Articolul precedent
Articolul urmator

ULTIMA TURNANTĂ ÎN CURSA PENTRU PRIMĂVARĂ

ULTIMA TURNANTĂ ÎN CURSA PENTRU PRIMĂVARĂ

Mai sunt două etape de jucat în această toamnă europeană și în curând cele două competiții continentale își vor afla echipele prezente la tragerile la sorți. E ultima turnantă în această cursă spre primăvară, practic spre cel mai important tronson al sezonului 2020-2021 din Champions League și Europa League, cel cu partide eliminatorii, când marja de eroare dispare și doar cei cu adevărați pregătiți merg mai departe. Practic, în aceste două săptămâni se termină Liga Campionilor și Liga Europa și vom afla echipele ce vor pleca la drum în Champions League și Europa League.

Se știu deja o parte din calificate. Granzii Europei și-au respectat în general blazonul, dar mai sunt unele semne de întrebare, în grupele unde bănuiam că pot apărea surprize. În plus, există și dueluri deschise pentru locul 1 al fiecărei grupe, cu avantajele ce decurg, în perspectiva ”optimilor” din ocuparea acestei poziții.

GRUPA A: Bayern, unica favorită sigură de locul 1

Singura echipă care nu doar că e calificată, dar e și sigură, cu două etape înainte de final, de locul 1 este Bayern. Campioana Europei a confirmat statutul de principală favorită și pentru acest sezon și a obținut victorii pe linie, 4 din 4, cu 15 goluri marcate (o medie de aproape 4 pe meci!!) și 4 primite. E poate prematur de deschis o discuție acum pe această temă, dar e și greu de spus în acest moment ce rival ar putea fi capabil, astăzi, să se pună în fața bavarezilor în drumul lor spre un nou trofeu. Până în primăvară mai e timp însă.

În această grupă A rămâne deschisă lupta pentru a locul doi, dar și pentru poziția ce va duce în Europa. Teoretic, Atletico are prima șansă, deși are de jucat cu Bayern acasă și-n deplasare cu Salzburg, căci are o mică marjă de eroare. Ba chiar ar putea rezolva ecuația chiar înaintea ultimei etape, dacă nu pierde cu Bayern, iar Salzburg câștigă la Moscova cu Lokomotiv. Altfel, bătălia pentru locul doi, dar și pentru locul trei, se amână.

GRUPA B: Inter în fața unei alte surprize neplăcute

Înaintea startului de sezon, într-o discuție cu Ilie Dumitrescu și Gică Craioveanu pe tema celor două competiții continentale, ambii atrăgeau atenția asupra grupei B (și a grupei H) și a posibilelor surprize venite de aici. Ilie chiar spunea: ”atenție la Inter!”. Ei bine, Inter este, în acest moment, unul dintre granzii europeni în pericol. Parcursul excelent al Borussiei Monchengladbach, care cu puțină atenție (a fost egalată și de Inter și de Real Madrid în ultimele secunde ale prelungirilor) putea fi deja calificată, dar și surpriza oferită de Șahtior în prima etapă, la Madrid, au făcut ca-n această grupă situația să fie puțin încurcată. Și nu doar Inter se teme, ci și Real Madrid, căci și trupa lui Zidane s-ar putea vedea eliminată, fiindcă nu-i așteaptă pe madrileni partide ușoare.

În schimb, dacă Real câștigă în Ucraina și Borussia învinge Inter-ul, lucrurile sunt clare, urmând a se da în ultima rundă bătălia pentru locul 1 între nemți și spanioli. Nici un rezultat de egalitate nu-i ajută prea tare pe italieni, singura lor șansă fiind victoria în Germania, completată eventual de un rezultat pozitiv al celor de la Șahtior cu Real Madrid. Borussia se poate califica, încă din această săptămână, și cu un egal, dar numai dacă Madridul învinge pe Șahtior.

Posibila eliminare a Inter-ului ar reprezenta una din surprizele toamnei. ”Nerazzurrii” erau așteptați să facă un pas înainte față de sezonul trecut, mai ales că lotul a fost mult îmbunătățit. Achită însă acum factura pașilor greșiți din meciurile anterioare, iar Antonio Conte duce mai departe proasta reputație pe care o are atunci când vine vorba de competițiile continentale.

GRUPA C: City, fără rival

Cu victorii pe linii, Manchester City a confirmat așteptările de la tragerea la sorți și e deja în primăvara competiției. ”Cetățenii” lui Guardiola n-au avut prea multe emoții într-o grupă facilă pentru ei. 10 goluri marcate și doar unul primit, iată bilanțul unei echipe de la care se așteaptă, din ”optimi”, să fie o contracandidată zdravănă la presupusul marș triumfal al lui Bayern.

