KLOPP, ”THE KOP” ȘI VIITORUL LUI LIVERPOOL

KLOPP, ”THE KOP” ȘI VIITORUL LUI LIVERPOOL

”Jurgen Klopp is coming to Kop”. Cam ăsta cred că e refrenul la modă acum în Liverpool. Eventual pe melodia din ”Santa Klaus is coming to town”, pe care ne pregătim s-o ascultăm pînă la disperare în săptămînile care urmează. Se și potrivește. Ia încercați s-o fredonați, cu Klopp în loc de Santa Klaus, și veți vedea că merge la fix. De fapt, dacă stau bine să mă gîndesc, merge la fix și asocierea dintre Jurgen Klopp și Santa Klaus.

Casa Pariurilor

Cam așa e așteptat neamțul în Liverpool, ca un Moș Crăciun ce aduce daruri copiilor ascultători. Din punctul ăsta de vedere, fanii lui Liverpool sînt chiar foarte ascultători, au devenit și cuminți după belelele provocate acum 30 de ani, s-au maturizat cum ar veni, iar felul în care înțeleg ei să fie alături de echipă chiar ar merita o soartă mai bună. De multe ori însă Moș Craciun (ori Santa Klaus, dacă preferați) aduce daruri cu care copiii, chiar ascultători fiind, nu prea au ce face.

Am promis că o să scriu pe acest blog despre ceea ce se întîmplă la FC Liverpool. Am zis să aștept totuși pînă la o confirmare oficială, căci atîtea s-au văzut în fotbalul ăsta că nu e bine să ai certitudini. Mai ales cînd vine vorba de numirea unui antrenor, eveniment ce implică o sumedenie de alte lucruri conexe. Nici acum, cînd scriu, Jurgen Klopp nu e numit oficial, dar prea există unanimitate în presa engleză cu privire la acest subiect ca să mă mai aștept la surprize.

N-o să încep însă cu Klopp. Ci o să-i acord cîteva rînduri celui demis. Lui Brendan Rodgers. N-o să plîng pe umărul lui, că nu este într-o situație care să necesite compasiunea. Înțeleg că a primit undeva la 12 milioane de euro și că a plecat spre Malaga, probabil spre Marbella, într-o mică vacanță, că să se refacă. Posibil să-și mai cumpere o casă, doar știți că terapia prin shopping vindecă orice depresie, și-așa am înțeles din presa engleză că are vreo 100 de proprietăți. Bravo lui, să fie sănătos. Vreau să mă refer la ceea ce a realizat el ca antrenor la FC Liverpool. Va rămîne în istoria ”cormoranilor” drept antrenorul care a fost la o brazdă de primul titlul din epoca Premier League. Acea brazdă care s-a pus în calea lui Steven Gerrard la meciul cu Chelsea, cînd în loc de bucurie, pe ”Anfield” și-a făcut loc disperarea.

Brendan Rodgers a venit la Liverpool în vara lui 2012 cu faima unui tehnician încă tînăr, ce nu împlinise 40 de ani, care făcuse să se vorbească despre Swansea ca despre ”Swansealona”. Coincidența face ca înaintea lui Rodgers, cei de la Liverpool să fi încercat să-l aducă pe Roberto Martinez, acum la Everton, cel care i-a grăbit într-un fel plecarea după egalul din derby. Swansea era o echipă ce plăcea oamenilor prin estetica jocului, prin felul agreabil și cursiv de a ajunge la poarta adversă. Iar Brendan Rodgers avea de toate ca să impresioneze la orice casting. Lucrase cu Mourinho, era un admirator aproape obsesiv al lui Guardiola și făcuse un soi de stagiu de învățare la Villarreal, la Manuel Pellegrini. Cel ce avea mai tîrziu să-i fure titlul, atunci cînd cu Gerrard.

