ZIDANE ȘI MARELE SĂU OBIECTIV

ZIDANE ȘI MARELE SĂU OBIECTIV

Real Madrid este echipa cu cele mai multe titluri de campioană a Spaniei în palmares. 34. Asta probabil că o știți. Dar știți care a fost ultimul antrenor al Madridului care a câștigat de două ori la rând campionatul? Ei bine, la întrebarea asta probabil că aveți nevoie de ceva timp de gândire sau documentare. Dar o să vă scutesc efortul și o să vă spun eu. Olandezul Leo Beenhakker, tocmai la finalul anilor 80, mai precis în 1987, 88 și 89, bazându-se pe așa numita ”Quinta del Buitre”, un grup de 5 jucători spanioli, Butragueno, Michel, Martin Vasquez, Sanchis și Pardeza, care făceau legea în vestiar și care, în paranteză fie spus, i-au făcut viață grea lui Gică Hagi în perioada petrecută de acesta pe ”Bernabeu”.

Ei bine, acesta este principalul obiectiv pe care Zinedine Zidane și l-a asumat pentru acest sezon. Câștigarea din nou a campionatului. În toți acești ani, mai bine de 30 iată, Cruyff, Van Gaal, Rijkaard, Guardiola, Luis Enrique și Ernesto Valverde au izbutit să facă ”dubla” la Barcelona, adică să ia campionatul de manieră consecutivă, ceea ce ținând cont de ceea ce reprezintă Real Madrid în peisajul fotbalistic din Spania e o bilă destul de neagră.

Și dacă nu Zidane, atunci cine să-și asume acest demers? Zizou a luat de trei ori la rând Champions League și a intrat în istoria fotbalului, astfel că pentru el nicio provocare nu-i grea. Iar dacă a spus, a repetat și a întărit că pentru el cel mai important trofeu (și cel mai greu de câștigat) e campionatul intern, ceva logică trebuie să aibă.

ZERO ACHIZIȚII LA REAL MADRID

La Liga a început deja, dar Real Madrid pornește la drum abia în acest week-end. O face în Țara Bascilor, teritoriu în principiu ostil, din motive ce nu țin neapărat de fotbal. Și o face după o vară mai degrabă atipică pentru gruparea ”blanco”, căci spațiul rezervat achizițiilor a rămas, cel puțin deocamdată, dar nu-s semne că ar putea apărea noutăți, necompletat. Readucerea norvegianului Odegaard, chiar de la Real Sociedad, adversarul de duminică, nu poate fi considerată achiziție, fiind vorba de o revenire după un împrumut. În această situație este și Borja Mayoral, readus de la Levante, dar probabil doar pentru a spori numărul celor plecați. Foarte rare au fost perioadele de mercato de vară în care jurnaliștii spanioli ce se ocupă de Real Madrid să aibă atât de puțină treabă.

Treabă în schimb va avea Zidane. Și încă destulă și nu ușoară. În principiu, Zizou se va baza și-n acest sezon pe aceeași ”gardă pretoriană” ce i-a fost fidelă încă de la început: Ramos-Casemiro-Modric-Kroos-Benzema. Toți vor avea însă un an în plus și alte sute de kilometri scurse spre genunchi, ligamente și glezne. Văzând cum stau lucrurile la Barcelona, în special haosul instituțional de acolo, ar părea să fie suficient, dar suficiența e cel mai păgubos lucru, nu doar în fotbal.

Așa cum multe în viață țin de hazard, și la Real Madrid marele semn de întrebare de la Hazard vine. De la Eden Hazard. Supertransferul verii trecute (peste 100 de milioane cu tot cu bonusuri) a dezamăgit crunt, căci între kilograme în plus, accidentări și reaccidentări cu greu și-a făcut loc câte o reușită personală. De altfel, belgianul este accidentat și pentru primul meci al sezonului, la San Sebastian. Și aceasta pare să fie o provocare pentru Zidane, căci altfel Hazard are toate datele să se transforme într-un Bale, dar fără performanțele galezului. Care Bale, apropo, va ajunge la Tottenham, scutindu-l astfel pe Zizou de o durere de cap evidentă. La Londra va ajunge și Reguillon, o altă pacoste pentru Zidane, căci concura pe post cu slăbiciunea sa, Marcelo, și cu preferatul său, Mendy.

