Articolul precedent

RAMOS ȘI PRIETENII SĂI

RAMOS ȘI PRIETENII SĂI

A trecut, iată, mai bine de o săptămână din acest an 2021 și Sergio Ramos încă nu știe ce se va întâmpla cu contractul lui la Real Madrid, contract ce are scadența în, deja, mai puțin de 6 luni. Nu e unicul fotbalist cu nume aflat în această situația, dimpotrivă, parcă sunt mai mulți ca niciodată, iar motivele cred că sunt lesne de intuit, se leagă de acest virus care continuă să ne țină viețile cu susul în jos. Ramos nu e singur așadar, dar e cam singurul care-și expune povestea din plin în presă și care se folosește de presă în a-și atinge obiectivul. 

Despre valoarea lui Sergio Ramos cred că e inutil să mai comentăm aici. Despre muzeul de trofee pe care-l are acasă, despre calitățile lui, de asemenea. Nici despre statutul său la Real Madrid ori în ”naționala Spaniei, căci, practic, din acest punct de vedere, Ramos e o adevărată instituție. Despre cât de important este el în angrenajul celor de la Real Madrid, în conceptul tactic al lui Zidane și-n liniștea coechipierilor s-a văzut cel mai bine atunci când a lipsit. Nu cred că mai are rost să insist nici pe această temă. La aproape 35 de ani (îi va împlini în martie), Ramos a ajuns la acea maturitate care face eventualele erori să fie compensate din plin de reușite.

Dacă vremurile pe care le trăiam erau unele normale, probabil că n-am fi asistat la toată această tevatură în legătură cu prelungirea contractului său. Spun probabil fiindcă președintele Florentino Perez e recunoscut ca unul care pune preț pe sentimente, dar care pune și mai mare preț și pe latura financiară a oricărei discuții. Iar ceea ce s-a întâmplat cu Cristiano Ronaldo e cel mai bun exemplu, iar asta ar trebui să-i dea un pic de gândit lui Ramos. Vremurile pe care le trăim nu sunt însă normale, iar de punct de economic Real Madrid nu stă grozav, cum de altfel nu prea stă nimeni într-un fotbal în care s-au făcut excese teribile. Nici măcar cluburile-stat – cred că știți bine la cine mă refer – nu-s scutite de probleme, deși rezervorul de petro-dolari n-ar fi trebuit afectat de un virus. Real Madrid tocmai a anunțat ajustări la bugetul gândit pentru acest an, ajustări care se duc spre 30 la sută, destul de mult oricum am privi lucrurile. Iar asta ar implica inclusiv o reducere cu 10 procente a salariilor fiecărui angajat al clubului, fie el sportiv sau din zona de birouri.

CE VREA RAMOS, CE OFERĂ FLORENTINO

Astăzi, Sergio Ramos câștigă un milion de euro pe lună. Net. Adică 12 milioane de euro pe sezon. La care se adaugă alte bonusuri, în funcție de performanțe, minute, goluri, care-i pot urca nivelul câștigurilor până spre 14 milioane. E al doilea jucător din lot din acest punct de vedere, primul fiind Eden Hazard cu 14 milioane, în condițiile în care Gareth Bale, tot cu 14 milioane, e împrumutat la Tottenham, care și-a asumat întreg salariul. Doar până în vară însă, atenție la acest aspect, căci la cum joacă Bale, sau mai bine zis la cum nu joacă, e posibil ca Mourinho să-l trimită înapoi la Madrid, ceea ce ar însemna o povară în plus în contabilitate!

Tot astăzi, Ramos ar vrea ca acest salariu să se mențină, pretinzând că și-a câștigat acest drept grație evoluțiilor din teren, dar cere un nou contract pe doi ani, adică până în 2023, astfel încât Mondialul din Qatar să-l prindă la Real Madrid și nu prin cine știe ce alte locuri. În paranteză fie spus, dacă FIFA nu oferea Qatar-ului, pe considerente pe care mă abțin să le comentez, acest Mondial, n-ar fi fost nicio problemă, căci s-ar fi jucat ca și până acum în iunie și iulie, nu în noiembrie și decembrie, astfel ca multe planuri să fie date peste cap.