În 3 campionate și cîteva etape, Liverpool a semănat prea puțin ca stil de joc cu acel Swansea. Asta e și un ușor avertisment pentru cei care cred că Jurgen Klopp va aduce pe ”Anfield” acea Borussia Dortmund care impresiona lumea cam în aceeași perioadă. De altfel, Klopp a fost și el întrebat în acea vară dacă n-ar fi tentat de o aventură și, atunci, n-a fost. Dar o să revin la Klopp imediat. Un singur sezon Liverpool a fost acea echipă frumoasă, pe care și-o doreau fanii, acel spirit atît de comentat. Pe umerii lui Luis Suarez, a cărui greutate în acea echipă o înțelegem din plin acum, cînd îl vedem alături de Messi și Neymar, cu Sturridge și Sterling lîngă el, în dispoziții fizice și mentale adecvate, cu Gerrard exercitîndu-și aura de căpitan peste mijlocul terenului, cu un Henderson reinventat (mulți l-au înjurat atunci pe Rodgers pentru asta), dar și cu o apărare ce era destul de limpede că are nevoie de întăriri, căci trăiește prea mult din renta produsă de Suarez și ceilalți, în acel campionat 2013-2014 ”cormoranii” au zburat atît de sus încît căderea, hai să-i spunem alunecarea, a fost resimțită destul de contondent. Suarez s-a dus la o echipă pe care nu era nevoie s-o țină singur în spate, Sturridge n-a mai ieșit din zodia accidentărilor, Sterling n-a mai fost cu gîndul decît la bani și la plecare. Iar Brendan Rodgers a intrat într-un soi de depresie managerială din care n-a mai ieșit. O depresie ce l-a făcut să ia decizii bizare și să cheltuie destul de barbar o sumă frumoasă de bani. Că n-a prea înțeles unde a greșit și nici n-a învățat din exemplul Tottenham, care a avut 100 de milioane de pe Bale și a adus un autocar de fotbaliști cu care n-a reușit mai nimic, s-a văzut în această vară. Cînd a avut bani la fel de mulți de pe urma lui Sterling, dar tot a făcut o campanie de transferuri destul de anarhică. Deși mai bună decît cea din vara lui 2014, îl dau doar pe Benteke exemplu aici, tot a avut ciudățeniile ei.

Vodafone

Eu cred că Brendan Rodgers trebuia să plece în vară. De bună voie sau invitat s-o facă. Era o situație ideală și pentru el și pentru club. Acum, s-a găsit varianta Jurgen Klopp, iar cu asta las în urmă trecutul și trec la capitolul prezent. Sînt absolut convins că Jurgen Klopp va fi la fel de iubit la Liverpool precum a fost la Dortmund. Există certe asemănări între cele două grupări și între cele două peluze. Klopp e suficient de ”nebun” (în sens pozitiv”) ca să-i cucerească pe spectatori și, presupun, pe jucători. Aici n-am nici un dubiu. Cred că și pe ziariști, căci conferințele lui de presă vor fi un spectacol.

Am însă dubii, pe undeva simt că și Klopp le are de vreme ce s-a întîrziat destul de mult o numire dată ca sigură încă de duminică seară, că va reuși ce și-a propus. Și că a venit nu la echipa potrivită, ci la momentul potrivit. În vară era altceva, putea aduce el jucătorii pe care-i credea de cuviință, putea face pregătirea pe care o credea de cuviință. Așa, se înhamă la o muncă destul de riscantă, căci dacă la vară nu prinde măcar locul 4 o mare parte din aura sa de salvator se va diminua.