MULTE ABSENȚE ÎNAINTEA PARTIDEI DE DUMINICĂ

Primul pas în îndeplinirea obiectivului pe care și l-a asumat Zidane este la San Sebastian. În sezonul trecut, Real Madrid a câștigat toate meciurile în Țara Bascilor, dar asta nu înseamnă că-i va fi ușor acum. Sunt atât de multe probleme de lot pentru Zidane încât cred că și Bale, dacă nu pleca, avea șanse să joace. Asta o fost o glumă, dacă n-ați înțeles. Glumă nu sunt însă problemele de care pomeneam. Despre Hazard am amintit, dar pe lângă el mai sunt Asensio, Isco, Militao, Lucas Vasquez , Mariano și Jovic, cel din urmă având ceva șanse de recuperare. În aceste condiții, n-ar fi de mirare să-l vedem în teren, fie și pentru câteva minute, pe Borja Mayoral, ca un soi de haltă în perspectiva unei plecări ce pare aproape conturată. Pentru a completa lista de 23 de oameni, Zidane va arunca o privire și spre echipa a doua, cea a lui Raul, dar în principiu absențele nu vor altera prea tare ideea de joc a madrilenilor, căci garda de care aminteam mai sus, plus noii ”gladiatori” Courtois, Fede Valverde, Carvajal, plus tinerii ”soldați” Vincius, Odegaard și Rodrygo ar trebui să fie de ajuns. În plus, Benzema pare să fie într-o formă excelentă, el marcând 4 goluri în ”amicalul” câștigat cu 6-0 în fața lui Getafe, marți.

Real Sociedad are însă ambițiile sale. La San Sebastian a aterizat David Silva, care a adus după sine multe iluzii. Confruntat și el cu coronavirusul, fostul ”cetățean” al lui City nu s-a antrenat suficient, dar în principiu va fi juca, probabil însă că nu de la început, căci antrenorul Imanol Alguacil are nevoie de experiența lui. Mai ales că și la Sociedad lipsesc oameni importanți în zona de mijloc, acolo unde se decid cu adevărat partidele, Illaramendi și Zubeldia, titulari indiscutabili atunci când sunt sănătoși. Un handicap pentru gazde e și lipsa publicului, care ar fi creat pe ”Reale Arenă” acea atmosferă suficientă pentru sporirea ambiției. Bascii au început sezonul cu o remiză de uzură la Valladolid, dar marele examen este acest meci contra campioanei.

CE-AR MAI TREBUI SĂ ȘTIM

Real Madrid e neînvinsă de 11 meciuri în campionat, cu 10 victorii și un egal, în ultima etapă a campionatului trecut, cu Leganes

Real Madrid n-a mai pierdut într-un prim meci al unui sezon din august 2008 (pe ”El Riazor”, cu Deportivo). De-atunci au fost 8 victorii și 3 remize

Real Sociedad are o singură victorie în ultimele 6 partide pe ”Reale Arena”, 2-1 cu retrogradata Espanyol, în iulie. Au mai fost două remize și trei eșecuri

ECHIPE PROBABILE

REAL MADRID

Courtois

Carvajal, Ramos, Varane, Mendy

F. Valverde, Modric, Casemiro, Kroos

Vinicius, Benzema

 

REAL SOCIEDAD

Remiro

Gorosabel, Elustondo, D. Llorente, Aihen Munoz

R. Lopez, Guevarra, M. Merino

Portu, Isak, Oyarzabal

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Toți ceilalți îți spun ce se întîmplă, eu îți spun și de ce se întîmplă
Recomand
Givenchy Sephora
blouseroumaine-shop.com
Vola.ro
Articole recente
Comentarii recente
Twitter
Arhivă