglia. Bani care au venit în urma performanțelor echipelor de club în cupele europene, în special în Champions League, dar care n-au adus plusul așteptat, dimpotrivă, au adus un recul. Am găsit undeva și o statistică în acest sens, a duelurilor eliminatorii din Champions League, inclusiv finale. Între 2004 și 2009: Premier League vs Primera Division 9-2. Între 2009 și 2015, Primera Division vs Premier League 11-1, acel unic succes britanic fiind dat de Chelsea, în acea dublă stranie cu Barcelona, în sezonul cînd Chelsea a și cîștigat Champions League, în acea finală la fel de stranie cu Bayern. În această perioadă, în ciuda banilor existenți, Anglia n-a putut să-și mențină marile nume, gen Cristiano Ronaldo, Bale, Modric, Tevez sau Luis Suarez, care au ales să plece. În momentul ăsta, în afară de Hazard și Aguero, nu cred să existe alți fotbaliști din Top 10 în Premier League. Iar faptul că Toure Yaya, cu toată valoarea lui, avea la un moment dat salariu mai mare decît Messi și Cristiano, iar acum e plătit aproape dublu decît Suarez e doar un detaliu în plus.

Aș zice că lipsa valorilor sau umflarea nejustificată a lor nu sunt singurele cauze. Eu aș adăuga și calendarul infernal din perioada de iarnă. E frumos să-i vedem pe englezi jucînd de Boxing Day, chiar eu am scris de asta pe acest blog, dar mă întreb dacă nu cumva această acumulare de meciuri aduce echipele din Premier League secătuite de puteri la ora revederii cu Champions League. Aș mai adăuga și diferențele dintre stilul în care se arbitrează în Premier League și cel din Europa, cu dificultățile de rigoare pentru fotbaliștii ce vin din Regat. Mi-aș permite să adaug și stilul agresiv în care se face presă în Anglia, stil care alungă anumiți jucători prin exagerările existente.

Cred însă că e doar o fază. Poate normală. Apropo de ce vorbeam mai sus, dacă ai bani mulți, poate că prima dată nu te interesează că-ți cumperi un Opel la preț de Mercedes. Dar după ce vezi că Mercedesul te întrece pe autostradă, fiind totuși Mercedes, începi să te întrebi dacă nu cumva e mai bine ca de acei bani să-ți cumperi totuși un Mercedes. Dacă tot poți. Pericolul ca Anglia să piardă posibilitatea de a duce 4 echipe în Champions League există, au calculat cei de la SKY, dar asta s-ar putea întîmpla abia din sezonul 2017-2018 și doar dacă echipele din Italia și-ar menține linia crescătoare (în Europa League în principal) din sezonul actual. E cam departe însă. Așa cum spuneam, lumea în Anglia a început să se preocupe de situație. Dacă o dată s-a considerat o întîmplare (sezonul 2012-2013, fără echipă în ”sferturile” Champins League) a doua oară devine o preocupare. Și, ca să mergem pe același ton, ar trebui să apară și o rezolvare.

BILETE DE INTRARE LA MECIURILE DIN CHAMPIONS LEAGUE GĂSIȚI AICI:

 

 

 

15 Comentarii
  • Mihai spune:

    Perfect de acord cu cele scrise, mai ales in ceea ce priveste programul extrem de aglomerat in preajma sarbatorilor de iarna, cand altii sunt in vacanta.

    Totusi, as mai adauga un asect. Sincer nu stiu daca Premier League e mai puternic decat Primera sau Bundesliga (parca nu as pune inca Serie A si Ligue 1), dar cred ca echipele din varf precum Chelsea, Man U, City sau Arsenal au mult mai multe probleme cu cele din coada. Pe cand in Spania foarte rar vezi ca Real sau Barca sa se incurce cu Almeria sau Cordoba. La fel in Bundesliga, unde Bayern nu se impiedica de Paderborn, sa zicem. Bine, ei nu prea se mai impiedica de nimeni. :)

