DE ZIUA LUI MARADONA

DE ZIUA LUI MARADONA

Trăim epoca lui Messi și a lui Cristiano Ronaldo. Ne trezim dimineață cu duelul celor doi coloși, îl dezbatem toată ziua, iar seara mergem la culcare cu gîndul că tot a mai rămas un argument nespus în favoarea unui sau a altuia. Ni se par cei mai mari fotbaliști din istorie, pentru simplul fapt că sîntem contemporani cu ei.

Uităm însă cam repede că au mai fost și alții, înaintea lor, care n-au avut privilegiul de a fi atît de mediatizați. Diego Armando Maradona e unul dintre ei. Poate cel mai mare dintre ei.

Azi e ziua lui Mardona. Împlinește 53 de ani. O viață de om în care Maradona a făcut de toate. Și bune, dar și rele. Fotbalistic vorbind, a dus acest sport pe culmi nebănuite înainte. Monologul său de pe ”Azteca” mexicană în acel meci cu Anglia rămîne cea mai importantă operă de artă realizată vreodată pe terenurile de fotbal. Inclusiv acel henț, acea „mînă a lui Dumnezeu” din aceeași partidă cu Anglia, a rămas un punct de referință. Iar acest privilegiu nu-l au decît geniile.

Maradona a fost un geniu. Și, ca orice geniu, a lăsat în urmă o operă impresionantă. Cuvintele sînt puține într-un text despre Maradona. Ai putea scrie ore-n șir despre el, despre ceea ce a făcut, despre ceea ce n-a făcut și despre ceea ce n-ar fi trebuit să facă. A iubit fotbalul și s-a iubit pe sine. A crezut că totul îi este permis, a crezut că metafora ”D10S” chiar e adevărată și că el chiar e Dumnezeu. A plătit pentru asta, dar cei care l-au iubit și admirat n-au încetat s-o facă.

Îmi amintesc un episod petrecut acum mulți ani. Maradona era în spital, cu viața atîrnîndu-i de un fir de păr. La Buenos Aires și-n toată Argentina oamenii se rugau pentru sănătatea celui care fusese ani de-a rîndul Dumnezeul fotbalului. Adevăratul Dumnezeu s-a milostivit atunci și i-a salvat viața.

Pentru Maradona nu există comparații. Ar fi un sacrilegiu. Maradona e doar Maradona.

Pentru că imaginile fac mult mai mult decît cuvintele, vă invit să savurați imagini cu Maradona. Am descoperit multe lucruri interesante, sper doar să găsiți timp să le vedeți. Mi-a fost greu să aleg, așa că le-am pus pe toate și sînt sigur că mai sînt multe nedescoperite.

Unul dintre cele mai bune filme documentare realizate despre Maradona:

Un alt documentar de excepție, realizat de televiziunea franceza ARTE, în două variante, în limba franceză sau spaniolă.
Varianta in limba franceza:

Varianta in spaniola:

Un documentar realizat de televiziunea braziliană Globo. Cu atît mai important cu cît se știe rivalitatea dintre brazilieni și argentinieni:

Un documentar despre cei 7 ani petrecuți la Napoli:

Cele mai frumoase reusite ale lui Maradona. Calitatea mai slabă a imaginilor e compensată de calitatea incredibilă a acțiunilor:

Și, în sfîrșit, meciul cu Anglia de la World Cup 1996, integral, pentru cei care încă n-au avut ocazia să-l vadă:

5 Comentarii
  • Rostick spune:

    tipul a fost senzational, nu mai e nimic de zis. eu (naiv poate) am crezut in el si ca antrenor. A primit prea multe critici, urmasii lui pe banca Argentinei au distrus echipa pana deunazi, cu el macar jucau fotbal.

  • Alex spune:

    Andrei, nu ii stiu povestea. De ce a plecat de la Barca si mai ales, de ce la Napoli?
    Daca regasesc raspunsurile in documentare…spune-mi!

    Merci.

  • costin spune:

    parerea mea ca maradona a fost mai mediatizat decat messi si ronaldo.barcelona cand l-a transferat a ridicat ultimul inel al stadionului,la napoli la prezentarea sa au fost 85000 de oameni,toata lumea era cu ochii pe el si pe ce mai urmeaza sa faca,si sa nu uitam ca toate astea se intamplau acum 20-30 de ani cand sursele de informare erau mult mai limitate decat azi.
    Maradona nu este doar un fotbalist imens ,este un trendseter,un om in care fiecare om din popor se regaseste mai mult sau mai putin.nu degeaba exist chiar si religia maradoniana,care ar destui adepti.
    maradona a castigat campionatul cu napoli impotriva lui juventus si marelui milan,chestiile astea sunt mitice.ronaldo si mess dau 100 de goluri pe sezon cu osasuna si mai stiu eu ce echipe.
    comparatia lui ronaldo si a lui messi cu maradona sunt exagerate.ronaldo nu o sa fie niciodata la nivelul fotbalistic a lui maradona,iar messi mai are de dovedit multe la nationala pana o sa zica lumea fara dubii ca este mai bun decat maradona.

  • marius ruja spune:

    cireasa de pe tort,meciul in care a fost si inger si demon, ascultati comentatorul, la fel de genial precum: il dio
    http://www.youtube.com/watch?v=1wVho3I0NtU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Toți ceilalți îți spun ce se întîmplă, eu îți spun și de ce se întîmplă
Recomand
Givenchy Sephora
blouseroumaine-shop.com
Vola.ro
Articole recente
Comentarii recente
Twitter
Arhivă