SERIE A ÎȘI NUMĂRĂ BANII

SERIE A ÎȘI NUMĂRĂ BANII

Dacă tot e o perioadă de relativă acalmie, între meciurile echipelor naționale (apropo, am avut dreptate cînd am avertizat pe acest blog că nu trebuie să ne așteptăm la cadouri de la greci) avem timp să ne îndreptăm atenția și spre alte subiecte. Care, în vîltoarea evenimentelor de zi cu zi, pot scăpa oarecum neobservate. Banii reprezintă întotdeauna un subiect interesant, iar atunci cînd vine vorba de salariile fotbaliștilor și antrenorilor, subiectul devine de-a dreptul apetisant. E ceea ce vă propun în cele ce urmează. 

Casa Pariurilor
De ani buni, în Italia s-a instaurat o tradiție că în fiecare început de sezon, în perioada în care Serie A se întrerupe pentru meciurile echipei naționale, Gazzetta dello Sport să publice salariile fiecărui jucător de la toate echipele din prima divizie. S-a întîmplat și anul acesta, doar că într-o zi de duminică, pesemne din pricina aglomerației de subiecte furnizate de meciurile din preliminariile Euro 2016.

Nu știu de unde reușesc cei de la Gazzetta dello Sport să facă rost de aceste informații. Cînd vine vorba de salarii, de bani în general, cluburile sînt foarte secretoase, iar fotbaliștii tind și ei să-și ascundă veniturile. Motivele sînt de înțeles, vestiarul unei echipe de fotbal nu-i diferit de orice instituție din lumea asta, care adună mai mult de doi angajați. Există frustrări, invidii, ”bisericuțe”, prietenii și antipatii. Spunea Gică Craioveanu la un moment dat că vestiarul unei echipe de fotbal e plin de rechini, care s-ar și devora unul pe altul la o adică.

Nu știu deci dacă respectivele cifre sînt adevărate. Acum vrei 4 ani, într-o emisiune Fotbal European, Victor Becali zîmbea complice atunci cînd vedea salariul pe care Gazzetta dello Sport scria că l-ar avea Cristi Chivu la Inter și mărturisea mai apoi că e un pic mai mare. Tot la Fotbal European, în alt an și tot la o ediție dedicată campionatului italian cînd am prezentat aceste salarii, un telespectator român din Roma, care lucra la o bancă, ne-a scris și ne-a spus că tocmai se ocupă de un contract de creditare pentru Gervinho (fotbalistul Romei înțeleg că solicitase un împrumut) și că ivorianul avea, la acea vreme, conform documentelor aduse chiar de el, de asemenea un salariu ceva mai mare decît cel prezentat în ziar.

Casa Pariurilor
Chiar dacă nu avem garanția că toate cifrele ce vor urma sînt cele reale, eu tot cred că merită măcar trecute în revistă. Le-am grupat în serii de cîte 4, în ordine alfabetică, pentru a fi mai ușor de citit.

salarii 1

saalrii 2

salarii 4

salarii 5

salarii 3

Salariile sînt în milioane de euro pe sezon, reprezintă cifrele nete, iar coloana din dreapta reprezintă anul terminării înțelegerii. Comentariile și comparațiile sînt apoi la discreția fiecăruia.

Dacă vă întrebați care sînt sumele pe care le cheltuie în fiecare sezon cluburile din Italia cu plata salariilor, aveți mai jos răspunsul:

grafic salarii

Iar dacă vă întrebați cît cîștigă antrenorii din Serie A, mai jos aveți contractele lor, în milioane de euro, dar și data scadenței. Gazzetta dello Sport notează și un amănunt extrem de interesant, anume că, la egalitate cu Allegri, pe treapta celui mai bine plătit antrenor din Serie A stă Walter Mazzarri, tot cu 3,5 milioane de euro anual, cu singura diferență că Mazzarri primește acea sumă fără să lucreze, doar pentru a sta acasă, el aflîndu-se sub contract cu Inter pînă în vara anului viitor.

sal antren 1

sal antren 2

În cele ce urmează, vă propun să vedem care ar fi salariile la alte echipe importante ale Europei. Mai apoi veți vedea și care sînt grupările sportive, nu neapărat fotbalistice, care plătesc cel mai bine în momentul de față.

La FC Barcelona, conform El Mundo Deportivo, salariile nete pe zezon erau următoarele la începutul acestui an:

Luis Enrique: 5,5
Messi: 20
Neymar: 14
Luis Suárez: 10
Iniesta: 7,5
Xavi: 7,5
Rakitic: 7
Busquets: 6
Alves: 6
Piqué: 5,5
Mascherano: 5,5
Claudio Bravo: 3,5
Vermaelen: 3,5
Mathieu: 3
Adriano: 3
Pedro: 3
Ter Stegen: 3
Jordi Alba: 3
Bartra: 1,5
Montoya: 1,5
Rafinha: 1,5
Douglas: 1,5
Sergi Roberto: 1
Masip: 1
Între timp, Iniesta și-a prelungit contractul, iar salariul sau ar fi ajuns la 17 milioane pe sezon. De asemenea, Sergio Busquets este acum la același nivel cu Luis Suarez. Salariul lui Dani Alves a cunoscut și el unele modificări, la fel și al lui Sergi Roberto.
La Real Madrid, după semnarea unei noi înțelegeri din partea lui Sergio Ramos, lucrurile stau în felul următor, conform presei madrilene:
sal real mad
Ca să va faceți o părere, iată și cluburile din Anglia care plătesc cel mai bine. De precizat că aici salariile sînt în lire sterline.
Manchester City.
sal man city

Manchester United

man untd salarii

Chelsea

salarii chelsea

Iar pentru final, așa cum am promis, vă ofer o ierarhie a campionatelor ce plătesc cel mai bine. Nu e nici o surpriză aici, Premier League e campionatul care dă cele mai mari salarii. Surpriza poate veni din locul 4 ocupat de Primera Division, sub Bundesliga și Serie A, în ciuda faptului că Spania are prin Real Madrid și FC Barcelona două dintre grupările ce plătesc cel mai bine pe plan mondial.

La final, am lăsat ierarhia cluburilor sportive, nu doar din fotbal, ce plătesc cel mai bine în momentul ăsta. Ierarhie condusă, poate surprinzător, poate nu, de Paris St. Germain:

 

CFccTQeWgAIXvpE

Casa Pariurilor

3 Comentarii
  • Digi spune:

    Cand se lanseaza acel post anuntat de tine „in curand si pe altceva”? Ai spus pe 22 august si a trecut ceva timp. :)

  • Andrei spune:

    Foarte interesant articolul Andrei Niculescu! Am ramas putin mirat cand am vazut la M.City ca Milner e in topul salariilor…parerea mea ca Aguero,Yaya Toure,Kompany stalpii echipei ar trebuiii sa fie cu multe milioane deasupra celorlalti,,,Fernandinho acelasi salariu ca si Yaya Toure.Ar fii interesanta o statistica si cu salariile din Bundensliga daca ai!!! Sunt curios ce salarii se dau la nemti…desi in afara de bayer,schalke,dortmund,stiu ca nu prea se arunca cu salarii mari la restul echipelor!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Toți ceilalți îți spun ce se întîmplă, eu îți spun și de ce se întîmplă
Recomand
Givenchy Sephora
blouseroumaine-shop.com
Vola.ro
Articole recente
Comentarii recente
Twitter
Arhivă