Articolul urmator

CASILLAS AR TREBUI SĂ PLECE!

CASILLAS AR TREBUI SĂ PLECE!

Iker Casillas a revenit pe banca de rezerve, la un meci de Primera Division. Bancă pe care el pesemne că spera să n-o mai viziteze așa de des, cel puțin așa se discuta după finala Champions League de la Lisabona, cînd peste fișierul cu problemele acumulate între portar și președintele Florentino Perez se părea că a fost apăsată tasta ”delete”. Ei bine, se pare că tasta n-a funcționat ori că a existat o copie a acelui fișier. La 4 luni de la acea finală, Casillas a revenit pe banca de rezerve, la un meci de campionat trebuie reamintit încă o dată, ceea ce se spunea că nu se va mai întîmpla.

BILETE DE INTRARE LA TOATE MECIURILE LUI REAL MADRID GĂSIȚI AICI:

La prima vedere n-ar trebui să fie nici o problemă. În fond era un meci destul de simplu, în care Ancelotti a rotit mulți jucători din lotul său. Mai era și acasă, fiind greu de crezut că Elche va ridica mari probleme tocmai pe ”Bernabeu”. Nu cred însă că se pune problema așa. De cînd a apărut această modă a rotațiilor, portarul nu prea a intrat în ea. Excluzînd meciuri din altă competițe, gen cupă. Dintre toate posturile unei echipe, portarul e cel care are cel mai mult nevoie de continuitate. Rotațiile au apărut ca o metodă de conservare a energiei fotbaliștilor importanți implicați într-un program extrem de aglomerat. La un portar, această risipă de energie nu prea funcționează. De regulă, portarii de rezervă sînt niște băieți care-și acceptă condiția și așteaptă un moment prielnic. La Bayern, Reina nu se rotește cu Neuer în Bundesliga, deși Guardiola face destule schimbări de la un meci la altul. La City, Hart e titularul și gata, iar Pantilimon, cu toată paranteza de cîteva săptămîni atunci cînd a primit o șansă din partea lui Pellegrini, a simțit pe pielea lui asta. Mai nou, simte Tătărușanu la Fiorentina. Buffon, care e pe același nivel cu Casillas, nu și-a pus problema că va deveni rezervă într-un meci de campionat. Și tot așa.

Revenind la continuitate. Această continuitate oferă încredere portarului. Încredere în propriile reflexe, în instinct, în comunicarea cu fundașii din fața lui. Cînd continuitatea dispare, dispare acea încredere și nu cred că există un exemplu mai bun decît același Casillas, ale cărui prestații la Mondial au venit fix în urma unui sezon, a unor sezoane mai bine zis, în care a exersat pe propria piele lipsa acestei continuități.

E posibil ca Ancelotti să fi încercat să-l protejeze pe Casillas de o parte a suporterilor de pe ”Bernabeu”. Care parte l-a fluierat în meciul cu Atletico, fără vreun motiv aparent, căci nici unul dintre golurile încasate atunci de Real n-au avut legătură cu Casillas. Pentru un fotbalist, după pierderea încrederii în propriile forțe, cel  mai rău lucru e pierderea încrederii fanilor. Nu e nimic mai dezolant pentru un fotbalist decît să fie fluierat de suporterii echipei lui. Cînd te fluieră sau te înjură fanii adverși ești motivat, dar cînd te fluieră sau te înjură fanii tăi ești deprimat.

E posibil deci ca Ancelotti să fi încercat un soi de protecție față de Casillas. Cred însă că mai rău i-a făcut deschizînd o nouă dezbatere ce-l are ca protagonist. Și cum orice dezbatere are nevoie de două personaje, de regulă antagonice, a apărut Keylor Navas. Care e un portar bun, nimic de zis, dar pe care n-ai cum să-l compari cu Casillas. La aproape 28 de ani, cît are Navas acum, Casillas era ”San Iker”, se pregătea să devină campion mondial și avea performanțe de care Navas nici măcar nu se apropie. Navas e implicat însă în această dezbatere fără voia lui. Pentru el, transferul la Real Madrid a reprezentat oricum un salt uriaș în cariera, la care nici nu cred că visa acum vreo 3 ani. Totuși e din Costa Rica și vine de la Levante.