Real Madrid îi propune” căpitanului” său acești doi ani doriți, deși politica lui Florentino Perez era clară: orice jucător peste 30 de ani care termină înțelegerea primește prelungire pe un singur sezon, care ulterior se renegociază. O concesie, cum s-ar spune, i-a fost făcută. Florentino pretinde însă ca jucătorul să accepte o reducere a salariului la 10 milioane de euro, care să includă și cele 10 procente în minus de care aminteam mai sus. Sau o menținere a salariului, dar un contract pe un singur sezon.

NEGOCIERI PURTATE PRIN ZIARE

De la acest punct intervin în scenă prietenii. Ai lui Ramos, dar și ai lui Florentino. Prietenii de prin presă, căci negocierile s-au mutat la televiziuni, în ziare, pe site-uri ori pe rețelele de socializare. Fiecare parte își folosește influența pentru a arunca în fața oamenilor diverse informații, confidențiale evident. E un soi de poker aici, iar ambele părți au cărțile lor, a se citi aliații lor, de care încearcă să profite. Rezultă o ploaie de știri contradictorii, din care nimeni nu mai înțelege nimic.

Dintr-o parte aflăm că Florentino nu l-a prea băgat în seamă pe Ramos în ultimele luni. Din cealaltă aflăm că oferta de prelungire a fost trimisă încă din vară. Dintr-o parte aflăm că există și alte propuneri pentru jucător, de la diverse cluburi, din cealaltă aflăm că există soluții de înlocuire, Alaba fiind una dintre ele (28 de ani, liber de contract din vară, cu posibilitatea de a juca pe trei posturi), Pau Torres (23 de ani, de la Villarreal, considerat viitorul titular în ”naționala” Spaniei, cu o clauză de reziliere de 50 de milioane) fiind cealaltă. Dintr-o parte aflăm că PSG i-ar fi transmis lui Ramos că va face o super-echipă din vară cu el și cu Messi, din cealaltă aflăm că relația lui Florentino cu Nasser Al Khelaifi și cu șeicii qatarezi e atât de bună încât aceștia n-ar face vreo mișcare de genul ăsta. Și tot așa.

Una pare însă a coincide. Anume că Florentino și Ramos au discutat, pe un ton destul de ridicat, la hotelul din Elche la care echipa stătea înaintea ultimei partide din 2020. Se știe deja că Florentino nu-l suportă pe Rene Ramos, fratele și impresarul jucătorului, iar Sergio Ramos nu-l suportă pe Jose Angel Sanchez, directorul general al clubului, mâna dreaptă a lui Florentino și omul în care președintele are cea mai mare încredere, astfel că cei doi preferă să negocieze direct. Și, eventual, să se certe și să stopeze pe moment orice discuție.

Să fim sinceri, cu toții am avea, dacă am fi în locul lui Florentino Perez, o dilemă. Cred că, pe tema asta, o avem și fără să fim în pielea președintelui. Să-i prelungești lui Ramos până la 37 de ani sau să aduci în locul lui un alt fundaș de care să te folosești în următorii 6-7 ani cel puțin? Să-l păstrezi pe Ramos sau să-l aduci gratis pe Alaba, ceea ce reprezintă o mare oportunitate de mercato în acest moment? Să-ți pui în cap suporterii, admițând plecarea ”căpitanului”, mai ales văzând ce probleme au apărut după cea a lui Cristiano, sau să gândești cinic, cu balanța contabilă în față?

Să recunoaștem, simplu nu e. Dar cine a spus vreodată că Real Madrid e un club simplu?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Toți ceilalți îți spun ce se întîmplă, eu îți spun și de ce se întîmplă
Recomand
Givenchy Sephora
blouseroumaine-shop.com
Vola.ro
Articole recente
Comentarii recente
Twitter
Arhivă