Articolul urmator

ADAN + DIEGO LOPEZ = CASILLAS

ADAN + DIEGO LOPEZ = CASILLAS

Niciodată să nu spui niciodată, nu-i așa? Întotdeauna să crezi că crezi că viața îți poate oferi cele mai neașteptate căi de revenire în prim-plan, cele mai neașteptate oportunități de a demonstra de ce ești în stare.

Diego Lopez n-a spus, în 2007 cînd a plecat de la Real Madrid, că nu se va întoarce niciodată. Nimeni nu face asta în fotbalul civilizat, doar noi sîntem prizonierii unei mentalități de peluză și uităm că fotbalul e o meserie ca oricare alta. A lăsat o ușă deschisă, întredeschisă să spunem. Și iată că, brusc și cînd nici el nu se mai aștepta, această usă s-a redeschis. La 31 de ani, Real Madrid l-a rechemat, ba a și plătit pentru asta 4 milioane de euro, spre a acoperi golul lăsat de acidentarea lui Iker Casillas. Ciudată remarcă pentru un portar, nu-i așa, ”să acopere golul”?

Diego Lopez e un portar crescut de Real Madrid. Made in ”La Fabrica”, așa cum se numește academia de fotbal a madrilenilor. A parcurs toate etapele pe care trebuie să le parcurgă un tînăr ce aspira la gloria fotbalistică, un tînăr să-i spunem normal, nu excepții cu un talent ieșit din comun. Real Madrid C, apoi împrumut la Alcorcon, vecina de cartier, apoi Real Madrid B și apoi pasul la Real Madrid cel mare. Un pas făcut pe jumătate, adică doar spre banca de rezerve, căci titularul postului era, cine credeți?, ei da, ați ghicit, Iker Casillas.

Pentru un portar e tare greu să-și aștepte rîndul. E, dacă vreți, situația lui Pantilimon la City. La portar nu există rotații, accidentările nu-s așa frecvente ca la jucătorii de cîmp, suspendările de asemenea, iar cînd portarul care este concurență directă mai e și titularul echipei naționale, cum e din nou cazul lui Pantilimon cu Hart, șansele sînt mici. Diego Lopez a simțit-o pe pielea sa, Pantilimon, ca să continuăm comparația, simte și el. Pînă cînd, Diego Lopez deocamdată, îți dai seama că e mai bine să pleci, că postura de rezervă nu-i bună la infinit.

Diego Lopez a avut șansa lui. Mică, foarte mică. În 2006 la echipă a venit Fabio Capello. Italianul a preferat întotdeauna portarii cu talie, ceea ce Diego Lopez e, are 1,96 față de Casillas, care are 1,85. În plus, tocmai ce venise la Real în acea vară și Fabio Cannavaro, proaspătul campion mondial cu Italia și viitor Balon de Aur, care era destul de scund pentru un fundaș central, 1,76, iar Capello gîndea să compenseze cumva acest handicap la fazele fixe mai ales. Gîndea, căci la stadiul ăsta a rămas, deși în Austria, unde Madridul a făcut atunci primul cantonament al verii, a lăsat să se înțeleagă asta la antrenamente, la unele meciuri oficiale, plus în unele discuții ”off the record” cu jurnaliștii ce însoțeau echipa. N-a mers mai departe, n-a trecut de la gind la faptă, Casillas era totuși Casillas, cum ar spune spaniolii, ”Casillas es mucho Casillas”, chiar dacă atunci nu devenise campion mondial și european.

În vara următoare, Diego Lopez s-a decis să plece. Avea 25 de ani și cîteva luni, cît să mai aștepte? Și mai ales, ce să mai aștepte? A ajuns la Villarreal, care l-a dus inclusiv spre ”naționala” Spaniei, dar numai conjunctural, nimic serios, inclusiv în lotul deplasat la Cupa Confederațiilor. Episodul Villarreal s-a terminat odată cu terminarea aventurii în Primera Division a fostei semifinaliste de Liga Campionilor. A ajuns la FC Sevilla, unde destul de ciudat totuși, a pierdut duelul cu Palop pentru titularizare. Iar acum, iată-l din nou la Real Madrid.

Aceasta a fost istoria. Pe scurt. Discuțiile sînt însă deschise. Ca și întrebările. De ce n-a mizat în continuare Jose Mourinho pe Adan, despre care spunea nu demult că e la același nivel cu Casillas? Bietul Adan are o soartă crudă totuși. Expus unui oprobiu public nemeritat, căci nu e deloc un portar rău, din pricina unui conflict de vestiar, el se vede și acum marginalizat. E de presupus că va pleca la vară în aceste condiții, căci peste 3 luni Casillas va fi complet refăcut, iar ”Casillas es mucho Casillas”. Are 25 de ani, exact cît avea și Diego Lopez cînd a plecat, iar acum deține rolul e al treilea portar într-o organigramă simplă.