    Repet, nu stiu care campionat e mai valoros. Pentru ca spectaculoase mi se par si Primera, si Premier, si Bundesliga, chiar si Serie A pe alocuri. Cred insa ca in Premier League e o concentrare mai mare de super echipe, iar jucatorii foarte valorosi (sau mai bine zis, cei pe care se dau bani multi) se disperseaza in 4-5 locuri. Pe cand in Primera se cam duc la Real si Barca, in Bundesliga merg la Bayern, in Serie A se duc la Juventus, foarte rar pe la un Napoli, Roma sau echipele din Milano, in Ligue 1 la PSG. Ca sa nu o lungesc, ideea mea e ca in celelalte campionate e un monopol al unui club, maxim 2 (poate 3 in cazul Spaniei, desi la Atletico e mai mult vorba de inteligenta unor oameni de a face mult cu resursele de care dispun), in timp ce in Premier League 4, 5 cluburi se bat pentru jucatorii de prima mana. Astfel apare o batalie grea la varf, care, combinata cu programul foarte incarcat, dar si cu problemele puse de echipele din subsolul clasamentului, cred ca duce la uzura si o comportament mai slab in Champions League. Inchei aici ca si asa am scris cam mult. :) Toate bune.

    • Andrei Niculescu spune:

      Asta cu batalia la varf e artificiala cateodata. De la titlul lui Arsenal pana la cel al lui City din ultimele secunde (cu Mancini) au luat doar United si Chelsea

      • Mihai spune:

        Din nou sunt de acord cu cele spuse. Dar tocmai asta sprijina oarecum ceea ce spuneam. In acea perioada mentionata a fost un monopol al lui United si Chelsea. Iar Anglia (de cele mai multe ori reprezentata de cele doua) a avut rezultate foarte bune in CL.

  • Marty spune:

    foarte bun articol cat si remarcile din el , as indraznii o parere pe care ai atins-o si tu mai sus , cand intr-un campionat ca cel al Anglei fiecare meci este o reala confruntare nu poti menaja nu poti cere jucatorilor sa nu fie 100% pt. acel meci de Sambata , chiar daca Marti e unul mai important . Si daca ar cere stafful una ca asta nu te lasa ritmul . Fara a minimaliza reusita francezilor din duelurile Anglo-Saxone spun doar ca Lens nu ar duce 90 de minute cu un Burnley pe 26 Decembrie la ora 14:01 . In cealalta parte EL este clar vorba de tratare cu superficialitate , Spurs nu inchide jocul inca dintr-un tur in care Tatarusanu este cel mai bun om al meciului , iar Everton primeste mai multe goluri la Kiev decat a primit Steaua in grupe .

  • rostick spune:

    Cu siguranta e o combinatie de factori. In mare subscriu, in special la partea cu banii si la calendar. Si Mihai pare sa aiba dreptate in ceea ce priveste dispersarea valorilor.

    As mai adauga si un gram de ghinion – Arsenal, Chelsea se puteau califica, s-a decis la milimetru. Dar problema nu e strict sezonul asta, asa ca nu se poate da vina (doar) pe ghinion.

    Spui ca e o prostie faptul ca echipele s`ar concentra doar pe Premier League. Un adevar cred ca exista. Multe din transferurile amintite de tine se fac mai degraba cu atentie la campionat decat la Europa. „Bai, ne descurcam cu astia impotriva lui Stoke, impotriva lui Burnley?”. Wenger de exemplu tot insista cu Mertesacker. Desi este des jalon in Europa, in BPL este turn de control. Fundasi lenti, imobili, puternici (Demichelis, Terry, Kompany, Jones, Smalling, Skrtel, etc.)

    • Andrei Niculescu spune:

      Problema e ca un lot larg nu garanteaza mare lucru. Sau ba da, garanteaza. Faptul ca trebuie sa joace toti, iar de aici apar alte aspecte referitoare la relatii de joc, omogenitate, foarte importante in meciuri europene.

