Articolul precedent

FC BARCELONA ȘI FILMUL ”FLIGHT”

FC BARCELONA ȘI FILMUL ”FLIGHT”

 

Acum două zile am văzut un film. ”Flight” se numește, cu Denzel Washington. Mi l-a recomandat toată lumea după ce am scris un articol pe acest blog despre acel incident cu pilotul Tarom prin băut înainte să plece de la Londra la București. Un articol pe care mulți l-au înțeles prost, în special cei implicați în activitatea Tarom. De unde se dorise o simplă opinie despre trăirile unuia unuia care are o frică teribilă de zborul cu avionul (adică eu) s-a transformat, după unii, într-un atac la dresa piloților, stewardeselor și în general a industriei aviatice. În fine, nu mai contează, cine a vrut să priceapă a priceput.

Deci am văzut ”Flight”. Nu mi-a trecut frica de avion, dimpotrivă. Dar aseară, în timp ce mă întorceam de la DigiSport, m-am gîndit că există o legătură între avionul pilotat în film de Denzel Washington și FC Barcelona. O să ziceți că-s dus cu capul! Posibil, mi s-a mai zis. Dar așteptați să vedeți care e logica mea!

Pentru cine n-a văzut filmul, pe scurt, e vorba despre un pilot cu o gravă problemă. Drogurile și alcoolul. Se urcă drogat la manșă, trece printr-o furtună cu turbulențe maxime, apoi bea 3 sticluțe de vodcă și adoarme. După ce lăsase manșa secundului său. La un moment dat, aparatul se defectează și intra într-o prăbușire necontrolată. Comandantul se trezește brusc, preia controlul, încearcă să redreseze, nu poate, apoi realizează o mișcare uluitoare. Pune avionul cu burta în sus și astfel îl stabilizează, apoi planează și-l aterizează forțat pe un cîmp. Mor 6 oameni din 108, în condițiile în care prăbușirea inițială ar fi dus la moartea tuturor. Inclusiv, sau mai ales, dacă avionul era pilotat de secund. Acea manevră genială, a unui pilot genial dar măcinat de probleme, a dus la salvarea majorității oamenilor.

Care-i legătura cu FC Barcelona pesemne că vă întrebați? Ei bine, FC Barcelona e fix ca avionul respectiv. Comandantul său are mari probleme. De sănătate din păcate, independente de voința lui. E nevoit să cedeze comanda secundului său. Aparatul numit FC Barcelona merge liniștit, mai degrabă pe pilotul automat programat de Pep Guardiola. Apar ceva turbulențe, meciul cu Sociedad, cel cu Valencia, survolate fără a fi necesară intervenția celui care deținea controlul. A secundului, cum ar veni. Apoi, brusc și neanticipat de nimeni, ca și-n film, apare defecțiunea. În meciul cu Milan. Piesele nu mai funcționează la capacitate maximă, nu mai sînt la fel de unse, legăturile se șubrezesc. Iar piesa cea mai importantă, Messi, e gripată de-a dreptul.

Acum apar diferențele față de film. Secundul, rămas ”in charge”, acționează conform procedurilor. Face schimbările după convorbiri telefonice inter-continentale, dar nu schimbă mai nimic în esență. Iar aparatul continuă să se deterioreze. Meciul cu Real Madrid înseamnă un pas înainte, sau în jos, spre prăbușire. E nevoie de intervenția pilotului, a principalului, e nevoie de o idee, de o ieșire genială din situație de criză, așa cum i-a reușit lui Denzel în film. E nevoie să-și asume cineva răspunderea, iar asta nu poate să facă decît comandantul, cel care are toate datele și poate decide. Dar pentru asta e nevoie să fie în avion.

