Articolul urmator

BARCELONA ȘI REAL MADRID ÎN CĂUTAREA ACTELOR DE IDENTITATE

BARCELONA ȘI REAL MADRID ÎN CĂUTAREA ACTELOR DE IDENTITATE

Știu că au trecut destule ore de la El Clasico de sîmbătă, dar cum n-am apucat după meci să comentez nimic din ceea ce am văzut pe ”Camp Nou” o fac acum. Mă gîndesc că subiectul e la fel de interesant, iar trecerea timpului a făcut ca informațiile să se așeze în minte, iar concluziile să fie mai profunde.

De la început, o precizare. Cei care vor să se agațe de penaltyul neacordat Realului și să înceapă aici o ceartă cu cei care ripostează cu neacordarea celui de-al doilea ”galben” lui Ramos ori cu posibilul fault comis de Pepe la Fabregas, ar face bine să închidă această postare. Atunci cînd ești Barcelona sau Real Madrid și ai loturile pe care le ai, mi se pare că nu-i corect să te agăți de arbitraj. Așa cum azi ai fost ajutat, ieri ai fost dezavantajat. Așa cum Real a fost dezavantajată sîmbătă, la fel de flagrant a fost ajutată cu Juventus. Așa cum Barcelona a fost avantajată sîmbătă, va fi probabil dezavantajată cu alte ocazii. Eu unul îmi amintesc foarte bine o fază similară cu cea dintre Mascherano și Cristiano petrecută în primăvară, la meciul de Cupă de pe Camp Nou, cînd Pedro a fost dărîmat aproape identic de Xabi Alonso, tot cu Undiano Mallenco arbitru.

BILETE DE INTRARE LA TOATE MECIURILE DIN PRIMERA DIVISION GĂSIȚI AICI:

Să vorbim totuși de fotbal!

A fost un Barcelona-Real Madrid diferit de ceea ce am văzut pînă acum. Ieșite de sub sfera de influență a celor doi mari antrenori pe care i-am avut ca protagoniști în ultimii ani, Guardiola și Mourinho, Barcelona și Real Madrid au arătat ca două șantiere în lucru, cu arhitecții și inginerii pe margini, încercînd să le explice constructorilor ideile pe care le au. Destul de puține lucruri au semănat cu partidele trecute, dar eu cred că trebuie să ne obișnuim cu asta. Barcelona încearcă să uite momentele excepționale din perioada Guardiola, iar admiratorii acestei echipe trebuie să înțeleagă că acele vremuri s-au dus și duse vor rămîne. Poate doar dacă într-un viitor Guardiola va reveni la echipă să se mai poată întoarce și senzațiile de atunci, dar și asta rămîne o necunoscută. Deocamdată Guardiola e bine unde e, iar Barcelona trebuie să învețe să se descurce și fără el. Asta încearcă să facă Tata Martino, cu metodele sale, cu ideile sale. Eu nu cred că vreodată Guardiola îl scotea pe Iniesta și-l băga pe Song, într-un moment de dominare al Realului. Tata Martino a făcut-o și pînă la urmă i-a ieșit.

Au fost, de fapt, două ”Clasico” într-unul. Cel din prima repriză e una, cel din a doua e cu totul altceva. Cînd am văzut formulele de start ale ambelor echipe am rămas destul de surpinși. Eram cu Gică Craioveanu în fața stadionului și ne pregăteam de intrarea în direct la Fotbal European. Ni s-a părut că ambii antrenori au băgat cu forcepsul fotbaliști în primul 11. În fața dilemei care dintre Xavi, Iniesta sau Fabregas pe două locuri, Tata Martino i-a băgat pe toți trei, scoțîndu-l din cărți pe Alexis. Chilianul era în bună formă, ceea ce s-a văzut ulterior. În poziție de 9 fals, Fabregas e util doar cînd nu e Messi. Așa, Messi a trebuit mutat spre dreapta, ceea ce l-a deranjat vizibil în joc, iar Fabregas n-a dat deloc randamentul de altădată. Mult mai logic era linia deja cunoscută, Alexis-Messi-Neymar, cu Fabregas pe bancă.