  • Razvan spune:

    Sunt d acord cu Mihai , nu e vb ca sunt fan sau nu Primera sau Premierleague , dar parca umflam mai rpd Primera mai ales p unele posturi care si lauda campionatele p care l difuzeaza si e normal p undeva.Dar d aici p la a pune Primera printre primele locuri ca si campionat mi se pare ca o poti face doar dk esti fan sau e interes.In Spania sa bat 2 echipe mereu la titlu mai nou repet doar mai nou a aparut si a treia dar mai are d tras pn a ajunge si asta o traditie.In rest ib Spania Barca si Real sa fim seriosi , deci doua echipe mereu mereu nu prea sunt deranjate d nimeni.Asadar In Primera nu se poate numi competitie sau competitie in doi si cateodata trei.In schimb in Premierleague cn zice ca nu e competitie ori traieste p alta lume ori n are nicio trb cu fotbalul.Ok Barca si Real p cele mai inalte trepte in Europa dar aici vb d campionat iar ca si competitie n as pune Primera nici macar p doi.Sa fim seriosi in Premierleague se bat cam 4-6-7 echipe ptr titlu cel putin scriptic, in Primera nici macar scriptic nu n putem gandi ca se bat cel putin 4 echipe la titlu.P doi ca si competitie as pune Franta , sunt acolo 4 echipe fff bune.In aceste campionate echipele mici chiar pun prl echipelor mari chiar si ultimul loc si nu ptr ca echipele mari sunt varza ci ptr ca echipele mici joaca si e competitie.In sch in Primera Real si Barca p unde se duc bat cu 3-4 la 0 si cat se intampla vreo surpriza toata lumea se mira..c chestie.Deci in niciun caz sa nu credem ca Primera ca si competitie in campionat e p locurile fruntase ca n amagim singur sau da, competitie intre doua echipe.Poate ca e vremea spaniolilor acum dar sa nu uitam ca a fost si vremea englezilor si o sa ma fie.Ca sa nu mai amintesc c combinatii fac Real si Barca ca sa reziste sau p parte d transferuri.Vezi Neymar si tot felul d demisii din cauza combinatiilor si Real care trebuia sa fie falimentara d ani dar cnva acolo a avut grija sa nu, sa nu uitam asta.Si ar mai fi un aspect cum zicea si Capello , de cand Manchester United are o perioada mai grea nu prea mai are cine sa tina steagul sus din Anglia se pare.Stam si ne bucuram la un derby din Spania Real-Barca si restul campionatului ne facem ca iesim p afara ca nu mai ai c vedea un meci numit el clasico d parca ar fi mai clasic ca un meci din Anglia care jucau fotbal cand Spania nu stia c ins fotbal.Asa ca hai sa n o mai dam d gard cu Spania sa n o mai tinem atat in brate , ramaneti cu cele doua echipe si atat , nu mai generalizati ca vai c campionat.Mor p sustinatorii astia al campionatului spaniol ca vai c campionat are Spania si habar n au cn e fundas stanga la Elche.Am vaz si un Spania cat se da p in jucator si cat val d fapt.Suarez ok e bun dar nu d banii aia , unde mai pui ca la Neymar mai si zici , nu domne am dat 60 d mil zic asa si dai mai mult k p Bale , c naiba si apropo d Bale , alt jucator care val peste 100 d mil si at care p cn plataste prea mult p un jucator? Peste tot e asa, cum poate sa fie Bale mai scump k Ronaldo? Per total k si competitie , bani , spectacol si c mai vreti voi si e dovedit putem sa n uitam la tv si vedem Anglia e cu mult peste si o sa vina si timpul si n Europa.Chestia asta este p cicluri , ba unii ba altii. A fost si italia a fist si spania a fost si anglia si olanda , o sa mai fie si anglia din nou.Nu trag eu atat d Anglia cat ma enerveaza cat tinem atata in puf Spania cu Real si Barca care iau din drepturi ptr ca asa vor ele cat restul echipelor din campionat.Dc,ptr ca sunt ele mai smechere?Si dupa aia zicem ca e competitie p bune in Spania , hai sa fim seriosi.Putem spune orice dar sa zici ca Spania e peste Anglia ca si campionat si ma refer la competitie , eu zic ca nu facem decat publicitate gratuita.O seara buna ????.