 Revenind la actualitate. FC Barcelona s-a comportat exemplar față de Tito Vilanova. Puține cluburi cred că ar fi procedat la fel. Poate și din convingerea că lucrurile merg bine, pe pilot automat cum ar veni, că automatismele și autogestiunea vor funcționa. Poate și din convingerea că secundul, Jordi Roura, ajutat acum de ”însoțitorii de bord” Puyol, Xavi, Iniesta, Messi o vor scoate la capăt. Iată că nu-i așa simplu. A trebuit ca Barcelona să întîlnească un antrenor italian remarcabil, Allegri, și un Antrenor (da, cu A mare) excepțional, Mourinho, pentru ca lucrurile să se complice. Și echipa să intre într-o stare de depresie ce nu a mai fost simțită de vreo 5 ani.

Omenește vorbind, e extrem de delicat subiectul. Nu poți să lovești un om în suferință luîndu-i poate al treilea cel mai de preț lucru din viața sa, după sănătate și familie. Expresia e un pic nefericită gramatical, știu, dar se potrivește. Sportiv vorbind, Barcelona are nevoie de cineva care să ia decizii, nu să aștepte să sune telefonul, care să aibă personalitate, care să-i poată privi în ochi pe Allegri și Mourinho, care să aibă autoritate asupra jucătorilor, care să-l poată schimba pe Puyol atunci cînd e rănit, ca la Milano, sau care să poată să-i explice lui Pique că niciodată de acum înainte să nu mai facă alunecare decisivă în careu în fața unui jucător atît de abil și rapid ca Ronaldo.

E foarte posibil însă ca sănătatea unui om să conteze mai mult decît un trofeu. Sau ca două trofee. Nu știu însă în ce măsură lucrurile vor reveni la normal după întoarcerea lui Tito Vilanova. Aparatul a suferit daune cam mari în această perioadă și e nevoie de multă pricepere și de ceva piese noi ca să poată fi redresat.

 

9 Comentarii
  • foxx spune:

    RIP Tiki-Taka! Vilanova ar trebui sa se retraga, nu sa-i puna pe conducatorii clubului in situatia jenanta de a demite un om care trece printr-o situatie asa delicata. Multa sanatate TITO !

  • Matei spune:

    Cred ca era de asteptat sa vina aceasta perioada, din pacate pentru cei care se asteptau la un meci echilibrat.
    Imi amintesc ca acum ceva timp ai scris un editorial despre Bayern, indicand ca este o super echipa dar toata lumea vorbea de Real si Barca. Editorialul era scris la inceputul sezonului de Champions League iar Bayern a ajuns in finala, putin lipsind sa o si castige.
    Acum Bayern joaca la fel de bine, campionatul este ca si rezolvat si am inteles ca si financiar stau foarte bine. Ce ar putea Guardiola sa aduca mai mult?

  • razvan spune:

    Deacord cu tine Andrei ca Barcelona s-a comportat exemplar fata de Tito.Insa cum ramane cu noi, suporterii care meci de meci, indiferent de echipa cu care jucam, suferim pe stadion sau in fata televizoarelor. Diferenta intre antrenori o fac deciziile luate la fata locului, in timpul meciului.Una e sa fi pe teren, sa auzi ce indicatii da antrenorul advers jucatorilor, sa vezi miscarea echipei adverse, si alta e sa te uiti la tv si sa iei decizii pe baza a ceea ce vezi. Tocmai din aceasta cauza cred ca Rosell ar fi trebuit ca in iarna sa aiba o discutie cu Tito, sa ii spuna ca il asteapta la anu dupa ce se trateaza si sa aduca un antrenor. Pt ca asa, in loc sa raneasca sentimentele unui om a ranit sentimentele a milioane.
    Legat de Pep, i-am sarit toti in cap cand a zis la sfarsitul sezonului trecut ca sunt anumiti jucatori care trebuie sa plece.Se pare ca a avut dreptate pana la urma.