Dacă la Barcelona am rămas surprinși un pic, la Real Madrid am rămas direct cu gura căscată. Ancelotti a greșit grav formula de start și zău că nu știu dacă nu cumva greșeala lui a fost mai importantă în stabilirea rezultatului final decît cea a lui Undiano Mallenco. De fapt n-a fost doar o greșeală, ci două, două și jumătate mai bine zis. Ramos pe post de mijlcaș defensiv a fost ceva ce nimeni n-a înțeles. Un semn clar de teamă, de antrenor italian care-și betonează linia de mijloc. Asta făcea Mancini la City, dar Ancelotti promitea că va juca fotbal pe Camp Nou. Ceea ce a și făcut în repriza a doua de altfel. A doua greșeală, Bale ca vîrf de atac, poziție pe care a mai schimbat-o cu Cristiano sau cu Di Maria. A fost cam aceași dilemă ca a lui Tata Martino. Bale trebuia să joace, pentru că banii dați pe el impun această decizie, dar Di Maria era într-o formă excelentă. Așa că au intrat amîndoi. Mai logic mi se pare să fi jucat Bale în locul lui Modrici, cu doi închizători în spate, dar nu Ramos unul dintre ei. Ancelotti s-a temut de forța liniei de mijloc a Barcelonei și l-a sacrificat pe Benzema. Dar dacă tot a fost dominat de teamă, mă întreb de ce n-a jucat cu Pepe mijlocaș închizător, căci mutarea asta a mai fost făcută și de Mourinho. Ori poate tocmai de aceea n-a făcut-o. Ramos n-are calități de mijlocaș. A încetinit jocul, s-a așezat mereu cu fața spre minge cînd urma s-o primească și nu spre lateral, așa cum a făcut-o mai tîrziu Illaramendi. Jumătatea de greșeală de care vorbeam mai sus mi se pare Carvajal în locul lui Arbeloa, pe partea lui Neymar. Doar de lipsa de inspirație în unele momente a brazilianului a făcut ca bietul Carvajal să nu fie victimă a acestui meci. Experimentatul Arbeloa ar fi fost, e părerea mea, mai util.

BILETE DE INTRARE LA TOATE MECIURILE BARCELONEI DIN ACEST SEZON GĂSIȚI AICI:

Cînd Ancelotti a schimbat și a pus fiecare jucător pe postul lui s-a văzut. Real a dominat repriza a doua, în care a avut și posesie superioară Barcelonei. Nici măcar Bayern cînd a bătut cu 4-0 și 3-0 pe Barcelona n-a avut posesie superioară. Benzema e vîrful pe care-l preferă Cristiano, căci se mișcă mult și-i eliberează spații. Di Maria îl trăgea pe Adriano după el în partea cealaltă, Marcelo urca mai mult ca-n prima repriză, Modric găsea mai ușor unghiurile de pasare, toate pentru Illaramendi dădea mai multă fluiditate jocului, iar Benzema făcea ce știa mai bine, demarcări. Barcelona a fost obligată să se apere în propria jumătate de multe ori, cîteodată chiar cu 5 oameni și Iniesta pe post de mijlocaș central, ceea ce l-a deterrminat pe Tata Martino să-l bage pe Song în locul lui. A venit golul lui Alexis și totul s-a năruit pentru Real.

Nu s-au năruit însă speranțele de viitor. Această jumătate de oră în care Realul a dominat Barcelona pe terenul ei nu s-a văzut nici cînd Mourinho cîștiga pe Camp Nou. Schimbarea de identitate a unei echipe nu se face însă foarte lesne. De la stilul Mourinho la stilul Ancelotti nu-i ușor de trecut, dar lucrurile par a merge pe drumul corect. Bale își va reveni fizic, calificarea în primăvara Ligii e deja obținută, vor începe rotațiile și lucrurile vor deveni mai simple. Fiecare va juca pe postul lui, iar Ancelotti nu se va mai juca de-a schimbările, căci a văzut ce i s-a întîmplat.