  • Razvan spune:

    Sunt d acord cu Mihai , nu e vb ca sunt fan sau nu Primera sau Premierleague , dar parca umflam mai rpd Primera mai ales p unele posturi care si lauda campionatele p care l difuzeaza si e normal p undeva.Dar d aici p la a pune Primera printre primele locuri ca si campionat mi se pare ca o poti face doar dk esti fan sau e interes.In Spania sa bat 2 echipe mereu la titlu mai nou repet doar mai nou a aparut si a treia dar mai are d tras pn a ajunge si asta o traditie.In rest ib Spania Barca si Real sa fim seriosi , deci doua echipe mereu mereu nu prea sunt deranjate d nimeni.Asadar In Primera nu se poate numi competitie sau competitie in doi si cateodata trei.In schimb in Premierleague cn zice ca nu e competitie ori traieste p alta lume ori n are nicio trb cu fotbalul.Ok Barca si Real p cele mai inalte trepte in Europa dar aici vb d campionat iar ca si competitie n as pune Primera nici macar p doi.Sa fim seriosi in Premierleague se bat cam 4-6-7 echipe ptr titlu cel putin scriptic, in Primera nici macar scriptic nu n putem gandi ca se bat cel putin 4 echipe la titlu.P doi ca si competitie as pune Franta , sunt acolo 4 echipe fff bune.In aceste campionate echipele mici chiar pun prl echipelor mari chiar si ultimul loc si nu ptr ca echipele mari sunt varza ci ptr ca echipele mici joaca si e competitie.In sch in Primera Real si Barca p unde se duc bat cu 3-4 la 0 si cat se intampla vreo surpriza toata lumea se mira..c chestie.Deci in niciun caz sa nu credem ca Primera ca si competitie in campionat e p locurile fruntase ca n amagim singur sau da, competitie intre doua echipe.Poate ca e vremea spaniolilor acum dar sa nu uitam ca a fost si vremea englezilor si o sa ma fie.Ca sa nu mai amintesc c combinatii fac Real si Barca ca sa reziste sau p parte d transferuri.Vezi Neymar si tot felul d demisii din cauza combinatiilor si Real care trebuia sa fie falimentara d ani dar cnva acolo a avut grija sa nu, sa nu uitam asta.Si ar mai fi un aspect cum zicea si Capello , de cand Manchester United are o perioada mai grea nu prea mai are cine sa tina steagul sus din Anglia se pare.Stam si ne bucuram la un derby din Spania Real-Barca si restul campionatului ne facem ca iesim p afara ca nu mai ai c vedea un meci numit el clasico d parca ar fi mai clasic ca un meci din Anglia care jucau fotbal cand Spania nu stia c ins fotbal.Asa ca hai sa n o mai dam d gard cu Spania sa n o mai tinem atat in brate , ramaneti cu cele doua echipe si atat , nu mai generalizati ca vai c campionat.Mor p sustinatorii astia al campionatului spaniol ca vai c campionat are Spania si habar n au cn e fundas stanga la Elche.Am vaz si un Spania cat se da p in jucator si cat val d fapt.Suarez ok e bun dar nu d banii aia , unde mai pui ca la Neymar mai si zici , nu domne am dat 60 d mil zic asa si dai mai mult k p Bale , c naiba si apropo d Bale , alt jucator care val peste 100 d mil si at care p cn plataste prea mult p un jucator? Peste tot e asa, cum poate sa fie Bale mai scump k Ronaldo? Per total k si competitie , bani , spectacol si c mai vreti voi si e dovedit putem sa n uitam la tv si vedem Anglia e cu mult peste si o sa vina si timpul si n Europa.Chestia asta este p cicluri , ba unii ba altii. A fost si italia a fist si spania a fost si anglia si olanda , o sa mai fie si anglia din nou.Nu trag eu atat d Anglia cat ma enerveaza cat tinem atata in puf Spania cu Real si Barca care iau din drepturi ptr ca asa vor ele cat restul echipelor din campionat.Dc,ptr ca sunt ele mai smechere?Si dupa aia zicem ca e competitie p bune in Spania , hai sa fim seriosi.Putem spune orice dar sa zici ca Spania e peste Anglia ca si campionat si ma refer la competitie , eu zic ca nu facem decat publicitate gratuita.O seara buna ????.