Cît despre Diego Lopez, așa cum spuneam la început, este șansa lui. Vine cu cîteva semne de întrebare în spate, date de pierderea luptei cu Palop la Sevilla, dar vine și cu o marjă de timp suficientă de data asta la Real. Vine cea mai grea perioadă a sezonului, iar dacă Diego Lopez o trece cu bine, viitorul său poate fi mai bun. Cu sau fără Real Madrid în el.

10 Comentarii
  • Cristi spune:

    Mult mai bun era Diego Alves, portaul Valenciei…si mai tanar sau Ter Stegen, ok si mult mai scumpi dar rolul de portar e unul foarte important. Iar Diego Lopez m-a impresionat in perioada Villareal nu Sevilia unde in 8 meciuri si-a luat 11 goluri.

    • Andrei Niculescu spune:

      Pai da, dar pe Diego Alves nu-l lasa Valencia. Plus ca peste 3 luni revine Iker, de ce sa vina Ter Stegen sa stea rezerva lui?

    • George spune:

      Pentru o perioada de 3 luni cat sta pe tusa Casillas, e nevoie de un portar care sa nu emita pretentii la pastrarea postului de titular. Ter Stegen are nevoie sa meciuri ca sa ajunga portar mare, nu doar pentru 3 luni dupa care sa ramane rezerva. Sa fim sinceri, Casillas e cel mai mare portar la ora actuala

  • Doru Bratu spune:

    Domnule Niculescu, articolul este bun dar nu in totalitate corect. Porniti de la premisa ca aducandu-l pe Diego, Mourinho il va rezerva pe Adan, aspect pe care nu aveti de unde sa-l stiti. Poate Lopez va fi rezerva lui Adan…iar atunci „discutiile deschise” si „intrebarile multe” nu prea se justifica. Pt Real Madrid, Diego Lopez era varianta ideala: canteran, portar de top in Primera pana nu demult, copt, experimentat, valoros, spaniol. Era aproape obligatoriu ca transferul de portar inlocuitor sa fie al unui spaniol si fie ca venea Diego, fie ca venea Moya sau Andres Fernandes, important era nationalitatea…si-asa nationalismul atinge cote alarmante in Spania

    • Andrei Niculescu spune:

      Pai de ce era asa obligatoriu sa fie spaniol? Evident ca n-am de unde sa stiu daca Adan va fi ori nu rezerva, dar da, plec de la premisa asta. Ma iau dupa un element simplu, daca avea incredere in el, nu aducea un portar nou. Or pe Diego s-au dat totusi 4 milioane. Ok, nu-i o suma mare pt Real, dar s-au platit. Daca am incredere in Adan nu platesc banii astia, il folosesc pe el, iau ca rezerva portarul de la Castilla si cu asta basta. De unde se vede ca Mou nu era chiar asa convins de Adan saptaminile trecute, dar il folosea pt a-i arat lui Iker pisica, asa cum mai zicem noi pe aici. Asa vad eu lucrurile
      Si inca ceva: Eu sint Andrei pt toata lumea, dl Niculescu nu-mi place, ok? :))

  • Gaby spune:

    andrei sa tot vorbit in ultimul timp ca realul cauta un portar tanar care sa ii ia locul lui iker peste 2-3-4 ani , sa vorbit despre de gea , despre andres fernandes de ce nu au adus acum una dintre aceste variante pentru ca daca il luau pe de gea de ex aveau un portar de valore care poate sa faca meciuri bune in aceste 3 luni si il aveau si ca ilocuitor petnru iker deoarece daca accepta la man utd sa fie cateodata rezerva cred ca accepta sa fie si la real 1 an 2 rezerva

    • Andrei Niculescu spune:

      Accepta citeodata, nu mereu. E o diferenta. De Gea costa de 5 ori mai mult ca De Geea, e ca si cum tu ti-ai lua o masina destul de scumpa pe care s-o ai de rezerva daca a ta se strica. Plus ca nu-l vad eu pe Iker ca se retrage in doi ani

  • andrey 10 spune:

    andrei cand faci o analiza a milanului ?

  • ion spune:

    „doar noi sîntem prizonierii unei mentalit??i de peluz?” aici faci o generalizare care nu î?i are locul.

  • bondoc mihai spune:

    Salut Andrei,nu vreau sa fiu rau dar Mou primeste ce si-a dorit,sunt foarte curios ce o sa se intample daca „cade” si Sergio Ramos si inca unul,doi din cei care nu se inteleg cu Mou ce o sa faca si mai ales daca il bate Barca de 3 ori,crezi ca pleaca?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Toți ceilalți îți spun ce se întîmplă, eu îți spun și de ce se întîmplă
Recomand
Givenchy Sephora
blouseroumaine-shop.com
Vola.ro
Articole recente
Comentarii recente
Twitter
Arhivă