Dincolo, la Barcelona, e un pic mai simplu. Baza rămîne tot jocul pus în scenă de Guardiola. Identitatea n-ar trebui să se scimbe, căci acest stil vine din trecutul clubului, nu neapărat de la Barcelona. Vom vedea însă din ce în ce mai des o Barcelona dominată de adversari, care se va și apăra, care va ceda posesia dacă va fi cazul. Lui Tata Martino îi mai rămîne să rezolve o singură ecuație: Messi și Neymar împreună. Pentru cei care-l vedeau un transfer eșuat, Neymar a răspuns cu evoluțile de pînă acum, într-o creștere evidentă. La fel de evidentă este însă și forma fizică slabă a lui Messi. Nu mai e același de la acea accidentare de la Paris, iar asta se vede cu ochiul liber. Cînd va reveni însă la forma sa fizică inițială, vom vedea cum se va soluționa trecerea de la Barcelona lui Messi la Barcelona lui Messi și Neymar. Să oferi libertate totală de mișcare pentru doi jucători nu s-a mai văzut la Barcelona de pe vremea lui Cruyff, care a făcut asta cu Romario și Stoicikov. Au trecut de atunci însă 20 de ani, iar fotbalul s-a cam schimbat.

BILETE DE INTRARE LA TOATE MECIURILE LUI REAL MADRID GĂSIȚI AICI:

P.S.

În momentul ăsta, după ce am văzut în El Clasico, mi se pare că atît Barcelona cît și Real Madrid sînt destul de departe de Bayern Munchen, Dortmund, Chelsea ori Arsenal. Chiar și PSG e un pericol. Mai e însă pînă vor începe meciurile eliminatorii în Champions League, așa că se mai pot schimba destule.

 

P.S. 2

După multă vreme, n-am mai văzut un duel Messi vs Cristiano Ronaldo într-un meci Barcelona-Real Madrid. Messi a făcut cel mai slab Clasico pe care eu mi-l amintesc, iar Cristiano a jucat doar o jumătate de ceas în doua repriză. Dacă vă e dor de duelul lor de altădată, iată aici un altfel de duel dintre cei doi.

10 Comentarii
  • bogdan spune:

    daca ancelotti nu se apuca sa experimenteze tocmai in classico cred ca real ari fi castigat fara probleme la cel putin doua goluri diferenta. De altfel s-a vazut in repriza a doua, cand daca nu exista executia de geniu al lui alexis si arbritrajul de geniu a lui nea undiano Real ar fi castigat.

  • George spune:

    Cred ca dac? Mourinho r?mânea 20 ani la Madrid, Realul câ?tiga împotriva Barcelonei 20 ani.Aici se vede diferen?a dintre Ancelotti ai Mourinho. Chiar dac? unii nu-l mai vroiau pe Mourinho acum isi dau seama ca este mult mult peste Carlo.

  • Luchian Mihalcea spune:

    Indiferent de eleganta exprimarii tale … mereu tinzi sa favorizezi Real Madrid in articolele tale. Desi ai pus argumente contra-arbitraj si de o parte si de alta, pana la urma concluzia ta a fost ca „Real a fost dezavantajat? sîmb?t?”. Pui in evidenta decat momentele bune ale Madridului desi conturezi bine defectele ambelor echipe. Mi se pare ca ai un mod foarte ciudat de a vedea fotbalul. Sau nu cunosc eu indeajuns de mult fotbal. Poate vom mai discuta la finalul sezonului cand vom numara trofeele. O zi buna. Cu respect.

    P.S.: poate totusi aici merit un raspuns, nu ca cel de pe Facebook. Bafta!

  • Luchian Mihalcea spune:

    scuze pentru repetarea mesajului insa site-ul aceste are o eroare cand postezi.

    • Andrei Niculescu spune:

      Nu-i problema, n-ai de ce sa te scuzi. Cat despre faptul ca eu as favoriza in vreun fel Realul in comentarii si texte sunt extrem de linistit. si stii de ce, pt ca altii imi spun ca fac acelasi lucru cu Barcelona. Atat timp cat exista diferente de opinii in acest sens, eu sunt linistit, inseamna ca sunt ok. Mai rau ar fi daca mi s-ar reprosa intr-o singura directie. Chiar in avionul de intoarcere de la Barcelona unii imi ziceau ca-s cu Madridul, altii ca-s cu Barcelona. Cat despre Bogdan, el si-a asumat asta, nu comentez eu daca e bine sau rau. Eu sunt un pic mai batran asa ca nu mai stau sa tin cu cineva la varsta mea, tin cu mine doar