  • Razvan spune:

    nu prea sunt deranjate d nimeni.Asadar In Primera nu se poate numi competitie sau competitie in doi si cateodata trei.In schimb in Premierleague cn zice ca nu e competitie ori traieste p alta lume ori n are nicio trb cu fotbalul.Ok Barca si Real p cele mai inalte trepte in Europa dar aici vb d campionat iar ca si competitie n as pune Primera nici macar p doi.Sa fim seriosi in Premierleague se bat cam 4-6-7 echipe ptr titlu cel putin scriptic, in Primera nici macar scriptic nu n putem gandi ca se bat cel putin 4 echipe la titlu.P doi ca si competitie as pune Franta , sunt acolo 4 echipe fff bune.In aceste campionate echipele mici chiar pun prl echipelor mari chiar si ultimul loc si nu ptr ca echipele mari sunt varza ci ptr ca echipele mici joaca si e competitie.In sch in Primera Real si Barca p unde se duc bat cu 3-4 la 0 si cat se intampla vreo surpriza toata lumea se mira..c chestie.Deci in niciun caz sa nu credem ca Primera ca si competitie in campionat e p locurile fruntase ca n amagim singur sau da, competitie intre doua echipe.Poate ca e vremea spaniolilor acum dar sa nu uitam ca a fost si vremea englezilor si o sa ma fie.Ca sa nu mai amintesc c combinatii fac Real si Barca ca sa reziste sau p parte d transferuri.Vezi Neymar si tot felul d demisii din cauza combinatiilor si Real care trebuia sa fie falimentara d ani dar cnva acolo a avut grija sa nu, sa nu uitam asta.Si ar mai fi un aspect cum zicea si Capello , de cand Manchester United are o perioada mai grea nu prea mai are cine sa tina steagul sus din Anglia se pare.Stam si ne bucuram la un derby din Spania Real-Barca si restul campionatului ne facem ca iesim p afara ca nu mai ai c vedea un meci numit el clasico d parca ar fi mai clasic ca un meci din Anglia care jucau fotbal cand Spania nu stia c ins fotbal.Asa ca hai sa n o mai dam d gard cu Spania sa n o mai tinem atat in brate , ramaneti cu cele doua echipe si atat , nu mai generalizati ca vai c campionat.Mor p sustinatorii astia al campionatului spaniol ca vai c campionat are Spania si habar n au cn e fundas stanga la Elche.Am vaz si un Spania cat se da p in jucator si cat val d fapt.Suarez ok e bun dar nu d banii aia , unde mai pui ca la Neymar mai si zici , nu domne am dat 60 d mil zic asa si dai mai mult k p Bale , c naiba si apropo d Bale , alt jucator care val peste 100 d mil si at care p cn plataste prea mult p un jucator? Peste tot e asa, cum poate sa fie Bale mai scump k Ronaldo? Per total k si competitie , bani , spectacol si c mai vreti voi si e dovedit putem sa n uitam la tv si vedem Anglia e cu mult peste si o sa vina si timpul si n Europa.Chestia asta este p cicluri , ba unii ba altii. A fost si italia a fist si spania a fos.

    • Razvan spune:

      Mda se pare ca nici mesajul nu apare tot ???? , ideea e ca sunt d acord cu Mihai si hai sa nu mai tinem Spania in atata puf ca se gadila.

  • pop cosmin mihai spune:

    cele mai spectaculoase meciuri sunt cele in care sunt implicate Real si Barcelona.in week end ma refer.si cele mai urmarite.Premier League,e mai lucios asa,imaginile clare,iarba impecabila ,tribunele aproape,numerele pe tricouri la fel..e asa o organizare si o curatenie,comparativ cu Primera.dar,daca,Messi,sau Ronaldo pleaca campionatul spaniol v a avea enorm de suferit.sa speram ca nu.doar dacaCR7 nu merge la Manutd:)) dar nu cred

  • gkacic spune:

    Problema e simpla…In Spania , Germania , Italia sunt 2-3 echipe care SE bat clar pentru titlu…Campionatul e mai usor si atunci au mai mult timp pt Cupele Europene…plus un aspect deloc de neglijat aceste echipe ( Real, Barcelona, Bayern, Juve,etc.) concentreaza valorile…In Anglia campionatul este mult mai strans, valorile sunt dispersate, se joaca intr-un ritm infernal fara pauza, poate prea multe meciuri, Cupe interne ( ex. Cupa Ligii …exista asa ceva in Spania,Italia sau Germania? …daca exista sunt egale cu zero pentru granzi)… Si atunci e normal chiar daca ai o echipa foarte buna si un antrenor capabil sa nu faci fata in CL sau EL.
    Plus ca intr-adevar prea multi bani umfla nejustificat preturile unor jucatori de o calitate indoelnica…
    Un alt factor important cred ca este stilul…unul mult mai mobil, elastic in campionatele de pe Continent si unul destul de rigid in mare parte bazat pe conditie fizica in Insula. Personal cred ca atunci cand pentru Anglia chiar va conta gloria sportiva europeana (si nu numai ) in detrimentul banilor de abia atunci Premier va fi cel mai puternic din Europa si cu siguranta pentru o perioada langa de timp…
    PS: de ce credeti ca o serie de jucatori valorosi si foarte valorosi au ales sa plece din Anglia? Nu pentru ca vor si performante Europene si si-au dat seama ca nu pot sa le obtina daca nu pleaca de acolo? Pt ca de bani nu e vorba…puteau sa stea acolo si sa incaseze o gramada.
    Nu bani sunt totul in lumea asta…

  • FCDinADN spune:

    Andrei,

    eu cred mai degraba ca singurul aspect care a impactat asta este situatia punctuala a fiecarei echipe. si avem asa:

    1. Chelsea – calificare pierduta 100% de Mourinho, nimic mai mult. El, cand e favorit in meciurile astea cu miza extrema, pare ca se incarca atat de tare incat isi pierde din luciditate. plus jocul fenomenal al celor de la psg, care, in situatie opusa fata de chelsea si mou, s-a calificat 99% datorita jucatorilor.

    2. Man Utd – nu a participat anul asta, dar si daca participa, cred ca tot pe aici se cam oprea. E clar, dupa plecarea lui Fergie, reculul e foarte puternic.

    3. City – in nota obisnuita, nu e echipa UCL, nu e grup e UCL, de fapt. Nu exista lideri adevarati, cu caractere tari, care sa aiba experienta in competitia asta. Doar Yaya, dar imi pare un fel de Ibra in ucl.

    4. ARsenal – in nota obisnuita, din 2006 incoace.

    5. Liverpool – nu mai comentez :)

    deci cred ca fiecare echipa a cam pierdut din motive diverse, nu vad o cauza determinanta comuna.

    in ceea ce priveste banii despre care vorbesti, e clar ca, de exemplu, castigatoare ucl nu ia cat ultima clasata din Premier League :) dar nu cred ca echipele de top renunta la ucl pt ca sunt bani putini..sunt, asa cum zis, situatii specifice la fiecare echipa.

    asta coroborat cu niste perioade foarte bune ale celor 3 granzi – barca, real, bayern.

    legat de programul incarcat, cred ca asta afecteaza mai degraba echipa nationala (si, atentie, doar la turneele finale). si eu cred ca, in conditiile in care acum au iesit din cupele europene devreme, englezii vor face un turneu european foarte foarte bun, ii vad cel putin in semifinale. mai vorbim :)

    stima

  • FCDinADN spune:

    hai ca m`am visat in 2016 :))

  • AlleXyS spune:

    nivelul Premier League a scazut …. asta se vede din ultimele sezoane UCL. Doar Chelsea este constant acolo sus …(returul cu PSG a fost o exceptie greu de crezut). City nu imi pare echipa nici acum, si chiar de-ar fi, nu-mi place, fara sa am un motiv anume. Arsenal are oprire prin optimile CL…. atat poate. Liverpool mai bine juca de la inceput in Europa League …. a ajuns iar la faza cand juca impotriva Stelei prin Cupa UEFA. Manchester United incearca sa-si revina … inca fara succes in Europa…. iar restul echipelor, Tottenham, Everton au rezultate bune in grupele EL, apoi se opresc prin fazele KO, in timp ce Spania a castigat acest trofeu in ultimii ani (Sevilla & Atletico).
    La fel de ciudat precum ca Premier League nu mai are nici o echipa in sferturile europene, mi s-a parut situatia Italiei cu 5 echipe in optimile EL…. lucru ce sunt sigur ca nu o sa se mai intalneasca prea curand :)

    E un sezon ciudat, dar cred ca din editia urmatoare lucrurile vor reveni la normal.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Toți ceilalți îți spun ce se întîmplă, eu îți spun și de ce se întîmplă
Recomand
Givenchy Sephora
blouseroumaine-shop.com
Vola.ro
Articole recente
Comentarii recente
Twitter
Arhivă