BILETE DE INTRARE LA TOATE MECIURILE DIN PRIMERA DIVISION GĂSIȚI AICI:

Nu știu cum a ajuns Casillas în situația asta. Nu știu dacă înfruntările cu Mourinho a fost factorul decisiv. Despre care e scris din abundență în cartea lui Diego Torres despre Jose Mourinho, ”Preparanse para perder. Sau greșeala pe care a făcut-o soția sa, Sara Carbonero, care a dezvăluit public detalii din vestiar, ceea ce l-a enervat teribil pe Florentino Perez. Pînă la urmă ce vină are Iker că nevastă-sa a uitat pentru o secundă cu cine doarme în pat și și-a reactivat instinctul de jurnalistă dornică de a da exclusivități? Ori, pe asta merg eu, înfruntarea pe care avut-o cu Florentino, cînd, împreună cu Ramos a condiționat rămînerea la echipă de plecarea antrenorului portughez. Un soi de ”ori el ori noi” ce l-a enervat teribil pe Florentino, care n-a suportat niciodată situații de genul ăsta. Mou a plecat, dar Florentino n-a uitat episodul. Și i-a oferit lui Iker nota de plată. Despre toate astea am scris la vremea respectivă, găsiți mai sus linkurile de rigoare.

Și acum revin la afirmația din titlu. Da, Casillas ar trebui să plece de la Real! Nu știu dacă la iarnă, căci iarna se fac mai greu transferuri, dar sigur la vară. E anormal ca tot ceea ce a făcut el pentru Real Madrid și pentru fotbalul spaniol să ajungă la coșul de gunoi al amintirilor. Sigur, amintirile nu țin loc de intervenții salvatoare, iar CV-ul nu-ți asigură un loc de titular. Însă această dinamică negativă în care Casillas a intrat nu-l ajută, această dezbatere permanentă nu-i oferă siguranță, iar reacția unor spectatori nu-i dă încredere. Iar faptul că alți spectatori îl aplaudă nu ajută clubul în general, căci e ilogic să existe un soi de război civil, al părerilor pro și contra, la fiecare meci. Un căpitan de echipă nu are cum să-și asume așa ceva. Fie acceptă rolul secundar, așa cum se pare că face Xavi la Barcelona, fie, dacă vrea să mai apere, ceea ce la un portar de 33 de ani n-ar fi deloc de mirare, căută ușa de ieșire. Variante sigur va avea.

Ar fi mult mai bine să fie ușa din față. Pe care s-o deschidă singur. Casillas e cel mai bun portar din istoria Realului și din istoria fotbalului spaniol. Cariera lui nu merită să-i arate alții ușa din dos.

BILETE DE INTRARE LA MECIURILE DIN CHAMPIONS LEAGUE GĂSIȚI AICI:

9 Comentarii
  • costin spune:

    dezgustator.alt termen nu pot sa gasesc pentru sentimentul trait in momentul in care iker a fost fluierat.nu cred ca s-a mai intamplat asa ceva la un club atat de mare ,ca suporterii sa isi huiduie legenda.RUSINE!

    • mitenka spune:

      „dezgustator”, „RUSINE”…ce iti place sa folosesti cuvinte grele…

      In primul rand, vorbesti de „legenda”,nu de „una dintre legende” sau „o legenda”.In acest caz ,am putea vorbi de Bernabeu,de Distefano,Puskas sau Raul…Nu de Iker.
      In al doilea rand,Maldini a fost fluierat copios la MECIUL DE RETRAGERE.Ronaldinho ajunsese si el sa fie fluierat pe NouCamp,etc..Dar pt asta trebuie sa te fi uitat la fotbal de mai mult de 2-3 ani…

  • mitenka spune:

    Andrei

    Prietenii(in mare parte sustinatori ai unor echipe din Anglia,ca,deh,aici traim) imi spun de multe ori :”acolo la voi,la Real,se face prea multa politica”.
    Si au dreptate.
    Iker este un jucator din lot care se intampla sa joace mediocru spre slab de vreo 3 sezoane.Ca atare,nu ar trebui sa fie nicio problema sa accepte asta si sa stea pe banca.Si chiar sa se bucure ca a ramas in lot,cand si Navas si Lopez erau peste el in acel moment.
    Nu sunt de acord cu fluieraturile la adresa propriilor jucatori,dar la o adica mi se pare mult mai aiurea sa-l fluieri pe Ronaldo( si de cate ori nu s-a intamplat),care da 110% din ce poate meci de meci de 5 ani incoace,decat sa-l fluieri pe Iker,care da 50%.
    Raul,da, „legenda”,daca este sa-l citez pe interlocutorul de mai sus,a putut sa stea fara probleme pe banca si sa isi ceara transferul atunci cand a realizat ca nu mai poate ajuta echipa.Poate de asta nu a fost niciodata fluierat,a plecat frumos si va reveni in club la fel de iubit cum a fost ca jucator.Nu si-a sabotat antrenorii,nu si-a pus sotia sa dinamiteze vestiarul,nu a votat jucatorii echipei rivale in anchete,cand acestia erau la concurenta cu colegii sai.De aceea el este si acum „el capitano”,iar Iker doar un capitan de echipa de care tot mai putini asculta.

  • Carla spune:

    Mare pacat, un om asa mare, in adevaratul sens al cuvantului, OM la suflet si la caracter, sa fie tratat atat de urat. Nu pot decat sa compar putin situatia lui cu cea a lui Puyol. Iar, din perspectiva mea, daca Puyol ar fi fost fluierat la festivitatea de retragere de catre fanii Barcelonei, mi-ar fi fost rusine de si cu ei.
    Pacat insa ca unii nu stiu sa isi pretuiasca pana la capat oamenii pe care cu putin timp inainte ii adulau. Si una dintre caracteristicile omului modern e ca UITA foarte usor. Isi uita trecutul, uita marile reusite si marile momente de bucurie nemarginita, in schimb se cantoneaza prea mult in prezent si nu mai pastreaza un termen de comparatie sau o cat de mica recunostinta pentru ce a fost „ieri”.
    Ca fan al Barçei si al selectionatei Spaniei, pot spune ca Iker va insemna mereu un pilon de ‘referencia’ pentru fotbalul secolului nostru, in toata complexitatea lui. Poate nu va mai fi ‘San Iker’ in inimile multora dintre fanii Realului, insa a influentat prea mult acest sport, atat la nivel de club cat si la nivel de echipa nationala, ca sa nu merite apluaze la scena deschisa si apreciere eterna. Alaturi de un loc in galeria Granzilor, alaturi de Raul.

  • pop cosmin mihai spune:

    iker imbatraneste.

  • adrian spune:

    salut andrei
    barca a preluat modelul real deja,bravo-ter stegen.ter stegen e pus pentru a justifica banii sau pentru ca ii s-a promis ca va juca?

    • Andrei Niculescu spune:

      Cred ca Ter Stegen a fost bagat pt ca trebuie sa joace si el. El era titularul asta vara, dar s-a accidentat, apoi Bravo chiar a aparat bine

  • adrian spune:

    andrei consider ca cei care ii huiduie pe iker sunt sa zicem platiti,caci iker a salvat spania si oamenii nu uita,dar unii de la real chiar sa uite?sa nu uitam ce a facut perez cu raul,deci la real se poarta sa se uite gloriile actuale

  • alex spune:

    Andrei se apropie clasico.sper sa nu vedem iar aceeasi situatie in care se virbeste doar eeapre barca si ce trb sa faca ea pt a castiga de parca ar juca o echipa din romania in cupele europene.sunt si suporteri ai madridului care se uita la meci ,nu doar ai barcei.si in plus voi nu sunteti barca tv.inteleg ca tineti cu barca dar fiti impartiali.tot timpul vb numai si numai despre barca indiferent ca e acasa la real sau barca.rusine.nu sunteti profi.
    Ps si ronaldo numai are voie sa se bucure?se vucura cum vrea el ca reusise o performanta istorica nu neaparat pt gol.messi are voie sa faca ce vrea ca e messi nu?evazionistul!!timpul a scis la iveala adevarut despre cei doi cu tiate ca voi abi buni v ati chinuit sa creeati o alta imagine celor doi.lumea nu mai inghite tot ce ziceti voi.sper sa ne bucuram de spectacol.si analiza meciulii sa fie impartiala.toate cele bune

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Toți ceilalți îți spun ce se întîmplă, eu îți spun și de ce se întîmplă
Recomand
Givenchy Sephora
blouseroumaine-shop.com
Vola.ro
Articole recente
Comentarii recente
Twitter
Arhivă