Spun fanii lui Liverpool că găsește pe ”Anfield” un lot asemănător cu ce avea la Dortmund înainte să facă din Borussia campioană. Pot fi de acord cu asta. Dar cei care cred că va face din Sakko sau Lovren un Hummels, din Millner un Bender sau Gundogan, din Firmino un Reus, din Ings un Gotze ori din Benteke un Lewandowski trebuie să se gîndească un pic mai mult și să compare situațiile. Acea Borussia, pe care Klopp a făcut-o campioană, se lupta cu un Bayern aflat într-un moment destul de anost, chit că prinsese finala Ligii în 2010. În momentul cînd Bayern s-a pus pe picioare, magia lui Klopp n-a mai funcționat decît un sezon, din inerție. Apoi, acea magie a fost cucerită total de forța financiară a colosului bavarez. La Dortmund, Klopp avea un singur adversar ce-i era superior și pe care se mîndrea că-l mai bate în meciurile directe. La Liverpool va avea mai mulți, căci mie unul nu mi se pare că Liverpool este, la nivel de lot, peste Manchester United sau Arsenal, căci de City nici nu poate fi vorba.

Stilul de joc imprimat de Klopp la Dortmund, pe care noul antrenor al Borussiei, Tomas Tuchel încearcă să-l schimbe ușor-ușor, se va lovi în Anglia de cel al unor antrenori sucient de mult aplecați spre zona tactică. În Bundesliga se pune destul de puțin accent pe tactică, echipele sînt foarte ofensive, iar asta îl ajuta foarte mult pe Klopp în pregătirea partidelor. În Premier League sînt mulți antrenori străini, e o industrie a băncilor tehnice, e o mașinărie uluitoare de pregătire a partidelor din acest punct de vedere. Nu-i va fi la fel de simplu.

Eu nu vreau să spun aici că numirea lui Klopp e o greșeală. E o greșeală numirea tîrzie, de acord, dar Liverpool a adus unul dintre cei mai promițători antrenori ai momentului. Dar e o numire care nu garantează absolut nimic. Unii o văd deja pe Liverpool campioană în 2017, alții cred că inclusiv în acest sezon are șanse la titlu, căci distanța pînă la City nu e decît de 6 puncte, chit că Liverpool e abia pe locul 10. Eu unul sînt sceptic. Mai degrabă aș vedea pe Liverpool cîștigînd Europa League în sezonul ăsta decît să prindă unul din primele 4 locuri. E posibil să greșesc, dar mi se pare că se așterne un orizont de așteptare periculos în fața lui Klopp.

P.S.

Apare acum întrebarea ce se va întîmpla cu Bayern. Mulți credeau, mă număr printre ei, că între Klopp și Bayern pe de-o parte, Bayern și Guardiola pe de altă parte există niște aranjamente și că Jurgen Klopp va prelua echipa bavareză din vară. Se pare că m-am și ne-am înșelat cei ce am gîndit așa. Întrebarea de mai sus rămîne. Ce va fi cu Bayern de la vară? Se tot spune că Guardiola e deja înțeles cu Manchester City pentru vara viitoare, sînt mai multe surse ce dau ca sigură plecarea lui Pep acolo. Dar cred că deja e mai bine să așteptăm să vedem ce se întămplă în loc să dăm ca sigure diverse mutări. Cred totuși că vara viitoare va fi foarte interesantă la nivelul băncilor tehnice din Europa.

Casa Pariurilor

Un comentariu
  • razvan spune:

    Ca o ironie a sortii, cred ca Liverpool si Klopp au un lucru in comun: antitalentul pentru transferuri. Poate Klopp va fi mai inspirat aici decat la BVB unde se pare ca a ratat mai demult ceva jucatori foarte promitatori, printre care si de Bruyne.

    Asa cum ai mentionat in finalul articolului, si eu eram convins ca germanul va merge din vara la Bayern. Totusi, eu incep sa cred ca Guardiola va prelungi cu bavarezii. Acolo este dorit de conducere si mai nou si de Beckenbauer. La Barcelona cred ca Rossell de abia astepta sa scape de el. Aici are cel mai bun mediu din lume pentru a face performanta pe termen lung. Sper sa nu mearga in Anglia. Nu inca.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Toți ceilalți îți spun ce se întîmplă, eu îți spun și de ce se întîmplă
Recomand
Givenchy Sephora
blouseroumaine-shop.com
Vola.ro
Articole recente
Comentarii recente
Twitter
Arhivă