Surpriza negativă din această grupă vine de la Olympique Marseille, căci vicecampioana Franței era văzută cu șanse mai mari decât Porto în lupta pentru locul doi. N-a scos niciun punct echipa lui Andre Villas-Boas în 4 meciuri, iar acum speranțele se leagă de locul 3, dar lupta cu Olympiakos nu se anunță simplă. În schimb, locul doi e aproape antamat de Porto, care are nevoie doar de un punct în două partide.

GRUPA D: Atalanta vrea să-și întărească noul statut

Cu Liverpool, Ajax și Atalanta la un loc, grupa D se anunța una spectaculoasă. Și așa a fost, lupta pentru calificare fiind deschisă înaintea ultimelor două etape. Teoretic, chiar și Liverpool ar putea rata calificarea, practic însă e nevoie de un cataclism pentru ca această surpriză imensă să se întâmple, în condițiile în care ”cormoranii” mai au de jucat cu Midtjylland, în ultima etapă. Liverpool ar putea obține calificarea încă din această săptămână dacă evită înfrângerea cu Ajax, la Amsterdam.

Victoria obținută pe ”Anfield” oferă mari șanse Atalantei în lupta sa cu Ajax pentru poziția secundă. Echipa din Bergamo, pe cale să-și confirme urcarea în zona nobilă a fotbalului continental, are marele avantaj al unui duel cu Midtjylland înaintea celui cu olandezii, din ultima etapă, un succes, așteptat de altfel, cu norvegienii oferindu-le un statut privilegiat.

GRUPA E: Cine va termina pe locul 1?

Grupa E a fost cea mai simplă sau, dacă doriți o altfel de abordare, cea mai lipsită de emoții. Chelsea și FC Sevilla sunt deja calificate, confirmând așteptările, iar meciul direct de pe ”Sanchez Pizjuan” va tranșa lupta pentru locul 1. În turul de la Londra a fost 2-2, astfel că Sevilla poate primi câteva procente în plus într-o balanță a șanselor. La rândul lor, Rennes și Krasnodar se luptă pentru locul 3 în Rusia, după 1-1 la Rennes.

GRUPA F: Dortmund caută să confirme așteptările

Borussia Dortmund-Lazio, iată un alt duel spectaculos al acestei săptămâni, miza fiind în principal locul 1 al grupei F. Ambele sunt foarte aproape de calificarea mai departe, Bruges având șansele sale, dar mai degrabă teoretice, dacă ne luăm după parcursul belgienilor în acest sezon. Cu un egal, Borussia își asigură calificarea, cu o victorie Haalland și compania își asigură prima poziție, ceea ce ar confirma într-un fel așteptările. Și Lazio poate avea garantată calificarea în caz de victorie.

GRUPA G: Messi vs Cristiano pentru prima poziție

Pe cât de apetisant a părut duelul Messi-Cristiano Ronaldo la începutul competiției, pe atât de lipsită de emoții a fost grupa în general, căci Dinamo Kiev și Ferencvaros n-au putut ține pasul cu mult mai valoroasele lor competitoare din grupa G. Care sunt, ambele, deja calificate, semnele de întrebare venind doar din lupta pentru primul loc. În mod normal, se va da în ultima etapă, atunci când vom avea meciul direct pe ”Camp Nou”, dar și duelul dintre cei doi superfotbaliști de care vorbeam mai sus.

Presupunând că va câștiga la Budapesta cu Ferencvaros, dar și că Juve va învinge pe Dinamo Kiev, Barcelona are prima șansă la prima poziție, după acel 2-0 de la Torino, din octombrie.

GRUPA H: Totul e posibil în ”grupa morții”

Numită încă de la început ”a morții”, grupa H oferă și cea mai palpitantă luptă. Între Manchester United, PSG și Leipzig se dă bătălia pentru primăvara Ligii. Oricare dintre ele ar putea fi eliminată și oricum vom vorbi despre o surpriză. Mai mult, inclusiv Istanbul BB are șansele sale la un loc de Europa League, ceea ce transformă această grupă în polul de interes al ultimelor două etape.

Manchester United-PSG e super-meciul acestei săptămâni. Cu o remiză pe ”Old Trafford”, United va fi deja calificată, dar parizienii nu-și pot propune neapărat acest rezultat, chit că au de jucat contra turcilor în ultima etapă, chiar la Paris. Într-un catalog al șanselor, Leipzig ar veni pe treapta a treia a procentelor, nemții lui Nagelsmann având nevoie de o mână de ajutor din partea lui Manchester United, a se citi o victorie cu PSG, pentru a avea varianta unui duel mai facil în ultima etapă cu englezii deja calificați în această situație.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Toți ceilalți îți spun ce se întîmplă, eu îți spun și de ce se întîmplă
Recomand
Givenchy Sephora
blouseroumaine-shop.com
Vola.ro
Articole recente
Comentarii recente
Twitter
Arhivă