  • Mirela spune:

    Mi-a fost tema ca Barcelona va ajunge in situatia asta cand a venit vestea cu recidiva bolii lui Vilanova.Si nu e vorba de o boala usoara care trece in cateva zile si de aceea eu cred ca Tito trebuia sa renunte si sa-si vada de tratamentul sau.Cu un antrenor pe banca nu cred ca se ajungea in situatia asta.Si inca ceva:echipa asta standard nu e cea mai buna alegere, dupa parerea mea.Cand au jucat in campionat cu Thiago si Villa au castigat cu 6-1 si au fost 6 marcatori diferiti.Poate ar fi mai bine sa foloseasca mai des acea formula de start.

  • Cristian spune:

    Tin minte inceputul fabulos de sezon pe care l-a avut Barca, a batut recordul pentru cel mai bun start de campionat din istorie, cu o gramada de victorii consecutive si cu un joc fluent si sigur. Mai tin minte pe unii comentatori, de la Digi, remarcand felul in care juca Tito spre deosebire de sezonul precedent, in care Guardiola facuse nenumarate experimente si improvizatii, schimband si sistemul de joc sau renuntand la una din extreme, impingandu-l pe Iniesta in banda…
    Tocmai asta se remarca, faptul ca Tito juca INVARIABIL cu doua extreme, Pedro si Alexis sau Villa, jocul avand astfel o altfel de cursivitate si o viteza in plus pe benzi, unde de multe ori facea diferenta. tito a revenit practic la tactica initiala a lui Pep, la acel 4-3-3 clasic si nu a facut rau deloc. Ba din contra. Si la cum arata echipa acum cateva luni, parea mare favorita la castigarea Champions!
    Nu inteleg insa ce s-a intamplat in ultima vreme, a renuntat la una din extreme, nu inteleg de ce nu-l titularizeaza pe David Villa, care oricand poate face schimb de locuri sa joace si in centru, sa apara in fata portii la finalizare, capitol la care e de 1000 de ori mai bun ca Alexis…
    Se spunea ca aceasta formula e cea de „siguranta”, adica cel mai bun „11”, cu Iniesta in banda si Cesc la mijloc… Insa in felul acesta echipa practic ataca exact ca la handbal, pe lateral, foarte rar verticalizeaza, nu foloseste benzile la fel de bine si are o viteza in minus.

    Insa oricum, problema principala cred eu ca e blazarea, lipsa unei motivatii serioase pentru jucatori. Probabil asta a simtit si Guardiola in 2011 dupa finala de la Londra, atunci echipa atinsese un nivel exceptional si era greu de crezut ca putea sa se mentina acolo, in primul rand din punct de vedere mental.

  • lucian spune:

    Barca de un an , un an si jumatate are nevoie de un jucator (nr.9) care sa dea 20+ goluri pe an. Falcao, Cavani. Cifrele lui Sanchez ori Pedro de anul asta sunt dezastru , pur si simplu nu dau gol. Barca mai are nevoie si de un fundas central. Pentru meciul cu Milan eu zic ca este nevoie de Villa si de Adriano! ambii au sut puternic si bine plasat de la distante de 16-20m de poarta

  • mihai spune:

    Barcelona sufera acum pt ca a fost si uracat pe niste culmi monstruase de presa,iar acum e gel mai nasol sa cazi de la acea inaltime!!marele messi cu 4 baloane e zero .asta demonstreaza multe.ronaldo mereu,dupa toate nedreptatile care i s-au facut arevenit mult mai motivat si puternic.messi e slab la acest capitol.el vrea ca toata luema sa il laude el sa fie vioara 1 el sa culeaga laurii,altfel e mort!!

  • Giani spune:

    Din pacate Barca arata ca un sat fara caini.De ce nu aduc un antrenor adevarat pana la vara? Presimt un dezastru anul acesta …campionatul nu e jucat inca…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Toți ceilalți îți spun ce se întîmplă, eu îți spun și de ce se întîmplă
Recomand
Givenchy Sephora
blouseroumaine-shop.com
Vola.ro
Articole recente
Comentarii recente
Twitter
Arhivă