  • Andrei Giurgica spune:

    De ce nu ati comenta meciurile asa cum faceti analiza si aici?
    Ati dovedit inca o data cat suporter al realului sunteti.Stiu ca incercati sa o ardeti obiectiv dar va ies lucrurile natural..
    P.S. Macar Socol a dat-o pe fata..si-a pus omu si poze imbracat in tricoul relului..si totusi comenteaza El Clasico..cam aiurea..zic eu..Ca sa nu mai zic de fanatismul fata de murila..nu e articol..emisiune sa nu l mentionati toti de cate 10 ori pe emisiune..(impreuna cu cel mai bun manager care stie ce nu stie nimeni in Romania despre fotbal.)
    Incep sa ma indoiesc de profesionalismul acestui post..
    In rest..numai bine va doresc!

  • razvan74 spune:

    daca e sa ma refer la arbitru, am senzatia ca arbitrul tot a compensat o gre?eala cu alta pana nu mai stia nici el cui sa dea o decizie.. meciul a fost frumos si a aratat as spune un duel al secunzilor, castigat clar de Neymar in fata lui Bale. Problema Barcelonei ramane apararea, unde in afara lui Alves si poate Pique, tot restul, inclusiv banca ar trebui refacut, pentru ca Bartra nu e de nivelul lui Puyol. In rest ar mai trebui gasit locul lui Fabregas, dupa mine peste Xavi sau Iniesta acum. Daca Valdes pleaca va fi interesant cine vine si cum va fi defensiva fara el.. chiar si un tanc de careu le-ar fi bun.. optiuni si optiuni. La Real Carlo va avea mult de munca pentru ca, desi italian, am senzatia ca vrea mai mult atac, acolo problema e cum aseaza al doilea inchizator si unde joaca Isco, devine evident ca in atac solutia e doar Benzema. Cat despre Bale, cu Di Maria jucand cum a facut-o pana acum, e bun de returnat spre Anglia.. sau de tinut rezerva pe vreo 3 posturi..

  • razvan74 spune:

    daca e sa ma refer la arbitru, am senzatia ca arbitrul tot a compensat o gre?eala cu alta pana nu mai stia nici el cui sa dea o decizie.. meciul a fost frumos si a aratat as spune un duel al secunzilor, castigat clar de Neymar in fata lui Bale. Problema Barcelonei ramane apararea, unde in afara lui Alves si poate Pique, tot restul, inclusiv banca ar trebui refacut, pentru ca Bartra nu e de nivelul lui Puyol. In rest ar mai trebui gasit locul lui Fabregas, dupa mine peste Xavi sau Iniesta acum. Daca Valdes pleaca va fi interesant cine vine si cum va fi defensiva fara el.. chiar si un tanc de careu le-ar fi bun.. optiuni si optiuni. La Real Carlo va avea mult de munca pentru ca, desi italian, am senzatia ca vrea mai mult atac, acolo problema e cum aseaza al doilea inchizator si unde joaca Isco, devine evident ca in atac solutia e doar Benzema. Cat despre Bale, cu Di Maria jucand cum a facut-o pana acum, e bun de returnat spre Anglia.. sau de tinut rezerva pe vreo 3 posturi..

  • Alex spune:

    Pot sa ma bag si eu putin in discutia asta despre cine cu cine tine si cat de mult o arata sau o ascunde?
    Ultima oara cand am verificat jurnalistii nu erau judecatori, comentariile lor nu erau rechizitorii care stabileau vinovatia cuiva si nici matematicieni care nu pot spune ca 1+1=3.
    Cred ca subiectivismul e prezent peste tot si pana la urma…iti place, citesti, nu iti place ignori. Gresesc?

    Si ca sa echilibram parerile…eu cred ca esti fan Barca (fara legatura cu faptul ca si eu sunt, evident :) ).

  • Cristian Pop spune:

    „Forcepsul” e un instrument de extragere. Astfel, nu ai cum sa spui ca ceva a fost bagat cu forcepsul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Toți ceilalți îți spun ce se întîmplă, eu îți spun și de ce se întîmplă
Recomand
Givenchy Sephora
blouseroumaine-shop.com
Vola.ro
Articole recente
Comentarii recente
Twitter
Arhivă